SHUTTERSTOCK
Živjeli

U sezoni detoksa svi se vraćaju upravo njemu! A kako i ne bi kad osigurava brži gubitak kila, bolju probavu i lijepu kožu

Celer ima malo kalorija i dobar je izvor vitamina i minerala, uključujući vitamine K i C, kalij i folnu kiselinu

Grickanje zelenog lista celera postao je svojevrstan pandan popularnih tv serija kroz koje se promovira trend gubljenja suvišnih kilograma. Ipak, bez obzira na trend celer je doista visoko vrijedno povrće koje ima malo kalorija i dobar je izvor vitamina i minerala, uključujući vitamine K i C, kalij i folnu kiselinu. Također, sadrži antioksidanse koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa u tijelu. Stoga, donosimo prednosti ovog povrća koje može postati dobar dodatak vašoj jutarnjoj rutini.

image
SHUTTERSTOCK

1. Hidratacija

Sok od celera prvenstveno se sastoji od vode, što ga čini izvrsnim izborom za hidrataciju. Održavanje adekvatne hidratacije važno je za cjelokupno zdravlje jer podupire razne tjelesne funkcije, uključujući probavu, cirkulaciju i regulaciju temperature. Kako se ne bi samo zadržali na vodi, konzumacija soka od celera može učinkovito pridonijeti dnevnom unosu tekućine i pomoći u održavanju odgovarajuće razine hidratacije.

2. Vitamini i minerali

Vitamini A, C i K te minerali kojima celer obiluje odlični su za postizanje dobrog imuniteta, pomažu u zgrušnjavanju krvi, održavanju zdravih kosti i vida, a doprinose i lijepom izgledu kože.

3. Antioksidativna svojstva

Antioksidansi, uključujući flavonoide i vitamin C koji se nalaze u celeru pomažu u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Neutralizirajući ih, antioksidansi doprinose smanjenju oksidativnog stresa i upala u tijelu, što može imati dugoročne koristi za cjelokupno zdravlje i prevenciju bolesti.

4. Potpora probavnom sustavu

Sok od celera često preporučuje za bolju probavu jer sadrži prirodne spojeve, poput polifenola i vlakana. Neki navode da konzumacija soka od celera na prazan želudac ujutro osim što može poboljšati probavu, može smanjiti osjećaj nadutosti.

5. Potencijalni protuupalni učinci

Neki također smatraju kako sok od celera može povoljno djelovati kod nekih kroničnih upala povezana je s raznim zdravstvenim stanjima, uključujući kardiovaskularne bolesti, dijabetes i određene vrste raka. Naime celer sadrži određene spojeve, poput apigenina, koji su se pokazali dobrim baš zbog protuupalnih svojstava.

6. Gubitak kilograma

Zbog vrlo malo kalorija i visokog sadržaja vlakana koja pružaju osjećaj sitosti i potiču probavu, odličan je izbor za one koji žele izgubiti pokoji kilogram.

image
SHUTTERSTOCK

Iako je celer nedvojbeno zdravo povrće, pojedinim zdravstvenim tvrdnjama povezanim sa sokom od celera nedostaju dodatni znanstveni dokazi. Zato, neki tvrde da bi zdravstvene dobrobiti koje se pripisuju soku od celera mogle biti precijenjene baš kao i scene koje gledamo u tv serijama.

Linker
25. travanj 2024 15:18