Koliko dugo zamrzivač čuva povrće?

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
dobro je znati

U zamrzivaču imate povrće smrznuto već pola godine, smijete li ga koristiti? Stručnjaci imaju odgovor

Kako biste održali kvalitetu hrane, dobro zatvorite hranu i držite zamrzivač hladnim

Jeste li znali da korištenje smrznutog voća i povrća može biti hranjivije nego korištenje svježeg voća. Prema studiji objavljenoj u časopisu Journal for Agricultural and Food Chemistry, smrznuti proizvodi mogu imati više nutrijenata nego svježi.

Voće i povrće se često bere kad je na vrhuncu zrelosti i zamrzava se u roku od nekoliko sati. Tako zadržava hranjive tvari i dobar okus. Općenito, smrznuta hrana zadržava svoje vitamine i minerale i nema promjena u sadržaju ugljikohidrata, proteina ili masti. U nekim slučajevima, smrznuta hrana ima više vitamina i minerala u usporedbi sa svježom jer svježa hrana s vremenom gubi vitamine i minerale. Primjerice ako voće držite u zdjeli na stolu nekoliko ga, ono može izgubiti neke nutritivne sastojke.


Koliko traje smrznuto voće?

Kad kupite namirnice koje se nalaze u zamrzivaču trgovine, na pakiranju ćete pronaći datum uz oznaku "najbolje iskoristiti do". To nije datum isteka nego taj datum označava do kad proizvoda ima najbolji okus i najbolju kvalitetu.

Može li se onda smrznuto voće pokvariti? Ne. Smrznuto voće nema datum isteka niti se može pokvariti. Sve smrznute namirnice su sigurne za korištenje jer bakterije i patogeni ne mogu rasti na temperaturi od 0°C ili niže.

Međutim, smrznute namirnice gube kvalitetu nakon određenog vremena.

Prema Sveučilištu Michigan State, smrznuti proizvodi mogu razviti "opekline" u zamrzivaču, a može doći i do promjene teksture kada je smrznuto na dulje vrijeme. Opekline u zamrzivaču nastaju kada voda pobjegne iz vaše smrznute hrane, ona je i dalje sigurna za jelo, ali može utjecati na okus. Opekline možete spriječiti uklanjanjem što je moguće više zraka iz ambalaže hrane i održavanjem zamrzivača na 0°C ili niže.

Savjet: Kako biste održali kvalitetu hrane, dobro zatvorite hranu i držite zamrzivač hladnim.


Kako smrznuti voće?

Ako ne možete iskoristiti svježe voće nakon što ga kupite, najbolje ga je smrznuti. Registrirana dijetetičarka Andrea Kirkland objasnila je kako to učiniti.

Potrebno je:

  • Svježe voće
  • Nož
  • Papirnati ručnici
  • Papir za pečenje
  • Veliki lim za pečenje
  • Posuda ili vrećica za zamrzavanje

Proces

1. Operite voće hladnom vodom.

2. Pripremite voće. Ovisno o vrsti, možda ga trebate oguliti, izvaditi koštice ili izrezati u željeni oblik.

3. Papirnatim ručnikom osušite voće kako biste uklonili višak vlage. To pomaže spriječiti opekline u zamrzivaču.

4. Posložite voće u jednom sloju na veliki lim za pečenje koji je obložen papirom za pečenje. Stavite u zamrzivač dok se čvrsto ne zamrzne, najmanje četiri sata.

5. Prebacite smrznuto voće u posudu ili vrećicu za zamrzavanje. Uklonite što je više moguće zraka iz posude ili vrećice kako biste spriječili opekline u zamrzivaču, a zatim zatvorite.

6. Smrznuto voće vratite u zamrzivač i koristite prema potrebi.

image

Smrznuto voće i povrće je nutritivno bogato

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK



Koliko traje smrznuto povrće?

Salata neće imati dobar okus nakon smrzavanja, ali ostaci kuhanog povrća i povrtnih juha mogu biti u zamrzivaču do tri mjeseca.

Smrznuto povrće ima isti vijek trajanja kao i smrznuto voće; može biti vječno smrznuto ako je dovoljno hladno. Tijekom vremena, tekstura, okus i kvaliteta se mogu promijeniti, ali povrće se i dalje može jesti.

Ako sami zamrzavate voće, najbolje je blanširati ga prije spremanja u zamrzivač. Blanširanje je proces kuhanja u kojem se povrće, stavlja u kipuću vodu, izvadi nakon kratkog vremena, stavlja u hladnu vodu, a potom smrzava. Blanširanje hrane pomaže smanjiti gubitak kvalitete tijekom vremena. To, naravno, nije potrebno ako ste kupili smrznutu hranu.

Povrće je najkvalitetnije kad ga koristite u roku od 8 do 12 mjeseci nakon zamrzavanja. Ako ne iskoristiti smrznuto voće i povrće u roku od 12 mjeseci, ono je i dalje sigurno za korištenje, iako će kvaliteta s vremenom biti slabija.


Kako smrznuti povrće kod kuće?

Kirkland preporučuje sličnu strategiju za smrzavanje povrća kao i kod smrzavanja voća. Jedina razlika je blanširanje povrća.

Potrebno je:

  • Svježe povrće
  • Veliki lonac prokuhane vode
  • Velika zdjela hladne (gotovo ledene) vode
  • Papirnati ručnici
  • Papir za pečenje
  • Veliki lim za pečenje
  • Posuda ili vrećica za zamrzavanje

Proces

1. Operite i pripremite povrće.

2. Blanširajte povrće u kuhanoj vodi jednu minutu.

3. Nakon toga odmah ga stavite u hladnu vodu kako biste zaustavili proces kuhanja. Ovo je izuzetno važan korak u zamrzavanju hrane.

4. Osušite povrće papirnatim ručnicima.

5. Posložite povrće u jednom sloju na veliki lim za pečenje koji je obložen papirom za pečenje. Stavite u zamrzivač dok se čvrsto ne smrzne, najmanje četiri sata.

5. Prebacite smrznuto voće u posudu ili vrećicu za zamrzavanje. Uklonite što je više moguće zraka iz posude ili vrećice kako biste spriječili opekline u zamrzivaču, a zatim zatvorite.

6. Smrznuto povrće ponovno stavite u zamrzivač.

Linker
02. travanj 2024 12:53