Iako možda nisu toliko u trendu kao bademi, pistacije su jako dobre za vas.
 Getty Images
navalite bez okolišanja!

Uz ovu zaboravljenu grickalicu izgubit ćete kile, ali i smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara

Pistacije su često u sjeni nekih drugih, popularnijih orašastih plodova, poput badema. No to je velika šteta jer su pistacije prava riznica zdravlja u vrlo malo kalorija!

Kad se zaželite nečeg zdravog i hrskavog, a da se to nešto lako može strpati u džep i grickati po putu, prvo vam na pamet padnu razni orašasti plodovi: orasi, bademi, pistacije, kikiriki...

Ti su plodovi vrlo zdravi te izvrstan izvor dobrih masnoća, vlakana i proteina kao i raznih vrsta vitamina i minerala pa je grickanje orašastih plodova uvijek dobar izbor.

Valja spomenuti i da razna istraživanja pokazuju kako vas konzumiranje orašastih plodova može zaštititi od bolesti srca i visokog krvnog tlaka kao i dijabetesa tipa 2. Pomoći će vam i u održavanju idealne tjelesne težine.

No o nekim se orašastim plodovima govori više zbog čega su i popularniji. Konkretno, bademi se u posljednje vrijeme konzumiraju jako puno što se ima zahvaliti i sve popularnijem bademovom mlijeku kojeg naročito cijene oni osjetljivi na laktozu. Spomenimo i kikiriki koji je svima omiljena grickalica, iako, tehnički, spada u grahorice i neće ga preporučiti baš svi nutricionisti.


No što je s često zaboravljenim pistacijama?

Iako možda nisu toliko u trendu kao bademi, pistacije su jako dobre za vas.

„Pistacije su vrlo zdrava namirnica”, kaže doktorica Kim Larson, nutricionistica i zdravstvena savjetnica u „Total Healthu” iz Settlea. A o tome koliko su ukusni, i ne trebamo previše govoriti!

Prije nego se bacite na tamanjenje ovih zelenih plodova, upoznajte se sa svim zdravstvenim prednostima pistacija.

Nutritivne vrijednosti 50 zrna neoljuštenih pistacija (prema USDA Nutrition Database):

- kalorije: 159

- masnoće: 12,8 grama

- proteini: 5,72 grama

- ugljikohidrati: 7,7 grama

- vlakna: 3 grama

- šećer: 2 grama

Prema mišljenju nutricionistice Sonye Angelone, pistacije su izvrstan izvor vlakana, proteina i minerala poput magnezija i bakra, zatim vitamina E, folne kiseline i biljnih sterola poznatih po tome što snižavaju loš kolesterol. Odličan su izvor i monozasićenih masnoća.

Da, pistacije su jako zdrave!

Ovo je šest najvažnijih zdravstvenih dobrobiti pistacija:


1. Odličan su izvor vlakana

Vlakna su važna za različite aspekte zdravlja, poput pravilnog rada probavnog sustava i održavanja idealne tjelesne težine. S obzirom na to da su pistacije zasitne, idealne su za one sve žele izgubiti koji kilogram viška. Naravno, ako ih jedete u ograničenim količinama.


2. Imaju manje kalorija od većina orašastih plodova

S obzirom na to da su orašasti plodovi uglavnom jako kalorični, valja obratiti posebnu pažnju na pistacije koje sadrže tek 159 kalorija na svakih 28 grana (otprilike 50 zrna pistacija). Neka nedavna istraživanja pokazuju da je kalorija možda čak i manje.


3. Pune su antioksidanasa

„Zbog svoje jedinstvene ljubičaste i zelene boje, pistacije imaju značajniji antioksidativni i protuupalni učinak od ostalih orašastih plodova”, kaže Angelone.

Boje u pistacijama dolaze od elementa luteina (srodnog beta-karotenu i vitaminu A) i antocijanina. Ovaj potonji uglavnom se ne može naći u ostalim orašastim plodovima, kaže dijetetičarka Julie Upton, osnivačica nutricionističkog portala Appetite for Health.


4. Pistacije vam mogu pomoći da bolje spavate

Ovo je iznenađujuća prednost pistacija. Zbog melatonina kojeg sadrže – a riječ je o hormonu koji regulira cikluse budnosti i sna – konzumiranje pistacija djelovat će kao da ste uzeli neki preparat na bazi melatonina kako biste bolje spavali. Pistacije se zato preporučuju ljudima koji uno putuju pa zato često pate od jet-lega.


5. Pistacija ćete se teško prejesti

U usporedbi s drugim orašastim plodovima, pistacije imaju idealan omjer masnoće i proteina od kojeg ćete dulje vrijeme biti siti, kaže Upton. Osim toga, ako konzumirate neoljuštene pistacije, sâm proces čišćenja pistacija pomoći će vam da jedete sporije i da se u konačnici ne prejedete.

„Sviđa i se to što imaju ljusku jer ih zbog toga sporije jedete. Vrijeme koje vam je potrebno da ih oljuštite, dovoljno je da se u važem želucu stvori osjećaj sitosti te se tako nećete prejesti”, kaže Upton.


6. Zdrave masnoće iz pistacija jako su dobre za vaše dugoročno zdravlje

Zahvaljujući zdravim masnoćama, pistacije su dugoročno zdrave. Stručnjaci smatraju da pistacije sjajno drže pod kontrolom tzv. loš kolesterol te smanjuju rizik od bolesti srca i moždane kapi. Osim toga, masne kiseline sadržane u pistacijama odlične su za dobru funkciju mozga i usporavaju kognitivno propadanje.


Koji je najzdraviji način za konzumiranje pistacija?

Pistacije se mogu jesti na mnogo načina. Za početak, najjednostavnije ih je ljuštiti i pomalo grickati u raznim prilikama.

No ako želite biti malo kreativniji, Upton preporučuje da zdrobite nešto pistacija i koristite ih za pohanje mesa umjesto tradicionalnih prezli. Pistacije su i odlična zamjena za sve orašaste plodove koje možete naći u raznim receptima, a možete ih dodati i u sve vrste salata kako bi dobile dodatnu dozu zdravlja i hrskavosti.

Linker
19. travanj 2024 12:04