Jednostavno i učinkovito!
 Getty Images/iStockphoto
A kile se tope

ZA ŠTO BOLJE REZULTATE Ove namirnice jedite prije i poslije vježbanja

Iako su sve ove namirnice zdrave, treba malo obratiti pažnju u koje vrijeme ih konzumirate. Rezultati treninga će se brže pokazati.

Nije neka novost da određene namirnice mogu pomoći da izgubite na težini. No, isto tako možda niste svjesni da konzumiranje određenih namirnica prije i poslije vježbanja može još više poboljšati rezultate. Tako su složeni ugljikohidrati i proteini idealni prije, dok su jednostavni ugljikohidrati bolji za poslije.

Stručnjaci kažu da slabija prehrana prije vježbanja može prisiliti vaše tijelo na izvlačenje energije iz jetre i bubrega, čineći kile težim za skidanje. Predlažu da se nešto pojede u roku 30 minuta nakon vježbanja, jer je metabolizam tad još vrlo aktivan.


Prije: Bademi

Orašasti plodovi sadrže dosta proteina, a posebno bademi, koji imaju i za srce zdrave masti i vlakna. Porcija od 100 grama badema obično sadrži 3,9 grama ugljikohidrata, što je idealan unos čak i kod najtežeg treninga.


Prije: Zobena kaša i bobičastim voćem

Ovo je uvijek zdrav izbor, ali je još i bolji prije vježbanja, s obzirom na to da sadrži mnogo proteina. Zbog ugljikohidrata u zobenu kašu dodajte i malo borovnica. Bobičasto voće također je puno vitamina C, kalija i vlakana. Kombinacija ove dvije namirnice dat će vam sve potrebne nutrijente.


Prije: Integralni kruh sa sjemenkama i sir s niskim udjelom masti

Vjerovali ili ne, jednostavnost ove hrane ne ometa njegovu hranjivu vrijednost. Ovo vam daje puno zdravih proteina i kontinuiranu razinu ugljikohidrata.

Portrait of girl using smart phone and eating apple while sitting with crossed legs on stairs after exercising.
Getty Images
Odlazak na trening bez prethodnog obroka nije mudar potez jer je tijelu potrebna energija za napore.


Poslije: Sirutka s bademovim mlijekom

Postoje prednosti i mane kada su u pitanju proteinski sokovi, ali zbog potrebnih nutrijenata oni su idealan izbor nakon treninga. I što je odlično vaše tijelo ga brzo apsorbira. Dodavanje bademovog mlijeka u shakeove se preporučuje jer je puno vlakana kalija, vitamina E i magnezija.


Poslije: Kajgana s čašom narančinog soka

Jaje je jedno od najjednostavnijih izvora proteina na svijetu. Međutim, one su gotovo bez ugljikohidrata (1,1 grama na 100 grama jaja). Zato stručnjaci predlažu da uz kajganu popijete čašu soka od naranče, po mogućnosti svježe iscijeđenog kod kuće. Ova kombinacija dat će vam potreban vlakna, vitamine A, C i D, kao i proteine i kalcij.


Linker
17. travanj 2024 17:47