Sočan, aromatičan i jednostavan! Uživajte!
 Snimila: Maja Brekalo
Delicious & Healthy by Maya

Uljepšajte si Uskrs kolačem od mrkve s kremom od vanilije

Kombinacija vanilije, lješnjaka, limuna, cimeta i đumbira jednostavno je fenomenalna, prava eksplozija okusa. Kao i uvijek, ovo nije kompromis: "dobro je jer je zdravo". To za mene nije dovoljno. Za mene mora biti prefino i zdravo da bi dobilo prolaz.

Kuhanje je pomalo neobičan hobi za desetogodišnje dijete, ali kad si gurman od malih nogu, onda je to možda i očekivano. Već kao predškolac bila sam voljna probati svakojake đakonije koje su spremali (ili jeli u restoranima) moji roditelji: od žabljih krakova, divljači, zelene menestre do tartar bifteka i kavijara.

Uživanje u hrani

Ljubav za finom hranom, kuhanjem te eksperimentiranje s novim i drugačijim okusima, zadržala se do danas. Osim kuhanja, danas mi je velika strast kreiranje novih recepata, fotografiranje hrane, podučavanje drugih i približavanje "zdravih" namirnica i "zdravog" kuhanja, širenje svijesti da je zdrava hrana i te kako ukusna i fina te da ne mora biti ni jako skupa niti komplicirana. Kroz ove autorske članke pokušat ću vas uvesti u novu dimenziju prehrane i uživanja u hrani.

Kao što rekoh, veliki sam gurman i hrana mi je velika strast, a nadam se da ću vam uspjeti prenijeti barem dio svojeg znanja i motivirati vas da proširite svoje vidike na nove prekrasne namirnice, da više uživate u hrani te da se osjećate bolje, ljepše, zdravije i sretnije.

Snimila: Maja Brekalo
Uz ovakvu ljepoticu na blagdanskom stolu pozavidjet će vam svi!

I fino i zdravo - uvijek!

Razmišljajući o tome koji bi vam recept mogla prvi pripremiti, po glavi mi se vrtilo milijun ideja... da li doručak, ili nešto jednostavno slano, ili neki jako jednostavni desert poput mojih kremica od žitarica. Možda neki sirovi kolač, ili nešto s azijskim prizvukom?!? Odluka je pala na ovaj fini i zdravi kolač od mrkve sa kremom od vanilije jer sam htjela nešto malo svečanije (Uskrs i to), a opet da ne bude prekomplicirano.

Veliki sam ljubitelj ovakvih kolača: sočnog mekanog biskvita koji može poslužiti kao baza za tortu, a može se jesti i sam. Zapravo je recept nastao tako što sam u klasičnom kolaču od mrkve zamijenila "manje zdrave, zdravijim" sastojcima: maslac sa kokosovim uljem, uobičajeno bijelo pšenično brašno, mješavinom rižinog i pirovog te mljevenih prženih lješnjaka, šećer agavinim sirupom, a umjesto jaja za povezivanje sam koristila mljeveni zlatni lan.

Sočan i aromatičan

Rezultat je bio prekrasan, sočan i vrlo aromatičan kolač. Meni i svima koji su ga probali, puno finiji od klasičnog kolača od mrkve. Kombinacija vanilije, lješnjaka, limuna, cimeta i đumbira jednostavno je fenomenalna, prava eksplozija okusa. Kao i uvijek, ovo nije kompromis: "dobro je jer je zdravo". To za mene nije dovoljno. Za mene mora biti prefino i zdravo da bi dobilo prolaz. Tako je bilo i danas :-)

Maja

Maju možete pratiti na njenom blogu, Facebooku i Instagramu.

Linker
22. travanj 2024 02:29