Teško da postoji namirnica koja je zdravija od jabuke, a može se i pripremiti na toliko načina...
 Snimila: Berislava Picek/HANZA MEDIA
Zdrava kuhaona

Tri recepta zbog kojih ćete jabuke voljeti još i više!

Od jabuka se može raditi mnogo toga: sokovi, ocat, džemovi, kolači. Ali ne posežite za ljepoticama iz supermarketa, nego se potrudite nabaviti netretirane stare sorte ovog voća.

Cijenim i svim srcem podržavam svakoga tko nastoji sačuvati neku starinu, baštinu svoga kraja, zaboravljeni recept ili sjeme starih sorti. Takav je i naš obiteljski prijatelj Mija iz Boka Palanječkog, predivnog sela u okolici Siska. Puno je obnovljenih tzv. posavskih iža, starih drvenih posavskih kuća koje su ponovno oživjele upravo zahvaljujući njegovu trudu i ljubavi.

U mojoj potrazi za jabukama starih sorti kod njega sam pronašla dvije: tzv. kanađanke i pikače. A na našem imanju imamo staru sortu jabuka bobovac i staru sortu krušaka tepka.

Nisu one poput jabuka u supermarketima, svih jednakih, pretenciozno lijepih. Moje su različite po boji, obliku, s kvržicama, ali zato predivno mirišu, baš kao i sva jela koja od njih spremimo. Ničim tretirane, te se jabuke ne mogu dugo čuvati. Držim ih u drvenim kašetama i redovito pregledavam jer brzo trule.

Snimila: Berislava Picek/HANZA MEDIA
Kompoti, štrudle, kašice, kolači, grickalice, dodatak jelima od divljači... Ma zaista, miješa se u baš sve.

Zato ih sušim da imamo finu grickalicu, naribane spremim za štrudle, režem na kockice, nakapam limunom i spremim u ledenicu za kompot. Prva voćka koju je Lucija pojela bila je baš jabuka. Miješala sam je u kašice, dodavala u rižine pahuljice. U to vrijeme mame su birale između banana i jabuka. Meni se jabuka, osim što je domaće voće, činila lakše probavljivom. Potraga za jabukama koje nisu tretirane i u ono vrijeme prije 12 godina bila je teška i ozbiljna.

Bila je to sreća

Ali sreća da sam se odlučila za njih, jer se poslije pokazalo da je Lucija imala alergijsku reakciju na bananu, točnije ono čime se tretiraju banane koje sazrijevaju u hladnjačama. Moji kolege Davor i Josip svaki dan na poslu pojedu po jabuku: Josip dopodne, a Davor popodne. Znam puno ljudi koji večeraju po jabuku, i tako cijeli život. I sama vjerujem u onu poslovicu “Jabuka na dan, doktor iz kuće van”, ali onakva kao iz naših voćnjaka.

Snimila: Berislava Picek/HANZA MEDIA
Moja Lucija i njena prijateljica Katarina obožavaju jabuke, baš kao i neki moji muški kolege.

Svaki dan jedna jabuka, ali iz naših voćnjak

Jabuka ima puno vrsta i okusa, od reskih do slatkih, od sočnih do brašnastijih. Od njih se može raditi mnogo toga: od sokova, octa do džemova. Mogu se sušiti, peći, stavljati u kolače (od pita do štrudli). Jabuke sadrže puno vode pa su odličan izbor u dijetalnoj prehrani, a zbog lake probavljivosti idealno ih je pojesti 30 minuta prije obroka. Sadrže obilje vitamina C, a kora im je prepuna antocijana.

Snimila: Berislava Picek/HANZA MEDIA
Ako su jabuke netretirane, svakako iskoristite obilje zdravih sastojaka koji su koncentrirani u kori - kad god možete, ne gulite plodove.

Ali ako ne znate odakle su i jesu li tretirane, obavezno im ogulite koru.

reske jabuke koje nisu špricane
nerafinirani šećer od šećerne trske ili med
limun
cimet

Priprema:

  1. Jabuke, poželjno je da su što tvrđe, narežite na tanke listiće.
  2. Napravite otopinu od limunova soka, cimeta, vode i šećera.
  3. Stavljajte jabuke u tu otopinu čim ih narežete da ne potamne.
  4. Ostavite ih 15 minuta pa rasporedite na papir za pečenje i sušite u pećnici na 60-80 Celzijevih stupnjeva na programu ventilacije tri do četiri sata, ovisno o debljini listića. Prema potrebi ih okrenite.
  5. Suhe ostavite da se ohlade i spremite u škarnicl.

1 kg jabuka
1 žlica narezanih oraha
1 žlica narezanih badema
½ žlice lješnjaka, brazilski oraščići (za svaku jabuku jedan)
1 žlica rogača
2 žlice kokosovog ulja
2 žlice meda
1 žlica bučinih sjemenki
nekoliko zrnaca himalajske ružičaste soli
1 žlica sjemenki konoplje

Priprema:

  1. Za nadjev izmiješajte sve sastojke osim bučinih sjemenki i soli.
  2. Jabukama izdubite sredinu pa ih napunite nadjevom.
  3. Na vrh stavite sjemenke buče pa pecite u pećnici 30 minuta.
  4. Ostavite da se ohlade pa pospite s nekoliko zrna ružičaste himalajske soli (volimo taj spoj slatkog i slanog).

Savjet više!
Mogu se jesti tople i hladne.

½ kg jabuka
2 kruške
đumbirov i limunov sok
štapić cimeta i vanilije, zvjezdasti anis, klinčić, limunska trava, sjeme korijandra
smeđi šećer prema potrebi
2 l vode

Priprema:

  1. Ako nisu tretirane, jabuke nemojte guliti, nego ih s korom narežite na kockice i pokapajte limunovim sokom. Ako su bile tretirane, obavezno ih ogulite.
  2. U vodu stavite sve začine i kuhajte 20 minuta pa dodajte jabuke i kruške i kuhajte 5 minuta (mi volimo da voće nije raskuhano).

Savjet više!

Polako pijte bilo toplo ili hladno (kad sam prehlađena, odgovara mi topli kompot, inače mi je najfiniji sobne temperature, a Luciji ohlađen).

U hladnjaku ga možete držati dva dana.

Linker
17. travanj 2024 01:03