Tražite li malo zdraviju slasticu, evo jedne koja bi vam se mogla svidjeti. Isprobano i jako fino!
 Snimila: Andrea Cukrov
Andrea Cukrov preporuča...

Zasladite si vikend nepečenim torticama od japanske jabuke

28. siječanj 2017.
Nakon Nove godine čvrsto sam odlučila malo više pripaziti što jedem. Nisam potpala pod onu klasičnu histeriju koja nas obično zahvati nakon Nove, već sam stvarno odlučila ponovno biti sugar free.

Fakat sam prekardašila sa slatkim. I nije to nešto što je trajalo samo za blagdane, to je nešto što je počelo prije godinu dana, za prošle blagdane, i evo još uvijek traje. Godinu prije toga sam živjela potpuno bez šećera i onda sam od jednom odlučila pojesti nešto slatko.

Kako to kod ovisnika uvijek bude nisam se zaustavila na samo jednom kolaču već sam, eto, nastavila mlatit slatko godinu dana. Ovaj put se skidanje sa šećera pokazalo kao puno teži zadatak nego prvi put.

Krenem dobro kroz jutro, ali poslijepodne obično zabrljam i tako u krug. Totalno mi nedostaje motivacije, a da stvar bude gora znam kako sam se dobro osjećala kad nisam jela bijelo zlo.

Zaključila sam da mi očito treba neko prijelazno razdoblje.

Snimila: Andrea Cukrov

A što jesti u prijelaznom razdoblju nego malo zdravije slastice, po mogućnosti sirove.

Varanje je dozvoljeno

Takozvane raw slastice me već neko vrijeme jako intrigiraju i baš volim eksperimentirati s njima pa sam odlučila razdoblja najgorih kriza za slatkim ublažavati njima. Ove moje košarice ne bi bile baš 100% raw, zato ih tako nisam ni nazvala.

S njima sam malo varala jer sam ih radila od mog domaćeg maslaca od lješnjaka. Njega uvijek pravim od pečenih i oljuštenih lješnjaka tako da ove košarice nisu sirove u onom smislu koji sirovojedstvo nalaže.

Snimila: Andrea Cukrov

Ako "brijete" na sirovo lako ćete ovaj recept prilagoditi sebi korištenjem nekog vama prihvatljivog orašastog maslaca. Ja, s druge strane, nemam nikakav problem s termički obrađenom hranom, dapače.

Eh da… Tu je i kaki moja zimska voćka broj jedan koju guram u sve pa tako i u ove kolačiće.

Za koru:

 • 100 g indijskih oraščića
 • 2 žlice kokosovih mrvica
 • 4 datulje, nasjekane
 • 3 žlice sirupa od datulja
 • 100 g maslaca od lješnjaka

Za kremu:

 • 2 prezrela kakija
 • ½ limuna

Priprema:

Za koru:

 1. Indijske oraščiće sitno sameljite te ih pomiješajte s kokosovim mrvicama, nasjeckanim datuljama i sirupom od datulja.
 2. Dodajte maslac od lješnjaka i zamijesite kompaktnu smjesu. Ako vam se čini da je smjesa previše ljepljiva dodajte još malo kokosa, ako je pak presuha dodajte još malo maslaca od lješnjaka.
 3. Podijelite smjesu na četiri jednaka dijela pa svaki utisnite u metalnu košaricu promjera 10 cm.
 4. Odložite u hladnjaku dok ne napravite kremu.

Za kremu:

 1. Dva kakija ogulite pa mekano meso prebacite u zdjelu.
 2. Dodajte im sok ½ limuna te zgnječite vilicom u pire. Važno je da imate jako zreli kaki kako bi ga mogli dobro zgnječiti.
 3. Dobivenom smjesom napunite pripremljene košarice.
 4. Sve odložite u zamrzivaču na sat, dva kako bi se dobro stisnulo.
 5. Potom izvadite košarice iz metalnih kalupa, posipajte ih s još malo mrvica kokosa i poslužite.

Savjet više!

Ako nemate male metalne košarice smjesu možete utisnuti i u kalup za muffine. Tada će vam od ove smijese ispasti 6 košarica.
Košarice je dosta teško izvaditi iz metalnih kalupa, ja sam se poprilično namučila oko toga. Mislim da bi za ovakvu smjesu najbolje bilo kalup obložiti prozirnom folijom pa onda preko nje utiskivati smjesu.

Teme
Linker
24. lipanj 2022 04:26