Radi se o ozbiljnoj bolesti od koje se organizam dugo oporavlja

 FOTOGRAFIJE: Depositphotos
ozbiljna bolest

Što jesti za brži oporavak od upale pluća: ove namirnice biste svakako trebali uvrstiti u jelovnik od prvog dana kad obolite

Upala pluća je infekcija jednog ili oba plućna krila koja može biti virusnog, bakterijskog i gljivičnog porijekla,

Nakon upale pluća umor i iscrpljenost mogu potrajati tjednima, a ponekad i mjesecima. Oporavak traje duže nego što očekujemo, a događa se i da se upala vrati nakon završene terapije. No, postoje namirnice koje jačaju imunološki sustav i naročito su poželjne za zdravlje pluća te njihovo svakodnevno konzumiranje zaista može ubrzati oporavak

Upala pluća je infekcija jednog ili oba plućna krila koja može biti virusnog, bakterijskog i gljivičnog porijekla, a uzrokuje nakupljanje sluzi ili katara u alveolama čime se onemogućuje prijenos kisika u krv. Simptomi upale pluća mogu varirati, ovisno o zdravstvenom stanju osobe i uzroku infekcije, no najčešće uključuju kašalj koji je ponekad praćen obilnom sluzi, groznicu, otežano disanje, bol u prsima, glavobolju, znojenje i umor. Radi se o ozbiljnoj bolesti od koje se organizam dugo oporavlja, ponekad i nekoliko mjeseci. No, mnogi oboljeli se pitaju što jesti tijekom bolesti, a naročito poslije izlječenja kako bi ubrzali potpuni oporavak. I zaista, postoje određene namirnice koje mogu pomoći u oporavku nakon upale pluća i koje biste svakako trebali uvrstiti u jelovnik od prvog dana kad obolite.


Integralne žitarice

Udio ugljikohidrata u žitaricama kao što su kvinoja, smeđa riža, zob ili ječam osiguravaju tijelu snagu tijekom oporavka od upale pluća. B vitamin prisutan u njima pomaže u proizvodnji energije i držanju pod kontrolom tjelesne temperature, dok selen koji sadrže jača imunološki sustav.


Namirnice bogate proteinima

Prehrana bogata proteinima vrlo je korisna za oboljele od upale pluća ili osobe koje se od te bolesti oporavljaju. Namirnice kao što su orasi, sjemenke, grahorice, bijelo meso i plava riba poput lososa i srdele imaju protuupalna svojstva, a ujedno i pomažu u obnavljanju oštećenih tkiva i stvaranju novih tkiva u tijelu.


Voda

Imate li upalu pluća ili se oporavljate od nje i još uvijek patite od teškog, produktivnog kašlja, obavezno morate povećati unos tekućine. U organizam unosite što više tekućine, od vode preko sokova do juha kako biste pomogli razrjeđivanju sluzi u plućima i olakšali njezino izbacivanje.


Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće, poput zelene salate ili špinata, obiluje nutrijentima koji pomažu u liječenju respiratornih infekcija i sadrže antioksidanse koji štite tijelo od djelovanja uzročnika infekcije.


Vitamin C

Voće bogato vitaminom C, poput naranča, šumskog voća ili kivija, pomaže u jačanju imunološkog sustava te ubrzava oporavak, a sadrži i antioksidanse koji štite tijelo od štetnih mikroorganizama.


Probiotici

Namirnice poput jogurta sadrže probiotike koji mogu spriječiti razmnožavanje patogena koji uzrokuju upalu pluća. Uz to, oni i jačaju imunološki sustav jer povećavaju broj dobrih bakterija u crijevima.


Kurkuma

Kurkuma djeluje kao mukolitik, što znači da pomaže u izlučivanju sluzi iz bronhalnih puteva, a to olakšava disanje. Uz to, ima i protuupalna svojstva te pomaže u ublažavanju bolova u prsima.


Još nekoliko namirnica koje su korisne za zdravlje pluća

- Paprika: ovo je jedno od povrća najbogatijih vitaminom C, naročito ako se konzumira sirova, što je čini vrlo poželjnom namirnicom za zdravlje pluća i to naročito za pušače.

- Jabuka: obiluje flavonoidima koji sprečavaju propadanje stanica uzrokovano duhanski dimom ili drugim štetnim agensima

- Tikva: izuzetno je bogata tvarima koje pospješuju zdravlje pluća, na prvom mjestu karotenoidima luteinom i zeaksantinom - moćnim antioksidansima protuupalnih svojstava.

- Rajčica: sadrži moćan antioksidans likopen izrazitih protuupalnih svojstava te obiluje vitaminom C koji snaži imunitet.

- Borovnice: ovo je namirnica koju stručnjaci naročito preporučuju jer obiluje antioksidansima izrazitih protuupalnih svojstava. Brojne su studije pokazale da antioksidansi iz borovnice mogu zaštititi plućno tkivo od oksidacijskog stresa.

- Zeleni čaj: pozitivan učinak zelenog čaja na pluća poznat je od davnina, a najvažniju ulogu u tome ima epigalokatehin galato - polifenol koji smanjuje upalu u plućnom tkivu.

- Crveni kupus: važan je izvor antocijana koji mu daju crvenu boju i koji su od izuzetnog značaja za prevenciju i liječenje oštećenja na plućima.

- Ekstra djevičansko maslinovo ulje: sadrži moćne protuupalne tvari i antioksidanse, poput polifenola i vitamina E i poželjno je ga je koristiti svakodnevno u malim količinama.

- Kamenice: sadrže cink, selen, vitamin B i bakar - sve tvari korisne za zdravlje pluća.

- Indijski orah: jedna od namirnica najbogatijih selenom i samo jedan indijski orah sadrži cijelu dnevno potrebnu količinu selena koji pomaže očuvanju pravilne funkcije dišnih puteva i jača imunitet.

- Kava: djeluje kao vazodilatator, što znači da pomaže krvnim žilama da se opuste, uključujući i krvne žile u plućima.

- Blitva: obiluje magnezijem i pomaže bronhiolama da ostanu opuštene, što olakšava izlučivanje sekreta.

- Inćuni: obiluju omega 3 masnim kiselinama koje imaju snažno protuupalno djelovanje, no sadrže i selen, kalcij i željezo. Unos dovoljne količine omega 3 masnih kiselina koristan je za smanjenje upale u cijelom tijelu, uključujući i pluća. Treba spomenuti i da je prehrana bogata omega 3 masnim kiselinama korisna za ublažavanje simptoma astme.

Linker
05. ožujak 2024 19:48