Zahvaljujući procesu fotosinteze, morsko povrće u sebi istodobno prikuplja i sunčevu energiju i brojne minerale iz mora. Nije čudno da ih vole i rakovi :)
 Foto: iStock
Morsko povrće

Sve o morskim algama i zašto bi im ipak trebalo dati priliku na tanjuru...

Ako ste mislili da povrće raste samo u zemlji, u zabludi ste. Ono raste i na dnu moru, jednostavno se kuha i puno je zdravih sastojaka! Upoznajmo moćne alge!

Iako se na zapadu morsko povrće spravlja tek posljednja dva do tri desetljeća, u azijskoj kuhinji ono je baza svakog obroka već stotinama godinama. More nam daje naš najizdašniji izvor dugolančanih omega-3 masnih kiselina pa ipak još uvijek rijetko jedemo alge, najčešće tek u obliku sushija.

Vikinzi i Kelti u davna su vremena žvakali osušeni dulse, dok je Platon imao uzrečicu da "more liječi sva zla", a stari su Grci redovito jeli jestive alge. Ako mislite da ga još niste kušali, vrlo je moguće da ste ponovno u zabludi. Morsko povrće zahvaljujući svom slankastom okusu brojnim proizvođačima hrane služi kao dodatak radi poboljšanja okusa ili kao zgušnjivač, na primjer agar agar.

Zahvaljujući procesu fotosinteze, morsko povrće u sebi istodobno prikuplja i sunčevu energiju i brojne minerale iz mora. Tako je prepuno klorofila, a obiluje i natrijem, kalijem, kalcijem, fosforom, magnezijem, željezom i brojnim drugim mineralima u tragovima. Malo je poznato da su upravo morske alge najbogatiji izvor joda te time najpouzdaniji štit od radijacije i ostalih zagađivača iz neposredne okoline. U stanju su iz organizma očistiti čak i tragove teških metala.

Ne odbacujte ih tako brzo

Dodamo li da je ljudska plazma najsličnija morskoj vodi, bit će nam jasnije kako nam za zdravlje trebaju i nutrijenti iz morske vode, odnosno morsko povrće.

Najveći potrošači algi su Japanci. Tijekom godinu dana pojedu do pola milijuna tona algi, što je ujedno i tajna najdužeg životnog vijeka Japanaca (više od 80 godina).

U ljetno vrijeme, kiosci su prepuni magazinima s čijih naslovnih stranica vrište nazivi novih, učinkovitih dijeta, obećavajući ovaj put konačnu pobjedu. Upravo hrana iz vode može nam itekako pomoći u topljenju masnih naslaga i djelotvornom odstranjivanju viška tekućine.

Upoznajte se s morskim povrćem i stavite ga na svoj dnevni meni. Njegova je priprema jednostavna, a konzumiranje blagotvorno, kako za vas, tako i za vaše najmilije. Jer, za alge se doista može reći da revitaliziraju organizam, hraneći ga vitalnim nutrijentima i pomažući mu da izbaci ono nepotrebno.

Foto: iStock
Jeste li znali da su upravo morske alge najbogatiji izvor joda te da su u stanju iz organizma očistiti čak i tragove teških metala?

Najpopularniji primjerci s dna oceana

Kelp - za mršavljenje

Alga kelp ili algvivit bogata je vitaminom B 12, K, E i jodom te magnezijem i željezom. Zbog polisaharida koje sadrži u sebi, kelp pruža i osjećaj sitosti te pomaže kod problema s probavom. Radi navedenog često se koristi kao pomoć pri mršavljenju, ali i kod problema s hipotireozom ili poremećajima metabolizma.

Ljudsko tijelo ne proizvodi jod i ne može pohraniti velike količine joda, potrebno ga je uzeti hranom. Naše tijelo ga treba iz više razloga, a nedostatak joda može dovesti do guše, hipotireoze i hipertiroidizma. Isto tako može povećati mogućnost smetnji u duševnom razvoju i čak zaustaviti razvoj mozga dojenčadi.

Kelp alga izvrstan je dodatak prehrani pa ju je dobro dodavati u juhe, variva i druga jušna jela. Svakako se preporuča da je u prehranu unesu oni koji su često na dijetama ili im je dijagnosticiran nedostatak minerala, a odrazit će se i na ljepotu kože i noktiju.

Nori - čisti organizam

Ljubitelji japanske hrane sigurno znaju za nori algu, najčešće upotrebljavanu u pripremi sushija, tj. malih rolica s ribom, povrćem i rižom.

Nori alga obiluje vitaminom B 12, kao i beta-karotenom, kojeg ima približno koliko i mrkva. Veliki je čistač organizma: detoksicira i oslobađa svih nakupljenih otrova, posebno uzima li se zajedno s celerom.

Pripremanje sushija je jednostavno, a tijelo će vam zahvaliti zdravljem i ljepotom. Listove algi kratko popržite na tavi ili ih namočite. Nanesite kuhanu rižu, file ribe i povrće nasjeckano na trakice te wasabi pastu. Uz pomoć podloge od bambusa uvijte u rolicu.

Wakame - sagorijevač masnoća

Ime alge znači "morski senf". Novija studija, provedena na sveučilištu Hokkaido, otkrila je da alga sadrži spoj fukoksantin, zaslužan za topljenje masnog tkiva. Istraživanje na životinjama pokazalo je da masne naslage sagorijevaju zavidnom brzinom pa se preporučuje u dijetama. Također, wakame obiluje omega-3 masnim kiselinama (s dvije žlice alge unese se 15 mg omega-3 masnih kiselina) i ima zavidnu razinu natrija, kalcija, joda, tijamina i nijacina. Istočnjačka medicina koristi je za pročišćavanje krvi, kod crijevnih viroza, za jačanje kose te za rješavanje tegoba s reproduktivnim organima.

U Koreji wakame juhu konzumiraju žene nakon poroda. Tradicionalno se jede i na rođendan, kao podsjetnik na prvu hranu koju smo dobili posredstvom majčinog mlijeka, a radi prizivanja plodne godine.

Kombu - za dobar metabolizam

Kombu alge najlakše ćete prepoznati po sličnom izgledu s celerom. Narastu jako dugačke, i do deset metara, a pune su vitamina A i B te minerala joda, željeza, kalcija i natrija. Kombu pomažu kod reguliranja krvnog tlaka, te održavaju vitalnost mozga, radi čega se preporučaju studentima i ostalima koji mnogo uče ili im posao zahtijeva težak mentalni rad.

Ipak, alga je najviše poznata po svom blagotvornom učinku na probavu. Kako biste je što lakše uvrstili u prehranu, jer je riječ o algi posebnog, intenzivnog okusa, dodajte je u juhe ili variva. Također, od kombu alge može se kuhati i čaj, koji se potom ispija tijekom dana.

Kako biste ga pripravili pravilno, trakicu kombu alge, dužine do pet centimetara kuhajte u pola litre vode i pustite da ključa deset minuta.

Arame - ženina prijateljica

Arame alga podsjeća nas na tjesteninu. Puna je vlakana, radi čega je iznimno zdrava i uravnotežuje probleme s probavom. Riječ je o još jednoj algi koja pomaže prilikom mršavljenja, ali i štiti imunitet. Pripremite je tako da je prvo namočite u toplu vodu, na petnaestak minuta, a potom spojite s omiljenom salatom ili stavite na quiche. Arame alga se naziva i ženinom prijateljicom jer ublažava menstrualnu bol. Konzumirate li je za vrijeme mjesečnice, osigurat ćete si olakšanje, ali i čišćenje organizma od nakupljene tekućine.

Dulse - antikancerogeno djelovanje

Intenzivne je crvene boje, poput radiča, i slankastog okusa. Hranjiva je i zdrava: samo 8 g sadrži 2,7 g vlakana, posebno je bogata jodom te vitaminom A. Omjer omega-3 i omega-6 masnih kiselina u dulse algi je optimalan pa joj najnovija istraživanja pripisuju i antikancerogeno djelovanje. Dapače, dulse ima potencijal neutraliziranja slobodnih radikala tijekom duljeg vremenskog razdoblja. Može se spravljati na salatu ili dodavati kuhanom povrću ili varivima.

Linker
14. travanj 2024 21:45