Bobičasto voće više nego ikoje drugo pomaže u održavanju mozga bistrijim kako starite
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
zdravlje

Supernamirnice koje bi svaka žena trebala češće jesti: smanjuju šanse za rak vrata maternice i dojke

Ove supernamirnice bogate su hranjivim tvarima koje će vam pomoći da zaštitite svoje tijelo

Zdrava prehrana važna je za sve, ali određene namirnice posebno su dobre za žene jer njihova tijela imaju različite potrebe. Žene tijekom različitih životnih razdoblja prolazi kroz razne hormonske i fiziološke promjene, zbog čega tijelo žene zahtijeva veću količinu određenih nutrijenata kako bi moglo funkcionirati na najbolji mogući način. Ove supernamirnice bogate su hranjivim tvarima koje će vam pomoći da zaštitite svoje tijelo i nastavite dobro funkcionirati - osobito ako imate lomljive kosti, rak dojke, u hormonskim ste promjenama, planirate trudnoću ...


Bobičasto voće

Osim bogatstva boja plodovi maline, kupine, borovnice, jagode, trešnje, višnje... imaju flavonoide i antioksidanse koji štitite zdrave stanice od oštećenja. Bobičasto voće više nego ikoje drugo pomaže u održavanju mozga bistrijim kako starite. Osim toga, trebate njihov vitamin C za izgradnju kolagena, proteina koji održava vašu kožu čvrstom i glatkom te umanjuje učinak starenja.


Grejp

Sadrži vrijedne flavonoide koji pomažu smanjiti vjerojatnost moždanih udara kod žena i mogu pomoći vašem srcu. Naranče imaju sličan učinak, ali grejp ima manje šećera. Ako pijete lijekove, provjerite s ljekarnikom kada je najbolje jesti grejp da ne smanji (ili poveća) učinak lijekova.


Crveno voće i povrće

Crveno-narančasta boja u papaji, mrkvi, rajčici, lubenici dolazi od beta karotena. Likopen smanjuje šanse za dobivanje raka vrata maternice i dojke. To je antioksidans, koji također drži kolesterol i krvni tlak na zdravim razinama, kako bi se zaštitili od srčanih bolesti.


Kelj

Zelene listovi kelja sadrže mnogo vitamina K, koji djeluje s kalcijem i vitaminom D kako bi vaše kosti bile jake i zdrave. Jedna porcija osigurava više od 20 posto dnevnih preporučenih količina vitamina A i C. Antioksidansi u kelju pomažu u sprečavanju oksidativnih oštećenja stanica i, između ostalog, smanjuju upale u organizmu.


Šparoge

Obilje vitamina K koji gradi kosti osiguravaju i šparoge. Jedna porcija na dan i voila! Imaš trećinu onoga što ti treba za taj dan. Šparoge su i pune folata, koji pomaže u sprječavanju urođenih mana poput spine bifide, ali pruža i veliku korist za jetru i bubrege jer djeluje kao čistač. Šparoge su niskokalorične pa su dobar saveznik mršavljenju. Sad im je sezona pa navalite.


Grah

Sadrži puno proteina, a nema masnoće koja inače dolazi s mesom. Grah je poželjna namirnica zbog vlakana koje sadrži. Vlakna su nužna za zdravu probavu, smanjuju krvni tlak, šećer u krvi i umiruju otkucaje srca - rizične faktore koji mogu dovesti do srčanih bolesti. Smatra se i da grah, ali i leća mogu uravnotežiti hormone.


Edamame mahune

Zelene mahune čija se ljuska ne jede, već zeleni plod (nepotpuno zrela zrna soje) unutar nje. Uobičajeno se konzumiraju u Aziji, ali su sve češće prisutne i u ostatku svijeta. Pune su vlakana, dobrih masti, proteina i estrogenskih spojeva izoflavona. Izoflavoni su dobra pomoć iz prirode tijekom menopauze jer mogu pomoći u ublažavanju valunga. Ali, ako ste imali rak dojke, trebali biste ih izbjegavati.


Jogurt

Za zdrave kosti organizmu treba kalcija, a dio potreba može se zadovoljiti redovitim pijenjem jogurta i kefira. Svaki fermentirani mliječni proizvod sadrži i zdrave probiotike, bakterije koje imaju moć zaštititi vas na bezbroj načina - smanjuju rizik od raka dojke, vaginalnih infekcija, čira na želucu, sindroma iritabilnog crijeva...


Srdele

Zdrave masne kiseline, vitamin D i kalcij osigurava i česta konzumacija srdela. Njihove omega-3 masti mogu poboljšati kvalitetu majčinog mlijeka, a srdele su dobre za bebe čije su ih majke jele dok su bile trudne. Srdele također imaju manje žive od većine drugih riba.


Sjemenke lana

Mljevene lanene sjemenke pune su vlakana i biljnih spojeva koji djeluju poput estrogena. Pomažu smanjiti rizik za neke vrste raka, uključujući rak dojke, zbog omega-3 masnih kiselina sprečavaju kardiovaskularne bolesti, smanjuju naslage u krvnim žilama i kolesterol.


Avokado

Da, pun je masti, ali to je dobra masnoća. Istraživanja pokazuju da prehrana bogata avokadom može pomoći u uklanjanju trbušne masti i zaštiti očiju i kože. Oni čak mogu sniziti loše razine kolesterola i povećati dobar kolesterol.


Batat

Bakar, vlakna, vitamin B6, kalij, željezo... sve to dobijete u batatu (slatkom krumpiru). Sadrži visoku razinu antioksidanta koja pomaže u sprečavanju bolesti srca, izvrstan je izvor ugljikohidrata za dijabetičare, potiče dobru probavu, a zbog velikog udjela vitamina i minerala smatra se "starterom" imuniteta. Blagotvorno djeluje na trudnice i žene koje planiraju zatrudnjeti, jer sadrži visoku razinu folacina, tvari koja ima važnu ulogu u trudnoći.


Špinat

Prepun folata nezaobilazan je tijekom trudnoće za zdravlje djeteta, ali i majci pruža zdravstvenu korist tijekom cijelog života, jer smanjuje šanse za dobivanje demencije, bolesti srca i raka debelog crijeva. Antioksidansi u špinatu štite leću i mrežnicu oka te usporava starenje.


Nemasna govedina

Najbolji prehrambeni izvor željeza je crveno meso, jer je iskoristivije nego u drugim biljnim izvorima zbog proteina mesa koji poboljšavaju njegovu lakšu probavljivost. Međutim, crveno meso savjetuje se jesti povremeno jer postoji šansa da jedenje puno crvenog mesa može dovesti do mioma maternice i raka debelog crijeva.

Linker
25. travanj 2024 17:12