Ne izgleda li jednostavno divno?
 Snimila i pripremila: BAKE ME BY NINA MRVICA
KUHINJSKE MRVICE

Sve vrste božićnog kruha - od stollena i kuglofa do panettonea i pandoroa

Koji god da odlučite pripremiti ovih blagdana nećete pogriješitit - mogu stajati i po nekoliko dana, a svojim okusom i mirisoma mamit će vas da uskoro ponovno ispečete.

Za vas pripremila, napisala i fotografirala: Nina Mrvica - Bake me by Nina


Božićni kruhovi imaju jako dugu povijest i postali su sinonim za božićno slavlje. Sigurno ste čuli barem za jednu inačicu ovog ultimativnog slatkog kruha. Svaka zemlja ima svoju verziju i iskreno, svaka od njih mi je jako lijepa.

Božićni kruhovi su često punjeni suhim voćem i jako su aromatični. Prevladavaju citrusni okusi i divni zimski mirisi.

Sigurno ste pogodili, danas spominjemo božićni kruh i izrađujemo jedan. Jer, kakav bi to bio božićni ručak bez ukrašenog božićnog kruha. A, znate li koje su vrste kod nas poznate? Najbolje da ih nabrojimo.

Stollen

Stollen je tradicionalni njemački božićni kolač, poznat još i pod nazivom Christstollen, a njegov prepoznatljiv oblik simbolizira malog Isusa u povojima. Najpoznatiji stollen je onaj proizveden u gradu Dresdenu gdje se svake godine u vrijeme Božića održava i Stollenfest. Osim suhog voća, u stollenu često možete naći i marcipan. Pečeni kolač se premazuju masnoćom i posipa velikim slojem šećera u prahu pa vam dugo može biti svjež.

Panettone

Panettone je najpoznatija božićna slastica Europe i vjerojatno ne postoji zemlja u kojoj on ne zauzima počasno mjesto blagdanskog stola. Njegova tradicija traje stoljećima, a priča oko njegovog nastanka je jako zanimljiva.

Uz njegov nastanak vežu se dvije legende.

Slastičar i siromah: Prva legenda kaže da je jedan siromašan momak bio smrtno zaljubljen u slastičarevu kćer. Slastičar ga nije volio jer je smatrao da nema što pružiti njegovoj kćeri. Da bi se svidio slastičaru, mladić je odlučio napraviti kolač koji će se svima svidjeti. Upotrijebio je najbolja jaja, brašno i med. Nakon što ga je ispekao, slastičaru se toliko svidio da je prihvatio mladića. Zaljubljeni par se vjenčao i živjeli su sretno do kraja života.

Očajni chef: Druga legenda spominje poznatog milanskog chefa kuhinje koji je trebao pripremiti božićni ručak za plemiće. Sve je ispalo savršeno osim deserta. Njega su zaboravili u pećnici i bio je potpuno uništen. Očajnom chefu kuhinje je rješenje predložio mladi pripravnik Toni. Budući da je ostalo još vrlo malo brašna, jaja, suhog voća i meda predložio je da naprave jednu slatku vrstu kruha punjenu suhim voćem. Kada je kolač bio poslužen svi su bili toliko oduševljeni kruhom da su htjeli znati tko ga je pripremio. Tako je kolač dobio ime "Pan de Toni" (danas Panettone), što u prijevodu znači Tonijev kruh.

Tradicionalno je cilindričnog oblika i nekih 30-tak cm visok. Sastoji se od suhog voća dok je izvana posut šećerom.

Božićni kuglof

Božićni kuglof zbog divnog oblika kojeg duguje specijalnom kalupu i jednostavne pripreme, kuglof zauzima posebno mjesto kod proslava. Božićni kuglof je nastao od bečkog kuglofa te je postao simbolom Božića. Zbog njegove popularnosti, kuglof prisvajaju različite zemlje. Odakle god da je potekao, smatra se najstarijim kolačem iz kalupa.

Pandoro

Pandoro je tradicionalni talijanski slatki kruh. Najčešće se veže za grad Veronu, a poslužuje se za Božić i Novu godinu. Oblik mu podsjeća na zvijezdu s osam krakova zbog specifičnog kalupa stvorenog samo za njegovu pripremu. Tradicionalno se posipa šećerom u prahu kako bi dobio izgled planine posute snijegom i zimskog ugođaja. Osim svojim okusom, izgled mu je napravljen također za blagdansko vrijeme i za slavlje, kada ga gledate odozgo, izgleda poput predivne zvijezde. Pandoro nosi naziv zlatni kruh "pan d'oro" zbog svoje prekrasne zlatne boje.

Na mom božićnom ručku će se poslužiti upravo on... Uživajte u receptu i okusima ovog posebnog kruha.

Za tijesto:

  • 500 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 135 g šećera
  • 10 g suhog kvasca
  • korica jedne neprskane naranče
  • korica jednog neprskanog limuna
  • 150 g maslaca sobne temperature
  • 2 žumanjka
  • 2 jaja
  • 1 vrećica
  • vanilin šećera
  • 120 ml mlakog mlijeka

Za preljev:

Priprema:

  1. Prosijano brašno stavite u posudu.
  2. Dodajte mu ostale sastojke (sol, šećer, kvasac, koricu limuna i naranče, omekšali maslac, žumanjke i jaja, vaniliju i mlijeko).
  3. Ako tijesto radite u kuhinjskom robotu, postavite nastavak za tijesto i na laganoj brzini sve sjedinite. Ako radite ručno, kuhinjskom žlicom sve izradite dok se ne spoji.
  4. Sada na mikseru pojačajte brzinu ili u slučaju da ručno mijesite tijesto, preuzmite izradu rukama. Trebat će vam do 10 minuta kako bi tijesto postalo kompaktno.
  5. Na lagano pobrašnjenoj radnoj podlozi oblikujte tijesto u kuglu. Lagano nauljite posudu i u nju stavite tijesto. Pokrijte ga i pustite na toplom najmanje 4 sata ili preko noći (ja ga ostavim preko noći).
  6. Nakon što je tijesto odstajalo, prebacite ga na pobrašnjenu podlogu i rukama ga pritisnite na nekoliko mjesta da izađe zrak. Tijesto možete premazati omekšalim maslacem u tankom sloju.
  7. Pripremite kalup za pandoro (možete koristiti i kalup za kuglof), kalup namastite i pobrašnite kako se ne bi lijepio.
  8. Tijesto za pandoro prebacite u kalup, pokrijte i pustite na toplom 1,5 -2 sata.
  9. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva i pecite pandoro 35 do 40 minuta, odnosno dok test čačkalicom ne pokaže da je gotov.
    Sada pripremite medenu kremu.
  10. Otopite maslac pa mu dodajte ostale sastojke (medenu kremu, sok naranče i limuna) zajedno stavite grijati na srednje jakoj vatri 5 minuta uz stalno miješanje. Kada su se svi sastojci povezali, a preljev poprimio lijepu teksturu, maknite ga s vatre i pustite da se malo ohladi prije posluživanja.
  11. Mlakog izvadite iz kalupa tako da naopako postavite pladanj za posluživanje na pandoro s kalupom, te ga okrenete naopako. Ohlađenog pospite šećerom u prahu i prelijte medenom kremom.
  12. Kidajte uzdužne komade i dodatno ih ukrasite medenom kremom.

Dobar tek!

Snimila i pripremila: BAKE ME BY NINA MRVICA
Volite li doista slatko i kremasto, ovaj slatki kruh možete poslužiti uz još malo Letifico medene kreme.

Recepte Nine Mrvice možete pratiti na njenom blogu, Facebooku te Instagram profilu.

Linker
11. travanj 2024 16:55