FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
uvijek isto

Svaki dan jedete isti doručak? Evo zašto bi to moglo biti dobro za vas

Možda nekome ponavljanje uvijek istog jela za doručak može zvučati dosadno, no ta bi vas navika mogla učiniti boljom osobom

Jedna jabuka na dan, doktor iz kuće van. Tako kaže stara poslovica, no što je s, primjerice, tanjurom jaja ili šalicom jogurta svaki dan za doručak? Možda nekome ponavljanje uvijek istog jela za doručak može zvučati dosadno, no ta bi vas navika mogla učiniti boljom osobom.


Imat ćete više vremena

Koliko minuta (a za neke možda i sati) vam je potrebno samo da odlučite što ćete jesti za doručak? Možda vam se ne čini tako, no odlučivanje o nečemu može vam oduzeti mnogo više vremena nego što mislite. Kad svakodnevno jedete isti doručak, to ćete činiti automatski, kao da odijevate uniformu. Nećete gubiti vrijeme na odlučivanje, a vjerojatno ćete ga i brže pripremiti, možda čak i večer ranije tako da o tome ujutro nećete trebati brinuti.


Omogućavate mozgu da se usredotoči na važnije stvari

Jeste li se ikada zapitali zašto je Steve Jobs uvijek nosio crnu dolčevitu ili zašto Mark Zuckerberg obično nosi odjeću sivih tonova? To je zato što ih to čini produktivnijim. Činjenica da ne morate razmišljati o tome što ćete odjenuti ili jesti za doručak tog dana omogućava vam da se usredotočite na važnije stvari koje trebate obaviti tijekom dana.


Vaše tijelo nikad neće ostati bez prve dnevne doze nutrijenata

Ako je vaš omiljeni doručak zdjelica žitarica, jednostavan omlet ili šalica svježeg voća, ispunit ćete svoje tijelo zdravim namirnicama. To su primjeri doručka koji obiluje nutrijentima i odlični su za započinjanje dana jer mogu pomoći da budete snažniji i ispunjeniji energijom tijekom cijelog radnog dana, a to sigurno nije slučaj ako dan započinjete samo šalicom kave.


Možda ćete se riješiti nekoliko suvišnih kilograma

Istraživanja su pokazala da svakodnevno jedenje istih jela može pomoći u mršavljenju. Naime, kad svaki dan jedete isto jelo, imate bolju kontrolu nad onim što unosite u tijelo i tako možete izbjeći nagle skokove šećera i masnoća u krvi. A to onda može dovesti do smanjenja unosa kalorija te do mršavljenja.


Manje ćete trošiti na hranu

Ako za doručak jedete žitarice, trebat će vam novac samo za žitarice, mlijeko i malo šećera ili meda. To što znate što ćete jesti svaki dan omogućava vam da napravite precizniji spisak za kupovinu, a to je, prema mišljenju stručnjaka, najbolji način za uštedu. Uskoro ćete primijetiti da s manje raznolikosti na tanjuru, dolazi i više novaca u novčaniku.


Steći ćete rutinu

Svakodnevno ponavljanje nečeg s vremenom se pretvara u naviku, a dobre navike su ono što nam je potrebno da budemo uspješni u svemu čega se primimo. Nešto tako jednostavno kao što je svakodnevno konzumiranje jaja za doručak može učiniti čuda u prilagođavanju vašeg tijela i uma da usvoji i druge dobre navike. Glumica Jennifer Garner se drži svog smoothieja za doručak od 2018. i to joj pomaže da ostane u formi te da svoje tijelo redovito opskrbljuje kvalitetnim nutrijentima.

Linker
22. travanj 2024 22:05