Jedna šalica kukuruza sadrži oko 29 grama ugljikohidrata koji ne samo da osiguravaju tijelu fizičku energiju nego i pravilno funkcioniranje mozga i živčanog sustava
 FOTOGRAFIJE: Shutterstock
navalite s razlogom

Štiti od raka, Alzheimera, srčanog i moždanog udara... I konačno je došlo njegovo vrijeme

Unatoč nekim predrasudama riječ je o izuzetnoj zdravoj namirnici u kojoj možete uživati na sto načina - važno je samo da njegove dobrobiti ne upropastite štetnim i nepotrebnim dodacima


Kukuruz, ili na latinskom Zea mays, potječe iz Meksika ili Centralne Amerike, a dokazi o pripremanju jela od kukuruza stari su više od 9000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski i portugalski istraživači, a danas je kukuruz među najčešće uzgajanim žitaricama na svijetu, nutritivno je bogat i u kuhinji se može koristiti na stotine načina. Može se jesti u obliku zrna ili cijeli na klipu, samljeven u obliku brašna, ali i u obliku ulja, sam ili kao sastojak za pripremu ukusnih i zdravih recepata. Od palente kao priloga, preko kolača i pita, kao dodatak salatama u obliku zrna, pečen kao popularne kokice... kukuruz je u svim mogućim varijantama prisutan u kuhinjama cijelog svijeta. I ne bez razloga, jer je vrlo koristan za zdravlje, iako se često nepravedno povezuje s nezdravim namirnicama kao što su, primjerice, kokice natopljene maslacem. Ustvari, ako ne pretjerujete sa začinima, riječ je o namirnici koja ima niz blagotvornih djelovanja na naše zdravlje.


Protiv anemije i za zdrav razvoj ploda

Kukuruz sadrži nekoliko esencijalnih minerala koji pomažu u pravilnom rastu i razvoju te u prevenciji bolesti. Prema istraživanju iz 2017. objavljenom u časopisu Journal of Food Science and Technology, važan je izvor željeza, cinka, bakra, mangana, magnezija i fosfora, a sadrži i neke minerale u tragovima kao što je selen, kojeg u uobičajenoj zapadnjačkoj prehrani nema dovoljno. Fosfor je ključan za reguliranje normalnog rasta, zdravlja kostiju i dobrog funkcioniranja bubrega, a magnezij je potreban za održavanje normalnog pulsa i za povećanje gustoće kostiju. Među dobrobitima kukuruza je to što može smanjiti rizik za razvoj anemije jer obiluje vitaminom B12, folnom kiselinom i željezom, tvarima koje pomažu u stvaranju crvenih krvnih stanica u tijelu. Kukuruz također podiže razinu energije u tijelu, što je dragocjeno za sportaše, jer sadrži složene ugljikohidrate koji se sporo probavljaju te opskrbljuju tijelo energijom dulje vrijeme. Tako jedna šalica kukuruza sadrži oko 29 grama ugljikohidrata koji ne samo da osiguravaju tijelu fizičku energiju nego i pravilno funkcioniranje mozga i živčanog sustava. Kukuruz šećerac i kukuruzno ulje pospješuju cirkulaciju, smanjuju apsorpciju kolesterola i reguliraju inzulin, zbog čega je kukuruz odlična namirnica za dijabetičare i osobe s povišenim kolesterolom. Kukuruz je izuzetno bogat vitaminima B1, B5 i C, koji pomažu u boljem funkcioniranju imuniteta i prevenciji bolesti te u stvaranju novih stanica. Za trudnice je preporučljiva namirnica jer obiluje folnom kiselinom, koja smanjuje rizik za poremećaje razvoja ploda. Može zaštititi bebu od mišićne degeneracije i fizioloških problema, a za buduće majke, ali i za mnoge druge osobe, korisno je znati da zahvaljujući visokom udjelu vlakana kukuruz ublažava problem zatvora. No, pogodujući oblikovanju mekane i voluminozne stolice koja se lako kreće kroz crijeva, osim što sprečava zatvor, kukuruz i smanjuje rizik za razvoj sindroma iritabilnog crijeva, proljeva, hemoroida pa čak i raka debelog crijeva.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK


Smanjuje razinu kolesterola

Kukuruz šećerac bogat je vitaminom C, karotenoidima i bioflavonoidima, koji čuvaju zdravlje srca tako što reguliraju razinu kolesterola u krvi te pospješuju cirkulaciju, a kukuruzno ulje smanjuje razinu kolesterola tako što smanjuje apsorpciju kolesterola u tijelu i na taj način smanjuje rizik za razvoj ateroskleroze. Kukuruz je koristan za zdravlje srca i zato što sadrži optimalnu kombinaciju masnih kiselina, što omogućuje omega-3 masnim kiselinama da uklone loš kolesterol te tako spriječe začepljenje žila, snize krvni tlak i smanje rizik za srčani i moždani udar. Zahvaljujući vitaminu C i likopenu, antioksidansima koje sadrži, a koji povećavaju proizvodnju kolagena i sprečavaju oštećenja nastala uslijed djelovanja UV zraka, kukuruz je dobar i za zdravlje kože. Osim kao hrana, proizvodi od kukuruza, poput ulja ili škroba od kukuruza, mogu se i direktno nanositi na kožu te se često koriste kao važni sastojci u kozmetičkim proizvodima. Osim toga, karotenoidi (lutein i zeaksantin) smanjuju rizik za razvoj makularne degeneracije, dok beta-karoten pomaže u proizvodnji vitamina A, koji je nužan za dobar vid pa je tako kukuruz dobar izbor i za zaštitu zdravlja očiju. Neka su istraživanja pokazala da antioksidansi iz kukuruza mogu uništiti slobodne radikale koji uzrokuju rak. Štoviše, ova je žitarica dobar izvor fenolne tvari - ferulične kiseline, koja je učinkovita u borbi protiv tumora dojke i jetre. I za kraj, dobar je i kao prevencija Alzheimerove bolesti jer je vrijedan izvor timina, koji je važan sudionik u enzimskim reakcijama važnim za proizvodnju energije, ali i za pravilnu funkciju moždanih stanica te za kognitivne funkcije. Potreban je i za sintezu acetilkolina, neuroprijenosnika koji je nužan za pamćenje te čiji manjak može uzrokovati senilnost i Alzheimerovu bolest.


Kako ga odabrati, čuvati i pripremati

Dva najčešća tipa kukuruza su kukuruz šećerac, koji se uglavnom koristi za spravljanje jela ili se jede sam, te poljski kukuruz, koji se obično melje i koristi kao brašno. Kupujete li svježi kukuruz, pripazite da zrna nisu osušena i da su listovi što zdraviji, a kad ga čuvate u hladnjaku, nemojte ga držati blizu namirnica koje imaju intenzivan miris jer kukuruz lako apsorbira mirise. Uvijek je najbolje jesti svjež kukuruz, no i onaj zamrznuti je dobar izbor, dok onaj iz konzerve koristite samo ako baš nemate ništa drugo pri ruci. Svježi kukuruz obično se kuha ili peče na grilu i kao takav je odlično i zdravo jelo, uz prstohvat soli. No, varijantu u kojoj se prelijeva maslacem bolje je izbjegavati kako ne biste umanjili sve njegove dobrobiti za zdravlje. Zrna kukuruza možete dodavati u variva, juhe, jela od povrća i salate, a od kukuruznog brašna, osim palente, možete pripremati i palačinke, kekse i druge slastice ili pak tortilje. Osušena zrna možete koristiti za pripremu kokica, koje su ukusan i zdrav obrok, ali opet bez preljeva od maslaca, čokolade i slično.


OPREZ!

Visokofruktozni kukuruzni sirup, derivat kukuruza, povezuje se s povišenim rizikom za debljinu, hipertenziju, propusnost crijeva, povišen kolesterol i niz drugih bolesti, stoga izbjegavajte namirnice koje ga sadrže.

Linker
20. travanj 2024 00:32