Snimila: Andrea Cukrov
Jer volimo recepte Andree Cukrov i Sandre Rončević

Trokutaste pite od jabuke

30. ožujak 2018.

za nadjev:

  • 1,5 kg kiselkastih jabuka (granny smith)
  • 100 g smeđeg šećera
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica đumbira

za premazivanje kora:

  • 8 tankih kora za savijače
  • 2 žlice maslaca, rastopljenog
  • 2 žlice cimeta
  • 2 žlice smeđeg šećera

za premazivanje torkuta:

  • 1 žumanjak
  • 2-3 žlice mlijeka
  • 2-3 žlice krupnog šećera u perlicama

Postupak:

  1. Jabuke ogulite i narežite na kockice.
  2. Pomiješajte jabuke sa šećerom, cimetom i đubirom te sve lagano pirjajte na srednje jakoj vatri.
  3. Pirjajte jabuke dok potpuno ne omekšaju, a sokovi se reduciraju.
  4. Dobiveni nadjev malo ohladite.

Slaganje trokutića

  1. Pomiješajte šećer i cimet za posipanje u jednoj zdjelici.
  2. Uzmite jedan list vučenog tijesta (kora za savijače) i premažite ga s malo rastopljenog maslaca pa ga posipajte s jednom do dvije žličice mješavine šećera i cimeta.
  3. Poklopite sve s drugim listom vučenog tijesta pa oštrim nožem narežite na četiri približno jednake trake.
  4. Na jednom kraju svake trake stavite po žlicu, dvije nadjeva i složite je u trokut kao što je prikazano u gornjem GIF-u.
  5. Ponovite ovaj postupak s preostalim korama i nadjevom dok sve ne potrošite.

Za premazivanje

  1. Žumanjak dobro promiješajte s mlijekom pa time premažite svaki trokut.
  2. Po želji trokute posipajte s malo krupnog šećera.
  3. Posložite trokute na veliki pleh za pečenje obložen papirom za pečenje.
  4. Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 190°C dvadesetak minuta ili dok ne uhvate lijepu zlatnu boju.
  5. Prije posluživanja ih ostavite da malo ohlade.

Dobro je znati!

Za vegansku verziju kore premažite otopljenim kokosovim uljem, a trokute prije pečenje premažite biljnim mlijekom po izboru.

Originalni recept pronađite ovdje, na blogu Andree Cukrov - Cukar, hrana i piče.

Teme
Linker
29. rujan 2022 19:53