Koliko često su vam ove namirnice na jelovniku?
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
zdravlje ušiju

Veza o kojoj se rijetko govori - hrana za bolji sluh

Istina je da postoje sastojci u namirnicama koji pomažu zaštititi sluh i očuvati zdravlje ušiju

Hrana koju jedemo snažno se odražava na cijeli naš organizam, na naša osjetila, pa i na naš sluh, premda se o toj vezi malo govori. No, istina je da postoje sastojci u namirnicama koji pomažu zaštititi sluh i očuvati zdravlje ušiju.


MAGNEZIJ

Pomaže održati funkcionalnost živaca i zaštititi osjetne stanice s dlačicama u unutarnjem uhu od učinaka buke. Uz to, potiče cirkulaciju krvi - kada je cirkulacija loša, tkivima može nedostajati kisika. Magnezijem su bogati tamna čokolada, bundevine i lanene sjemenke, orašasti plodovi (posebno brazilski i indijski oraščići te bademi), cjelovite žitarice, avokado, losos, mahunarke, kelj, špinat, banane.


CINK

Pomaže ojačati imunosni sustav pa tako pridonosi borbi protiv infekcija, uključujući infekcije uha. Dovoljne razine cinka povezane su i s manjom vjerojatnosti za pojavu tinitusa (šum u uhu) i gubitka sluha povezanog sa starenjem. Cinkom su bogati kamenice, tamna čokolada, zobena kaša, jogurt, grah, leća, kikiriki, indijski oraščići, jastog, svinjetina, govedina, tamno meso peradi, gljive, kelj, špinat, češnjak, sjemenke bundeve.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK


FOLATI

Cirkulacija krvi ima ključnu ulogu u zdravlju uha, a folati pridonose njezinu pojačanju. Pravilna cirkulacija pomaže da osjetne stanice s dlačicama u unutrašnjem uhu ostanu zdrave pa je razumljivo da bi u prehrani uvijek trebalo biti dovoljno folata. Njima obiluju prokulica, kelj, špinat, brokula, grašak, grah, slanutak, jetra, obogaćene i cjelovite žitarice, limun, dinja, banane, jaja, kikiriki, sjemenke suncokreta.


KALIJ

Smatra se da pad razine tekućine u unutrašnjem uhu može pridonijeti gubljenju sluha, no unos dovoljnih količina kalija može pomoći u reguliranju razina tekućina u cijelom tijelu. Kako starimo, vjerojatnije je da će nam se snižavati razine kalija pa je potrebno obratiti više pažnje na njegov unos hranom. Kalij u velikoj mjeri sadrže krastavci, gljive, batat, krumpir, jaja, banane, marelice, dinja, naranče, grašak, avokado, špinat, kokos, lubenica.


OMEGA-3 MASNE KISELINE

Pomažu spriječiti ili odgoditi gubitak sluha povezan sa starenjem. Od namirnica sadrže ih orasi, lanene i chia sjemenke, obogaćena jaja i mlijeko, sjemenke konoplje, tušt, prokulica, špinat, sardine, tuna, skuša, haringa, kamenice, losos.

Linker
22. ožujak 2024 18:59