Obožavamo ga, a vi?

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
američki klasik

Zašto je maslac od kikirikija tako zdrav i kako ga možete napraviti sami u samo pet minuta

Maslac od kikirikija vole i mladi i stari jer je kremast, ukusan i dobro se uklapa u svako jelo. Uz to je i vrlo zdrav i možete ga napraviti i sami u vlastitoj kuhinji

Tost, kikiriki i marmelada. To je veliki američki klasik koji se sve više širi i na stari kontinent i to ponajviše zbog toga što se stručnjaci slažu u tome da je jedenje maslaca od kikirikija za doručak vrlo zdrava navika. Sastoji se od 100 posto kikirikija bez dodanih sastojaka, predstavlja vrlo uravnotežen izvor energije koji organizam opskrbljuje sa sva tri glavna makronutrijenta: ugljikohidratima (22 g na 100 g), proteinima (22,5 g na 100 g) i mastima (51 g na 100 g). Udio ugljikohidrata od 20 posto čini ga preporučljivom namirnicom za prehranu s niskim udjelom ugljikohidrata. Osim toga, s obzirom na to da uzrokuje vrlo malo povećanje šećera u krvi, prikladan je i za one koji moraju voditi računa o glikemijskom indeksu namirnica.

Možda vam se 51 gram masti čini previše, no to nije previše ako se ograničite na umjerenu količinu maslaca od kikirikija dnevno. Naime, pola od tih masti čini oleinska kiselina - jednostruko nezasićena masnoća koja je prisutna i u maslinovom ulju, a ono je poznato po svojim dobrobitima za srce i krvožilni sustav. Tu je i linolenska kiselina, esencijalna masna kiselina omega 6 koja pridonosi održavanju normalne razine kolesterola u krvi. Maslac od kikirikija sadrži i pristojnu dozu vitamina i mineralnih soli: jedna porcija od 100 grama opskrbit će vas sa 60 posto dnevno preporučene količine vitamina E, 65 posto dnevno preporučene količine mangana i 84 posto dnevno preporučene količine vitamina B3. Treba spomenuti i resveratrol, antioksidans koji se povezuje sa smanjenim rizikom za srčane i kronične bolesti.


Svojstva kikiriki maslaca

Lako je reći (i napisati) maslac od kikirikija i tvrditi da je on zdrav, no istina je zapravo da količina dobrobiti za zdravlje koje donosi ovisi o kvaliteti samog maslaca. Kikiriki maslac se dobiva od prženih sjemenki kikirikija koji se poslije sitno melju kako bi se dobila kremasta i uljna struktura. Uljni dio se obično odvaja od dijela koji se uglavnom sastoji od vlakana i to je jamstvo da je riječ o prirodnom maslacu od kikirikija. Ako se to ne događa, to znači da su mu dodani emulgatori, poput drugih biljnih ulja, koja često nisu kvalitetna, a ponekad su čak korištene i trans masti. Nije rijetkost da se u maslac od kikirikija dodaju šećer i sol. No, da biste maksimalno iskoristili sve dobrobiti ove namirnice, dajte prednost maslacu koji se sastoji od 100 posto kikirikija.

Glavne dobrobiti

  • daje energiju i jača imunitet
  • izvor je vitamina i aminokiselina
  • bogat je biljnim proteinima
  • doprinosi ravnoteži razine kolesterola
  • štiti srce od srčanih i krvožilnih bolesti
  • sprečava stanično starenje zahvaljujući obilju antioksidansa


Kontraindikacije

Važno je imati na umu da je kikiriki alergen i da je maslac od kikirikija izuzetno kaloričan. Za osobe koje nemaju alergiju ili nisu osjetljive na kikiriki, umjerena konzumacija maslaca od kikirikija može se smatrati zdravom i preporučljivom.


Koliko je kalorija u žličici kikiriki maslaca

Kikiriki maslac sadrži 588 kalorija na 100 grama. Jednom porcijom se smatra oko 16 grama, odnosno jedna žlica, a u njoj ima 94 kalorije. Ukrali ste čajnu žličicu maslaca da se posladite? Tu ima oko 8 grama maslaca i 47 kalorija.


Kako ga sami možete napraviti

Da biste napravili maslac od kikirikija potrebne su vam samo dvije stvari: oljušteni i preprženi kikiriki (10 do 15 minuta na 170 stupnjeva u pećnici) i snažan blender. Stavite kikiriki u blender i uključite na najveću jačinu te miješajte dok se ne pretvori u sitan prah. Zatim smanjite jačinu i miješajte dok kikiriki ne otpusti sve svoje ulje, a tada će se smjesa pretvoriti u glatku i sjajnu kremu.

Linker
16. travanj 2024 03:11