Trudni ste? To ne znači da se ne smijete počastiti aromatičnim grickalicama!
 Foto: iStock
IZNENAĐUJUĆE OTKRIĆE

Trudnice i dojilje mogu uživati u začinjenoj hrani bez ograničenja

Tijelo u trudnoći prolazi kroz velike promjene, ali se jako mijenja i prehrana buduće majke. Trudnice se često trude uzimati što zdravije namirnice.

Provjeravaju sadrže li željezo i folnu kiselinu, smanjuju ili čak potpuno izbacuju šećer i kavu, a na sushi koji inače obožavaju niti ne pomišljaju. Znanstvenici stalno ispituju vezu između majčine prehrane i zdravlja novorođenčeta, a Vogue donosi nove zanimljive preporuke za četiri namirnice na koje žene u drugom stanju trebaju obratiti posebnu pozornost.

1. Izbacite umjetne zaslađivače

Nova studija objavljena početkom svibnja u časopisu JAMA Pediatrics otkriva da žene koje su koristile umjetne zaslađivače barem jednom na dan tijekom trudnoće imale dvaput veće šanse da rode dijete koje će u prvoj godini biti deblje od prosjeka. 'Metabolizam se programira još u maternici pa tijelo izloženo zaslađivačima doživi šok kad se susretne s pravim šećerom', objašnjava Meghan Azad voditelj studije i profesor pedijatrije na Sveučilištu u Manitobi. Zanimljivo je da zaslađivači nemaju vezu s težinom fetusa nego samo kasnije u životu.

2. Pojačajte probiotike i polinezasićene masne kiseline

Konzumacija polinezasićenih masnih kiselina i probiotika u trudnoći smanjuju djetetov rizik od alergija. Trudnica i beba imaju povećanu potrebu za ovim masnim kiselinama, naročito za vrijeme zadnjeg tromjesečja trudnoće, kad su potrebe fetusa vrlo velikr zbog rasta živčanog sustava i razvoja neurona. Trudnicama je preporučljivo uzimati na dan barem 100 mg omega-3, dvostruko više nego inače. Polinezasićene masne kiseline su jako zastupljene u lanenom ulju te ulju oraha. Potrebu za probioticima ispunite s jogurtima i posebno zdravim kefirom koji možete napraviti i sami kod kuće.

3. Uživajte u začinima

Posebno tijekom dojenja majkama se godinama preporučuje da izbjegavaju začinjenu hranu. Objašnjenje je da bi beba mogla imati probavne tegobe. Najnovije studije pobijaju te teorije. Istraživanje kaže da bebe duže mjeseci doje ako su kroz majčino mlijeko izložene raznim okusima. 'Kad krene dohrana dijete će lakše prihvaćati nove okuse ako je naviklo na njih. Preporuča se da majka dojilja jede češnjak, vaniliju, ali i ljute papričice', kaže Julie Mennella, biologinja u Centru Monell Chemical Senses.

4. Kolin je vrlo važan

Folna kiselina, željezo i kalcij na top listi su super namirnica za trudnice. No, vrlo je važan i kolin, koji je ključan za fetalni razvoj mozga, pokazala su nova istraživanja. Kolin je sastavni dio hrane s mnogo proteina i masnoća. Zbog svojih učinaka na razine acetilkolina u mozgu, prema nekoliko istraživanja suplementacija kolinom može povećati kapacitet pamćenja kod ljudi. Ima ga dosta u jajima, prokulicama, tofuu i govedini. Trebalo bi ga uzimati 450 miligrama na dan dok ste trudni i 550 miligrama tijekom dojenja.

Linker
15. travanj 2024 23:44