FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Nina Čiča
Nina Čiča
DOKAZANO

Uz samo 10 grama tamne čokolade dnevno bit ćete sretniji

07. siječanj 2022.
Ovo je prvo istraživanje koje je dokazalo da svakodnevna konzumacija tamne čokolade, osim na fizičko, utječe i na psihičko stanje ljudi

Istraživanje provedeno na Nacionalnom sveučilištu u Seoulu pokazalo je da su zdrave odrasle osobe koje su dnevno jele 30 grama tamne čokolade s 85 posto kakaa bile sretnije u odnosu na zdrave odrasle osobe koje su jele čokoladu s manjim udjelom kakaa ili je uopće nisu jele.


Manje šećera

Korejski znanstvenici smatraju da je poboljšanje raspoloženja povezano s promjenama u mikrobiomu crijeva do kojih je došlo nakon jedenja tamne čokolade, kao što je pokazala analiza uzoraka stolice ispitanika. Čokolada s većim postotkom kakaa je bolji izbor jer sadrži manje šećera, masti i drugih dodataka kao što su bojila i palmino ulje.

Kakao koji se koristi u proizvodnji čokolade obiluje nutrijentima koji jačaju imunosni sustav i smanjuju rizik za razvoj mnogih bolesti. No, dosad se malo znalo o učinku tamne čokolade na emocije i ovo je prvo istraživanje koje je dokazalo da svakodnevna konzumacija tamne čokolade, osim na fizičko, utječe i na psihičko stanje ljudi.

Pokazalo se da je konzumacija tamne čokolade znatno smanjila negativno raspoloženje u skupini ispitanika koji su jeli čokoladu s 85 posto kakaa, ali ne i u skupini ispitanika koji su jeli čokoladu sa samo 70 posto kakaa. Uzorci stolice su pokazali da je i raznolikost mikrobioma crijeva bila znatno viša u skupini ispitanika koji su jeli čokoladu s 85 posto kakaa nego u kontrolnoj skupini.

Teme
Linker
11. kolovoz 2022 03:42