A što vi doručkujete?

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
najbolja kombinacija

Ugledni liječnik otkrio najjednostavniji način da se spriječi demencija - riječ je o ovom doručku

Britanski NHS (Nacionalni zdravstveni sustav) je objavio da postoje kvalitetni dokazi da zdrav način života može pomoći u smanjenju rizika za razvoj demencije kad čovjek ostari

Dr. William Li, ugledan liječnik i znanstvenik, otkrio je najbolji način da se spriječi razvoj kronične bolesti, kao što je demencija - stanja mozga kod kojeg mentalne sposobnosti značajno opadaju.

Dr. Li sugerira „podupiranje naših pet sustava obrane zdravlja hranom koju jedemo svakodnevno”, počevši s doručkom.

- Evo primjera mog doručka koji sam jeo jutros kako bih pokazao da to može biti vrlo jednostavno - rekao je u jednom intervjuu.

Tog je dana doručkovao:

  • zeleni čaj
  • kruh od kiselog tijesta
  • kivi

Zeleni čaj aktivira svih pet sustava obrane zdravlja u tijelu i sadrži korisne bioaktivne tvari, istaknuo je. Što se tiče kruha od kiselog tijesta, koji se radi od Lactobacillus reuteri, kaže da pospješuje razmnožavanje dobrih bakterija u crijevima koje pomažu u aktiviranju našeg imunološkog sustava i ubrzavaju iscjeljenje.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

Moja je misija, kaže dr. Li, naučiti što je moguće više ljudi kako mogu koristiti hranu da bude jamstvo zdravlja te da se izliječe iznutra prema van. Dao je i još jedan primjer u vezi kivija: istraživanja su pokazala da jedan kivi dnevno može smanjiti oštećenja DNK za oko 6 posto.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK


Zeleni čaj

Znanstvenici su ispitivali povezanost između konzumacije zelenog čaja i rizika za razvoj demencije. Analizirajući podatke 377.592 ispitanika tijekom 9 godina zaključili su da su osobe koje su ga redovito konzumirale imale 16 posto manji rizik za razvoj demencije u usporedbi s onima koji ga nisu pili. Osim toga, ustanovili su da umjerena konzumacija - pod čime se smatra sve između 1 i 6 šalica dnevno - ima značajne zaštitne učinke, s tim da 3 šalice dnevno imaju najsnažniji zaštitni učinak.

Naposljetku, analiza je pokazala da su ispitanici srednje životne dobi i muškarci imali najveće koristi od konzumiranja zelenog čaja. Autori istraživanja su zaključili da je umjerena konzumacija zelenog čaja značajno povezana sa smanjenim rizikom za razvoj demencije. Drugim riječima, ova studija sugerira da bi već samo konzumacija ovog čaja mogla biti faktor na koji se može utjecati za smanjenje rizika za razvoj demencije.


Rizični faktori na koje se može utjecati

Britanski NHS (Nacionalni zdravstveni sustav) je objavio da postoje kvalitetni dokazi da zdrav način života može pomoći u smanjenju rizika za razvoj demencije kad čovjek ostari. Uz zdravu i uravnoteženu prehranu, važno je i da smanjite konzumaciju rizične hrane, a u tu se skupinu ubrajaju namirnice s visokim udjelom zasićenih masti, soli i šećera te s niskim udjelom vlakana. Nezdrava prehrana vas izlaže riziku za pretilost, hipertenziju, povišen kolesterol i dijabetes, a sva ta stanja doprinose povišenom riziku za razvoj demencije. Kako biste smanjili svoj rizik za razvoj demencije, trebali biste i redovito vježbati kako biste lakše održali idealnu tjelesnu težinu. Ljudima se savjetuje i da ne puše te da ne konzumiraju više od 10 malih čaša blagog vina (ili drugog alkohola tjedno)


Kako smanjiti rizik za demenciju

1. Vježbajte

Kako bi ostale zdrave, osobe u dobi od 19 do 64 godine trebale bi biti svakodnevno fizički aktivne te imati najmanje 150 minuta umjerene aerobne aktivnosti, poput vožnje bicikla ili žustrog hoda, tjedno te vježbe snage za sve glavne mišićne skupine dva ili više dana u tjednu.

2. Držite se uravnotežene prehrane

Ona bi se trebala sastojati od 5 obroka raznovrsnog voća i povrća dnevno, baziranju obroka na namirnicama s visokim udjelom vlakana ili škroba, poput krumpira, riže ili tjestenine, malo mlijeka ili zamjena za mlijeko, nešto proteina, korištenju nezasićenih ulja i masti te unosu 6 do 8 čaša tekućine dnevno.

3. Održavajte optimalnu tjelesnu težinu

Pomoću kalkulatora za indeks tjelesne mase izračunajte svoj indeks tjelesne mase. Imajte na umu da se zdravim indeksom tjelesne mase smatra sve između 18,5 i 24,9.

4. Smanjite unos alkohola

Muškarcima i ženama se savjetuje da ne piju više od 14 jedinica alkohola tjedno (oko 10 malih čaša blagog vina).Ako redovito pijete tu količinu tjedno, trebalo bi je rasporediti na tri ili više dana, a ne da se cijela količina popije odjednom.

5. Kontrolirajte razinu šećera u krvi

Imate li dijabetes, zdrava prehrana i redovita tjelovježba mogu vam pomoći da održite razinu šećera u krvi u poželjnim okvirima.

6. Smanjite razinu kolesterola u krvi

Zdrava prehrana i redovita tjelovježba će vam pomoći i da smanjite razinu kolesterola u krvi.

7. Prestanite pušiti

Mnogo je dokaza da pušenje povećava rizik, no smatra se da prestanak pušenja može smanjiti rizik na razinu onoga kod nepušača.

8. Držite krvni tlak pod kontrolom

Visok krvni tlak se može sniziti zdravom prehranom, održavanjem zdrave tjelesne težine, umjerenom konzumacijom alkohola i nepušenjem.

Linker
19. travanj 2024 21:42