Ova nam namirnica može pomoći u borbi protiv herpes virusa, stanica raka i niza drugih bolesti i stanja
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
izuzetno hranjiva

Za zdravo srce, prevenciju tumora, manje kila i bolju probavu posegnite za najmanjom tjesteninom na svijetu

Kus-kus ili najmanja tjestenina na svijetu, kako ga još zovu, nastaje mljevenjem i oblikovanjem semoline - vrste durum pšenice - pomiješane s vodom. Iako izgledom nalikuje na neku vrstu žitarice, zapravo je riječ o tjestenini koja sadrži gluten

Ova neobična i zanimljiva, ali i izuzetno hranjiva i korisna namirnica potječe iz Afrike, a podaci o njegovoj primjeni sežu čak u 10. stoljeće. U većini sjevernoafričkih zemalja kus-kus je temeljna namirnica, a sve je rašireniji i u srednjoistočnim zemljama te u Turskoj, dok se u zapadnim zemljama veći interes za tom namirnicom razvija tek nekoliko posljednjih godina zahvaljujući trendu okretanja zdravoj prehrani. Naime, kus-kus djeluje kao moćan eliksir zdravlja jer se njegov impresivni udio minerala i vitamina, među kojima su selen, tiamin, niacin, folna kiselina i mangan, povezuje s cijelim nizom zdravstvenih dobrobiti, od smanjenja rizika za razvoj raka i prevencije virusnih i bakterijskih infekcija do lakšeg mršavljenja, bržeg cijeljenja rana i izgradnje mišića. Osim što je bogat izvor vitamina B-skupine i selena, kus-kus sadrži i željezo, bakar, magnezij, kalcij, cink i fosfor te je izrazito bogat proteinima. U kuhinji se obično koristi na isti način kao riža ili tjestenina, odnosno u kombinaciji s mesom, povrćem, umacima, raguom i slično, no može se dodati i u salate, složence i razna druga jela.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK


Za zdravo srce

Jedna od ključnih komponenti kus-kusa je selen, mineral u tragovima koji je teško pronaći u hrani, a esencijalan je za ljudsko tijelo. Samo jedna porcija kus-kusa sadrži više od 60 posto dnevno preporučenog unosa selena, što ga čini najbogatijim izvorom selena među hranom. Kad je riječ o srcu, selen djeluje kao moćan antioksidans koji sprečava taloženje plaka i opasnog LDL kolesterola u krvnim žilama. Na taj način selen štiti tijelo od opasnih bolesti i stanja kao što su ateroskleroza, srčani ili moždani udar. Uz to, sadrži pristojnu količinu kalija, koji pomaže u snižavanju krvnog tlaka te u uspostavljanju normalnog ritma rada srca, čime sprečava razvoj srčanih aritmija i drugih nepravilnosti u radu srca.


Antikancerogeno djelovanje

Nedavna su istraživanja povezala manjak selena u organizmu s povećanim rizikom za rak prostate. Odgovarajuća razina selena u tijelu ima antimetastatsko djelovanje te se smatra dobrom preventivnom mjerom protiv svih vrsta tumora. Također, selen se povezuje i sa smanjenim rizikom za rak pluća i karcinogenezu kod pušača, naročito kad se kombinira s vitaminom E i C.


Antibakterijska svojstva

Sa sposobnošću jačanja imunosnog sustava organizma povezano je i antivirusno i antibakterijsko djelovanje kus-kusa. Ta nam namirnica može pomoći u borbi protiv herpes virusa, stanica raka i niza drugih bolesti i stanja.


Jača imunosni sustav

I ovu dobrobit kus-kus može zahvaliti selenu i njegovu antioksidativnom djelovanju koje sprečava širenje slobodnih radikala i toksina u krvotoku i tjelesnim sustavima. No, uz to, selen stimulira regeneraciju vitamina C i E, koji su ključne komponente prirodnog obrambenog sustava organizma.


Povećava mišićnu masu, cijeli rane

Selen je esencijalni dio metabolizma proteina i razvoja mišićne mase. Istraživanja su pokazala da je manjak selena jedan od glavnih uzroka slabosti i propadanja mišića, kao i abnormalnog umora i slabosti cijelog tijela. Kus-kus može biti od velike pomoći u periodu oporavka nakon kirurških zahvata jer obiluje proteinima, a oni su integralni dio procesa cijeljenja rana, kao i metabolizma enzima koji pomažu u cijeljenju rana.


Pomaže u mršavljenju i poboljšava probavu

Kus-kus sadrži vrlo malo natrija, kolesterola i zasićenih masti, što je sve dobrodošlo u nastojanjima da se smršavi. Osim toga, visok udio vlakana smanjuje lučenje hormona grelina, koji izaziva osjećaj gladi. Smanjenje razine tog hormona smanjuje i rizik za prejedanje. S obzirom na to da obiluje vlaknima, kus-kus pomaže u pravilnoj probavi hrane i pospješuje zdravlje gastrointestinalnog sustava. No, vlakna mogu smanjiti i rizik za zatvor, a na taj način se posredno prevenira cijeli niz bolesti među kojima su i rak želuca, debelog crijeva i rektuma.


Optimalna ravnoteža tjelesnih tekućina

Kus-kus sadrži pristojnu količinu kalija, koji je ključan za regulaciju i ravnotežu tekućine u tijelu. Ravnoteža tekućina u tijelu je vrlo važna za regulaciju krvnog tlaka pa i na taj način kuskus pomaže u smanjenju rizika za razvoj ateroskleroze, srčanog i moždanog udara.


Regulira tjelesni metabolizam

Visok udio proteina čini kuskus idealnim za reguliranje metabolizma cijelog tijela. Proteini su esencijalni dio tijela i nalaze se u kosi, koži, noktima, zubima, organima, mišićima, kostima, prirodnim kemijskim tvarima i enzimima. Kad postoji manjak proteina, mnogi organski sustavi u tijelu mogu prestati pravilno funkcionirati, što može imati ozbiljne posljedice za zdravlje. Zbog toga je kus-kus dragocjena namirnica naročito za vegane i vegetarijance kako bi nadoknadili gubitak važnih izvora proteina kao što su meso i mliječni proizvodi.


Tradicionalna i instant priprema

Originalni način pripreme kus-kusa podrazumijeva da se semolina, nakon mljevenja, lagano poprska vodom i brašnom te se potom rukama od nje oblikuju kuglice. Kuglice se prosijavaju sve dok se ne dobije željena veličina, a nakon toga se dugo kuhaju na pari. Tradicionalno se kuhaju na pari iznad posude u kojoj se kuha povrće ili varivo jer tako dobivaju poseban okus. Danas se na takav način kuskus rijetko priprema jer je proizvodnja pojednostavljena te je na tržištu dostupna instant verzija kus-kusa koja se priprema vrlo brzo i jednostavno. Dovoljno je da se prelije vrelom juhom ili vodom, poklopi i pričeka oko pet minuta da kuglice nabubre. Potom ih treba promiješati da se ne slijepe i začiniti po želji. Inače, kuskus ima blagi okus koji se odlično slaže s mnogim slatkim i slanim namirnicama. Može se pripremati kao samostalno jelo, prilog ili kao salata, a odličan je dodatak juhama, varivima i umacima te vrijedna zamjena za rižu ili tjesteninu. U kombinaciji sa sušenim voćem, orašastim plodovima, medom, mlijekom i začinima poput vanilije ili cimeta, može biti prava dječja poslastica za doručak ili večeru.

Linker
11. travanj 2024 05:29