FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
bez grižnje savjesti

Tri namirnice koje je najstarija žena na svijetu redovito jela! Dobra vijest je da ih sigurno i vi imate doma

Najstarija osoba u povijesti čiji je životni vijek zabilježen bila je Francuskinja Jeanne Louise Calment, koja je živjela do 122 godine


Jeste li ikad vidjeli starije osobe pune života i mladenačke energije te ste se morali zapitali koja je njihova tajna? Mnogi istraživači postavili su si upravo to pitanje te su odlučili pratiti osobe starije od 100 godina kako bi pobliže saznali koja je zapravo tajna dugovječnosti.

Otkrili su da su stvari poput prehrane, kretanja, razine stresa i socioekonomskog statusa imale ulogu u tome koliko dugo su ovi rekorderi živjeli.

Najstarija osoba u povijesti čiji je životni vijek zabilježen bila je Francuskinja Jeanne Louise Calment, koja je živjela do 122 godine. Umrla je 1997., a na pitanje o njezinim tajnama dugovječnosti rekla je da su za to zaslužni čokolada, vino Porto i maslinovo ulje.


Brojne dobrobiti

To nije iznenađujuće, pogotovo kad pogledamo koliko stogodišnjaka koji žive u svjetskim Plavim zonama (područja svijeta s najvećom koncentracijom ljudi starijih od 100 godina) redovito konzumiraju crno vino i maslinovo ulje. Naime, otkriveno je da ekstra djevičansko maslinovo ulje pomaže u kontroli težine, snižava krvni tlak, smanjuje upalu i pomaže u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Crno vino i tamna čokolada također sadrže snažne antioksidanse koji mogu doprinijeti boljem općem zdravlju kada se konzumiraju umjereno. Istraživanje provedeno na Nacionalnom sveučilištu u Seoulu pokazalo je da su zdrave odrasle osobe koje su dnevno jele 30 grama tamne čokolade s 85 posto kakaa bile sretnije u odnosu na zdrave odrasle osobe koje su jele čokoladu s manjim udjelom kakaa ili je uopće nisu jele.


Niske razine stresa

Niska razina stresa također je mogla biti faktor dugovječnosti spomenute Francuskinje. Calment je imala privilegiju živjeti bogatim stilom života bez stresa tijekom čitave svoje 122 godine. Nikada nije radila posao s punim radnim vremenom, pa bi se lako moglo reći da je njezina razina stresa bila mnogo niža od prosječne osobe. Budući da nije morala puno raditi, mogla je stalno uživati u aktivnim hobijima kao što su tenis, plivanje, sviranje klavira i biciklizam.

Linker
26. siječanj 2024 20:39