Jedete li ananas?

 SHUTTERSTOCK
Jedite ga

Toliko moćan! Ovaj enzim iz ananasa čini čuda za naše zdravlje, a može biti koristan u smanjenju upale kod bolesti crijeva

Bromelain je snažan probavni enzim iz ananasa koji pomaže u ublažavanju niza bolesti poput upale, problema sa sinusima i zatvorom

Ako obožavate ananas, bromelain bi mogla postati vaša nova omiljena stvar. Bromelain je snažan probavni enzim koji se nalazi u ovom slatkom tropskom voću, a pomaže u ublažavanju niza bolesti poput upale, problema sa sinusima i zatvorom. Roxana Ehsani, registrirana dijetetičarka iz Miamija, dala je potpuni pregled onoga što ovaj enzim čini tako dobrim.

Što je bromelain i nalazi li se samo u ananasu?

Prema Ehsani, bromelain je enzim ekstrahiran iz ploda ananasa, posebno njegove stabljike, koji ima niz zdravstvenih i terapeutskih prednosti.

- Bromelain ima protuupalna, antikancerogena, antimikrobna i antitrombotička svojstva. Istraživanje je pokazalo da bi ovaj enzim također mogao biti koristan u smanjenju upale kod upalnih bolesti crijeva, kao što su ulcerozni kolitis i Crohnova bolest - kaže Ehsani za Well+Good.

Dodaje da bromelain može pomoći vašem tijelu da probavi i preradi hranu bogatu proteinima. Naglašava da je to isti razlog zašto je bromelain povezan s pomaganjem u jačanju probave i ublažavanju simptoma zatvora.

Iako mnoge druge namirnice poput papaje, manga i banana također sadrže prirodne probavne enzime koji pomažu u promicanju zdravlja crijeva, bromelain se može naći samo u ananasu.

Nadalje, prema podacima bolnice Memorial Sloan Kettering Cancer Center u New Yorku, istraživanja na životinjama pokazala su da se bromelain i ostali proteolitički enzimi (oni koji razgrađuju proteine) povezuju s povećanom stopom preživljenja kod različitih vrsta raka.

Zahvaljujući visokim razinama bromelaina, ananas može pomoći u smanjenju pretjeranog zgrušavanja krvi. Zbog toga je ananas dobar međuobrok za one koji često lete avionom i druge osobe s rizikom od stvaranja krvnih ugrušaka.

image
SHUTTERSTOCK


Na što treba paziti

Ananas znatno omekšava tkivo pa ako se konzumira u velikim količinama, može izazvati osjetljivost usta, uključujući usnice, jezik i unutrašnju stranu obraza. To bi trebalo proći samo od sebe nakon nekoliko sati, ali ako osjećaj potraje ili se jave koprivnjača, svrbež ili teškoće s disanjem, potražite liječničku pomoć jer to su znaci alergije, upozorava nutricionistica Flores. Nekome mogu zasmetati i velike količine vitamina C iz ananasa, koje kod osjetljivijih osoba mogu uzrokovati proljev, mučninu, povraćanje, bolove u trbuhu ili žgaravicu. I ekstremno visoke količine bromelaina mogu izazvati neke neželjene posljedice, pa na Sveučilištu Maryland navode moguću pojavu osipa, povraćanja i proljeva, pa i pojačanog menstrualnog krvarenja. U razumnim količinama posljedice se ne očekuju. Bromelain može ući u interakciju s nekim vrstama lijekova. Osobe koje uzimaju antibiotike, antikoagulanse, razrjeđivače krvi, antiepileptike, benzodiazepine, lijekove protiv nesanice i protiv depresije trebale bi se ograničiti na male količine ananasa.



Smoothie od ananasa

Sastojci

  • 600 grama ananasa
  • 1/2 banane
  • 180 ml vode
  • 120 ml mlijeka prema želji
  • 5 kockica leda
  • 1 ½ žlice svježe iscijeđenog soka limete (ili soka od limuna)

Priprema:

Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok se smjesa ne ujednači.

Linker
06. ožujak 2024 02:56