SHUTTERSTOCK
‘Men have it too‘‘

Uskoro Prvi međunarodni kongres o poremećajima prehrane kod muškaraca

Ukupno će se održati 23 stručna predavanja uz rasprave na niz tema

‘Men have it too‘‘ (‘‘I muškarci ga imaju‘‘), naziv je pod kojim će se od četvrtka 19., do nedjelje 22. listopada 2023. u Edukacijskom centru Klinike za psihijatriju Sveti Ivan u Zagrebu, Jankomir 11, održati 1. međunarodni kongres o poremećajima prehrane kod muškaraca.

U organizaciji Dnevne bolnice za poremećaje prehrane H(RANA), pod vodstvom dr. Hrvoja Handla, psihijatra i psihoanalitičara, u Zagrebu će se prvi put okupiti domaći i inozemni stručnjaci iz više profesija kako bi dijeljenjem znanstvenih spoznaja i iskustava u liječenju kroz sveobuhvatan pristup sudionicima približili tematiku poremećaja prehrane kod muškaraca.

Ne zna se dovoljno

‘‘Poremećaji hranjenja su izuzetno kompleksni i potraga za novim, drugačijim, boljim rješenjima i pristupima nikada ne prestaje. Iskustvo nas uči da nam za tu potragu trebaju multidisciplinarni timovi koji uključuju psihijatre, interniste, fizijatre, nutricioniste, psihologe, psihoterapeute, kineziologe i mnoge duge.

Kongres okuplja ljude sa svim tim znanjima i iskustvima na jednom mjestu uz međunarodnu podlogu kao dodanu vrijednost vrijednom radu tima naše Dnevne bolnice koja je već devet godina posvećena liječenju poremećaja hranjenja‘‘, kaže dr. Handl te naglašava kako je posebno ponosan što će na kongresu mladi stručnjaci dobiti priliku da sudjeluju i doprinesu raspravi.

Ukupno će se održati 23 stručna predavanja uz rasprave na niz tema od nutricionizma, preko sporta i poremećaja hranjenja, društvenih, psiholoških i tjelesnih aspekata poremećaja te suradnje raznih grana medicine u procesu liječenja. Posebna sekcija posvećena je poremećajima hranjenja kod osoba različitih seksualnih orijentacija i rodnih identiteta.

S predavanjem naslovljenim ‘‘Imaju li muškarci poremećaje hranjenja?‘‘, kongres će otvoriti dr. Karin Sernec, izvanredna profesorica na Sveučilištu u Ljubljani, voditeljica slovenske Jedinice za liječenje poremećaja hranjenja gdje je sa svojim kolegama izgradila multidimenzionalni, spolno mješoviti bolnički program liječenja uz grupni i izvanbolnički tretman.

Iz Londona dolazi dr. Hubertus Himmerich, psihijatar i viši klinički predavač za poremećaje prehrane na King‘s College London, koji će govoriti o farmakološkom liječenju poremećaja prehrane te predstaviti nove smjernice u liječenju kao i rodno specifične aspekte.

Dr. Laura Dalla Ragione, psihijatrica je i psihoterapeutkinja iz Umbrije, u Italiji, gdje je osnivačica i voditeljica Mreže za poremećaje prehrane USL 1, a na kongresu će predstaviti talijansku perspektivu u rezidencijalnom (bolničkom) liječenju poremećaja prehrane kod muškaraca. Predavačica je na Biomedicinskom kampusu u Rimu.

Uz inozemne predavače o poremećajima hranjenja kod muškaraca govorit će i niz poznatih domaćih stručnjaka.

Među njima su dr.sc. Nataša Jokić Begić, klinička psihologinja, redovita profesorica Odsjeka za psihologiju filozofskog Fakulteta u Zagrebu s intrigantnom temom ‘‘Je li muškarac bez brkova ipak muškarac?‘‘, potom dr. Darko Marčinko, psihijatar, psihoanalitički i obiteljski psihoterapeut, pročelnik Odjela za personologiju, poremećaje ličnosti i poremećaje hranjenja KBC-a Zagreb, koji će govoriti o povezanosti poremećaja hranjenja i poremećaja ličnosti te dr.sc Jelena Balabanić Mavrović, psihoterapeutkinja i izvršna direktorica Centra za poremećaje hranjenja BEA, koja će govoriti o društvenom kontekstu poremećaja hranjenja kod muškaraca od kojih se traži da ‘‘budu snažni i da budu fit‘‘.

Organizatori kongresa prepoznali su i važnost iskustava oboljelih koji su pobijedili poremećaj pa će kao iskustveni stručnjaci podijeliti svoje priče.

‘‘O poremećajima hranjenja nikada ne možete znati dovoljno, jer sa svakim novim oboljelim čovjekom otkrijete nešto novo, ili drugačije i zato je ovakav skup kakav smo organizirali izuzetno važan za sve naše stručnjake i oboljele od poremećaja hranjenja‘‘, zaključuje dr. Handl, koji će na kongresu održati predavanje na temu: ‘‘Drago moje, kako si?‘‘.

Linker
21. svibanj 2024 03:55