Nemojte ni slučajno sada jesti samo voće i ništa više. Voće jest zdravo, ali to ne znači da sve drugo treba izbaciti sa jelovnika.
 Foto: iStock
Prenatalna faza

Više voća u trudnoći potiče kognitivni razvoj bebe

Iako su rezultati zavidni liječnici upozoravaju kako pretjerivanje u konzumaciji voća može dovesti i do komplikacija u trudnoći kao što su gestacijski dijabetes i prekomjerna težina djeteta.

Novo provedena studija otkriva do sada nepoznate prednosti konzumiranja voća za vrijeme trudnoće. Opće je poznato kako je voće vrlo bitno i važno u svakodnevnoj prehrani, međutim, prema novom istraživanju bitnost konzumacije voća započinje već i u prenatalnoj fazi.

U studiji je sudjelovalo 688 djeca, kontrolirani su faktori koji utječu na učenje i razvoj djeteta kao što su prihodi obitelji, očevo i majčino obrazovanje te gestacijska dob djeteta.

Profesor Oiush Mandahen, glavni autor studije navodi kako je u studiji potvrđeno da su one majke koje su za vrijeme trudnoće konzumirale više voća, rodile su djecu koja su imala bolje rezultate na testu za kognitivne sposobnosti nakon prve godine života.

Jedan od glavnih faktora

Autori ove studije željeli su istražiti je li moguće otkriti što utječe na kognitivni razvoj kod čovjeka. Prema podacima koje su dobili jedan od glavnih faktora koji može utjecati na kognitivni razvoj jest konzumacija voća za vrijeme trudnoće.

Prema rezultatima istraživanja djeca majki koje su konzumirale između šest i sedam porcija voća dnevno imala su više bodova na ljestvici za IQ no što su ih imala djeca iste dobi čije majke nisu konzumirale voće svaki dan.

Oprezno!

Iako su rezultati zavidni liječnici upozoravaju kako pretjerivanje u konzumaciji voća može dovesti i do komplikacija u trudnoći kao što su gestacijski dijabetes i prekomjerna težina djeteta.

Trudnice bi se ipak trebale posavjetovati s liječnikom koji vodi njihovu trudnćou o količini voća koje bi dnevno trebale unijeti u organizam.

Linker
06. svibanj 2024 12:16