Sjemenke lana obiluju vlaknima, vitaminima, mineralima te esencijalnim masnim kiselinama
 Getty Images/iStockphoto
zdravlje

Zanemarujemo ove moćne sjemenke, a štite srce i mozak, smanjuju kolesterol i još pritom tope kile

Sjemenke ove biljke sadrže visoku količinu esencijalnih masnih kiselina neophodnih za zdravlje srca i krvožilnog sustava, ali i živčanog sustava te općenito obrambenog sustava organizma

Stručnjaci preporučuju jednu žlicu lanenih sjemenki dnevno. Možete ih dodati u vašu zobenu kašu, salatu, juhu, vodu, smoothieje…

Evo zašto biste ih trebali jesti:


Dobre su za mozak

Bogate su omega-3 masnim kiselinama, što je vrlo važno za vegane ili pojedince koji ne jedu plodove mora. Pospješuju razvoj neurona i reguliraju funkcioniranje mozga. Za cjelokupno poboljšanje zdravlja mozga, dovoljne su jedna do dvije jušne žlice lanenih sjemenki dnevno.


Za bolju probavu

Lanene sjemenke su fantastičan izvor dijetalnih vlakana, što znači da će vam probava bolje raditi, bolje će se ispirati toksini i suvišne masti iz tijela. Također mogu riješiti mnoge probavne tegobe poput zatvora i neredovite stolice.


Održat će vas sitima

Ove sjemenke su dobar izvor proteina i pomoći će vam da ostanete siti. Duži osjećaj sitosti znači manji unos kalorija, što može potaknuti mršavljenje.


Štite srce i smanjuju kolesterol

Studija iz časopisa Hypertension otkrila je da je linolna kiselina - glavna komponenta lanenih sjemenki povezana s nižim sistoličkim krvnim tlakom kao i smanjenim rizikom od hipertenzije.


Pomažu kod mršavljenja

Zahvaljujući sadržaju vlakana pomažu u održavanju razine šećera u krvi, suzbijaju glas te pomažu kod gubitka kila.


Štite od raka

Nekoliko istraživanja sugerira da je lan iznimno koristan u borbi protiv raka dojke, prostate, jajnika i debelog crijeva. Lan sadrži lignane za koje se smatra da imaju svojstvo prevencije karcinoma. Oni naime mogu pomoći u zaštiti od raka i to zato što blokiraju enzime koji su uključeni u metabolizam hormona i ometaju rast i širenje tumorskih stanica.

Linker
16. travanj 2024 13:32