Kao u svakom sportu, tako i kod trčanja postoje favoriti među namirnicama.
 Foto: iStock
Birajte najbolje

Što jesti i piti ako se spremate za maraton

Ako se bavite trčanjem, tada vam je sigurno poznat osjećaj drhtavice i malaksalosti nakon otrčane utrke. To biste mogli spriječiti ili barem malo ublažili pametnim izborom grickalica i napitaka.

Otrčali ste utrku, prešli cilj, no umjesto sreće i uspjeha vas preplavljuju osjećaji umora, slabosti, drhtavice, grčenja mišića, glad, žeđ... Sve to upućuje na činjenicu da vašem organizmu hitno treba okrjepa. Iskusni trkači znaju već kako se boriti s tim. No, "novaci" u trčanju mogli bi se iznenaditi iznenadnom malaksalošću tijela. Pogotovo ako se po prvi puta spremaju na maraton...

Stoga, bacite se na istraživanje namirnica za kojima je dobro posegnuti prije, za vrijeme i nakon utrke, jer ako ste zaljubljenik u trčanje - to ćete i ostati, a ove preporuke svakako će vam dobro doći, a možete ih i dijeliti s drugima :)

Hrana

1. Banane: Jedna srednje velika banana sadrži gotovo 30 g brzo probavljivih ugljikohidrata. Kao takva bolji je izbor od izotoničkih napitaka koji sadrže šećer. Vodite računa da jedete zrele banane, one sa crno-smeđim mrljama, koje dosta nas zna baciti u koš za smeće. One, naime, sadrže jednostavne šećere te se brže apsorbiraju u krvotok.

2. Voćne kašice: Ako je ne stignete napraviti sami, kupite je na odjelu dječje prehrane. Birajte one od banane, kruške, jabuke, čokolade, žitarica, griza... Siromašne su masnoćama i dodanim šećerima, a okrijepit će vas i nahraniti u tim iscrpljujućim trenucima.

3. Suhe grožđice: Suho voće je odlično rješenje za zalogaj u tijeku utrke, jednostavno posegnite za nekoliko bobica i odmah ćete osjetiti zašto. Bogate su šećerom koji će vam dati energiju koju ste u međuvremenu potrošili, a nećete imati osjećaj težine u želucu jer zapravo - ništa niste ni pojeli osim par bobica.

4. Datulje: I njih je dobro imati uz sebe za vrijeme utrke jer ih je lako "strpati" u usta, a bogate su jednostavnim šećerima i ugljikohidratima koje drugo suho voće ne sadrži. Osim toga, odličan su izvor kalija.

5. Energetske pločice: Možete ih kupiti, a možete ih napraviti i sami te na taj način birati najbolje sastojke. Lješnjaci, bademi, orasi, kokos i sjemenke najbolji su izbor. Povežite ih voćem kao što su datulje, smokve i brusnice te medom ili sirupom od pravog smeđeg šećera (a ne onog jeftinog i obojanog).

Mali trik koji vam drugi neće reći je da u smjesu za prave energetske pločice ide i žličica soli!

6. Pereci: Suhe grickalice poput ovih nisu u kategoriji zdrave i preporučene hrane, no kada se izlažete fizičkom naporu kao što je maraton - neke stvari su dopuštene! U percima ima dovoljno soli koju sada morate osigurati organizmu, a siromašne su vlaknima pa će se sol brže i apsorbirati u krvotok.

Pića

7. Kokosova voda: Odličan je izvor kalcija, natrija, magnezija, kalija i fosfora. Pored toga, kokosova voda bolje se probavlja od većine sportskih napitaka pa vam neće pojačati osjećaj mučnine nakon velikog fizičkog napora kao što je otrčani maraton.

8. Voda i sol: Ukoliko se ipak ne želite odreći svoje bočice obične vode, tada barem u nju dodajte žličicu kuhinjske soli kako biste istovremeno nadoknadili tekućinu i sol koje ste izgubili kada je vašem tijelu bilo najpotrebnije. Naime, dok trčite, sol pomaže u održavanju kardiovaskularnih funkcija te poboljšava našu fizičku izvedbu.

9. Voćna voda: Ne mislimo ovdje na aromatizirane vode, već na vode u koje ćete dodati svježe voće, povrće ili začine. Najbolji izbor u ovo vrijeme godine su agrumi - limun, naranča, grejp, mandarina i klementina, no možete dodati i bobice nara, listiće mente ili stapku aloe vere. Sve to pomoći će vam u okrjepi organizma.

10. Zeleni čaj s medom: Na zeleni čaj ne moramo trošiti puno riječ - svi znaju koliko je poželjan jer sadrži šest osnovnih polifenola te fitokemikalije sa svojstvima antioksidansa. Med, s druge strane, sadrži antioksidanse, dobar je izvor kalija koji pomaže poboljšati mišićnu funkciju i smanjiti bol...

Zašto je važan kalij?

Kalij je mineral koji je tijelu potreban za normalnu funkciju. Također je i elektrolit zadužen, u kombinaciji s drugima, za regulaciju pH vrijednost krvi, količinu vode u tijelu i funkciju živčanog i mišićnog sustava.

Tijelu je kalij potreban za:

  • izgradnju proteina
  • izgradnju mišića
  • normalan rast tijela
  • razgradnju i iskorištavanje ugljikohidrata
  • kontrolu električne aktivnosti u srcu
  • kontrolu ravnoteže između kiselina i baza


Eto, sad kad znate što smijete grickati i piti uoči, za vrijeme i nakon utrke - želimo vam svu sreću i prolazno vrijeme zbog kojega ćete nas se sjetiti :)

Linker
13. travanj 2024 09:40