FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
zdravlje

Što je kanola ulje i kada bismo ga trebali koristiti

Za razliku od maslinovog, kanola ulje otporno je na visoke temperature i pogodno je za prženje i pečenje

U mediteranskoj se prehrani, uz maslinovo ulje koje u njoj ima važno mjesto, kao visokokvalitetna i pogodna za zdravlje koriste i ulje sezama, oraha, kikirikija i kanola ulje. Iako na spomen kanola ulja često zna doći do zbrke jer se nerijetko misli da je riječ o ulju od uljane repice, to nije istina.

Istina je da se ovo ulje nekada proizvodilo od biljke iz porodice gorušica koja se zove uljana repica, no danas se pravo kanola ulje dobiva od biljke kanola, koja nije repica, već je iz porodice u koju spadaju kelj, brokula i cvjetača. Kanola je izvedenica od engleskog izraza Canadian low acid oil i riječ je o ulju koje je također bogato omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, no za razliku od maslinovog ulja koje je bogato okusom, kanola ulje relativno je bezukusno. Stoga se zbog neutralnog okusa, a još više zbog otpornosti na visoke temperature, koristi u kuhinji za friteze, prženje, pečenje, pirjanje. Dakle, pravo kanola ulje potpuno je sigurno za konzumaciju, no prije upotrebe treba provjeriti njegovo porijeklo i kvalitetu.

Linker
06. ožujak 2024 06:34