Osim što ga možete jesti samostalno, svježe voće možete koristiti i u salatama.
 Foto: iStock
Jedete li ga dovoljno?

Svježe voće smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara

Proljeće je idealno vrijeme da na svoj jelovnik uvrstite čim više svježih namirnica, prije svega voća koje vas, ako ga redovito konzumirate, može spasiti od vodećih oboljenja na svijetu...

One osobe koje svakodnevno konzumiraju svježe voće imaju manji rizik od srčanog i moždanog udara prema novo provedenom istraživanju.

Studija je trajala sedam godina i provedena je na pola milijuna odraslih osoba u Kini, zemlji gdje je konzumacija svježeg voća znatno niža nego u zemljama poput Velike Britanije i SAD-a.

Istraživači sa Sveučilišta u Oxfordu i sa Kineske akademije za medicinsku znanost proveli su zajedničko istraživanje na 500.000 osoba iz 10 urbanih i ruralnih područja iz Kine. Osobe koje su praćene na početku studije nisu imali poteškoća sa kardiovaskularnim bolestima niti sa hipertenzijom.

Autor studije dr. Huaidong Du navodi kako je svježe voće izuzetno bitno u svakodnevnoj prehrani. Voće je bogat izvor kalija, prehrambenih vlakana i antioksidansa te raznih drugih spojeva, a sadrži malo natrija i masti te relativno malo kalorija. Prema studiji dokazano je da 100 grama svježeg voća dnevno smanjuje za trećinu smrtnost uzrokovanu kardiovaskularnim bolestima.

Linker
18. travanj 2024 16:38