Redovita konzumacija batata pomaže u održavanju poželjne razine vitamina A u organizmu

 SHUTTERSTOCK
Ana Dukić
Ana Dukić
Nevjerojatni benefiti

Važan ugljikohidrat koji nikako ne bismo trebali prekrižiti: izvrstan je za srce, jetru i crijeva, a pomaže i kod dijabetesa

23. svibanj 2023.
Zdravi složeni ugljikohidrati ne samo da mogu pomoći u kontroli tjelesne težine, već i dugoročno mogu promicati cjelokupno zdravlje

Ugljikohidrati su posljednjih godina na lošem glasu, unatoč tome što su to makronutrijenti bez kojeg naše tijelo ne može pravilno funkcionirati. Naravno, nije isto jesti visoko prerađene ugljikohidrate i cjelovite namirnica koje vam mogu produžiti životni vijek. Doista, zdravi složeni ugljikohidrati, ne samo da mogu pomoći u kontroli tjelesne težine, već i dugoročno mogu promicati cjelokupno zdravlje.

Jedna namirnica koja je bogata složenim ugljikohidratima i koji ne biste trebali zanemariti je batat, a evo i zašto:


Promiče zdravlje očiju

Ako vam netko spomene namirnicu koja je potiče zdravlje očiju, vjerojatno ćete prvo pomisliti na mrkvu. Međutim, batat je itekako bogat beta-karotenom, biljnim pigmentom koji je mu daje jarko-narančastu boju.

Naše tijelo koristi beta-karoten za stvaranje vitamina A, antioksidansa koji se bori protiv slobodnih radikala i popravlja oštećenje očiju, kaže Jennifer Bruning, dijetetičarka s iskustvom u prehrani za starije i glasnogovornica Akademije za prehranu i dijetetiku (AAO).

Zapravo, 200 grama pečenog batata s korom osigurava više nego dvostruko više od preporučene dnevne količine beta karotena za odraslu osobu.

Iako je održavanje zdravlja očiju bitno u svim razdobljima života, ključno je za starije odrasle osobe jer kako starite, imate veći rizik za određene bolesti očiju, prema Američkoj akademiji za oftalmologiju (AAO).


Dobar je za vaša crijeva

Batat je bogat vlaknima, pogotovo ako jedete koru. Vlakna pomažu u izbacivanju otpada kroz naše tijelo te tako štite debelo crijevo, kaže Bruning.

Problem je u tome što većina ljudi ne unosi dovoljno ovog važnog nutrijenta, a unos vlakana je ključan za sprječavanje zatvora, koji kako starimo postaje sve češći. Ali vlakna nisu jedina hranjiva tvar pogodna za crijeva koja se nalazi u batat. Vitamin A također je koristan za održavanje sluznice crijeva i podržava cjelokupno zdravlje, dodaje Bruning.

image
SHUTTERSTOCK

Podržava vaš imunološki sustav

S obzirom na to da ima antioksidativna i protuupalna svojstva, ovaj gomolj potiče zdrave imunološke funkcije, navodi Bruning. Među njima je obilje beta-karotena (prekursor vitamina A) koji igra važnu ulogu u zaštiti epitela, vrste tjelesnog tkiva koje oblaže dišne ​​putove i crijeva te služi kao prva linija obrane od napada patogena, prema članku objavljenom u​ Journal of Clinical Medicine​.

Osim toga, vlakna u batatu potiču zdravlje crijeva gdje je smještena većina našeg imunološkog sustava, kaže Bruning. Zdrava crijeva zato doprinose zdravlju imunološkog sustav, a on će vam pomoći da odbijete bolesti i živite dulje.

Isto tako, studije pokazuju da manjak vitamina A utječe na povećanje upale u crijevima te snižava sposobnost imunosnog sustava da pravilno odgovori na moguće prijetnje. Redovita konzumacija batata pomaže u održavanju poželjne razine vitamina A u organizmu.


Održava zdravlje srca

Batat je izvrstan i za vaše srce. To je dijelom zato što slatki krumpir ima više kalija nego banana, kaže Katie Dodd, registrirana dijetetičarka koja radi sa starijim osobama.

- Kalij pomaže u mnogim funkcijama u tijelu, uključujući regulaciju tekućina i krvnog tlaka - dodaje. To je itekako važno jer je visoki krvni tlak povezan s kraćim životnim vijekom.

Osim toga, visok sadržaj vlakana u batatu također može pomoći u kontroli razine kolesterola, navodi Bruning. Kao i visoki krvni tlak, visoki kolesterol povećava rizik od srčanog i moždanog udara, a može spriječiti i zdravo starenje. Osim toga, batat čuva i zdravlje jetre


Pomažu u liječenju dijabetesa

Ako živite s dijabetesom, liječnik vam je možda rekao da ograničite bijeli krumpir jer ima visok glikemijski indeks, odnosno uzrokuje nagle skokove i padove šećera u krvi i inzulinu. Isto tako, može pogoršati zdravstvene probleme poput dijabetesa, pretilosti i bolesti srca, prema Harvard T.H. Školi javnog zdravlja Chan.

Ali, za razliku od običnih bijelih gomolja, ne morate izbaciti batat iz svog jelovnika ako imate dijabetes. Naprotiv, mogao bi vam čak pomoći da upravljate svojim stanjem.

Iako ga još neki nazivaju "slatki krumpir", ne morate se slatkoće u njemu bojati ako imate šećernu bolest, navodi Bruning.

- Vlakna i antioksidansi u ovom moćnom povrću doprinose boljoj kontroli glukoze kada se konzumiraju u razumnim porcijama kao dio obroka - objašnjava ona.

Naime, visoki sadržaj vlakana pomaže u sprječavanju naglih skokova šećera u krvi i održava vas sitima.


Batat se može pripremiti na razne načine

Oduševljava nas prženi, pečeni i kuhani, a možete ga dodati varivima i juhama. Ako pokušavate izbjegavati slatkiše, uključite ga u ručak i nećete trebati desert. Kao prilog dobro ide uz junetinu ili divljač u umaku.

Najbolje ga je kuhati na pari jer će se tako očuvati aroma i okus. No, pripremati se može i na sve druge načine, kao i krumpir. Kakva god bila "termička obrada" neka ne traje manje od 30 do 40 minuta.

Teme
Linker
23. svibanj 2023 09:50