Nekim namirnice ne vole hladnoću
 Getty Images/iStockphoto
ljetno osvježenje

Stavljate lubenicu u hladnjak? Niste ni svjesni koju grešku radite

Donosimo popis namirnica koje ne bi smjele završiti u hladnjaku

Ljeto je, vruće je, i možda pomišljate na to da je sve namirnice najbolje staviti u hladnjak i čuvati ih na hladnom. Ali nije tako jednostavno; dok je za čuvanje neke hrane hladnjak obavezan, drugoj će napraviti više štete nego koristi. Pogledajte kojim je namirnicama bolje izvan hladnjaka.


Hladna lubenica ima lošiji okus

Umjesto da se borite pronaći mjesta za lubenicu u hladnjaku, čuvajte je na kuhinjskom šanku ili plohi. Znamo da je hladna osvježenje bez premca, ali isto tako, najbolje zadržava okus na sobnoj temperaturi, a tako ćete sačuvati i najviše hranjivih i korisnih tvari u njoj (možete je rashladiti u hladnoj vodi). Lubenicu čuvajte u hladnjaku samo ako ste je razrezali ili narezali, a i tada najdulje dva dana. Kada je hladna, lubenica gubi većinu vitamina i hranjivih tvari.


Banane sazrijevaju na sobnoj temperaturi

I banane najbolje drže okus na sobnoj temperaturi, a tako će i najbolje dozreti (jer beru se zelene). Niske temperature usporavaju zrenje, a ubrzavaju truljenje - vlažno okruženje u hladnjaku pospješit će propadanje banana.


Krumpirima propada škrob

U redu je čuvati krumpire na hladnom - jer ako im je pretoplo, propast će - ali u hladnjaku je isuviše hladno za njih. Niske temperature uništit će škrob, pa će krumpir dobiti mrvičastu teksturu, a meso mu može mjestimično potamnjeti do smeđe, pa i do crne boje. Hladno i mračno mjesto (ostava, podrum) najbolje je za čuvanje krumpira.


U hladnjak ide samo narezani luk

Hladnjak ne čuva niti svježinu luka. Mračna i prohladna mjesta najbolja su za čuvanje luka, ali u vlazi kakva vlada u hladnjaku vrlo brzo će postati mekan i upljesniviti se. Ako je prerezan ili narezan, možete ga čuvati dan-dva u hladnjaku.


Pravila za češnjak

Ako ste primijetili da je češnjak počeo puštati klice, znači da ga ne čuvate dobro. Držite ga na suhom mjestu kako biste spriječili pojavu plijesni. Ako je mekan, znači da se počeo kvariti. Narezane i usitnjene češnjeve možete u čvrsto zatvorenim posudicama čuvati u hladnjaku do dva tjedna.


Nema straha da će se med pokvariti

Možda rashlađeni med posebno privlači ljubitelje slatkoga, ali ova namirnica se sigurno neće pokvariti, pa ga slobodno držite u staklenki na sobnoj temperaturi. Tako će najbolje zadržati i svoju rastezljivost i kvalitetu. Niske temperature potaknut će brzu kristalizaciju i grudanje meda; znamo da kristalizirani med nije izgubio na kvaliteti, ali bit će primamljiviji za jelo ako nije pun šećernih kristalića.


Rajčicama je najbolje na šanku ili prozorskoj dasci

Niske temperature mogu oslabiti okus rajčica i dati im brašnastu teksturu, stoga ih je najbolje čuvati izvan hladnjaka i konzumirati kada su sobne temperature. Ako nisu još sazrele, stavite ih na prozorsku dasku da ubrzate proces. Ako su već prezrele, stavite ih u hladnjak, da usporite proces, ali ne računajte da će se u toj fazi dugo održati.


Kečapu je mjesto u smočnici

Kečap ne treba čuvati u hladnjaku, jer je zbog visokog sadržaja octa potpuno siguran i svjež i na sobnoj temperaturi. Dakle, izbor je šank ili smočnica.


Kruh će se u hladnjaku osušiti

Hladnjak ne odgovara ni kruhu - u njemu će se vrlo brzo osušiti i popljesniviti. U kuhinjskom ormariću kruh, ovisno o vrsti, može potrajati nekoliko dana, ali najdulje ga možete sačuvati u zamrzivaču (tri do šest mjeseci) u kojem neće izgubiti svježinu.


Čokoladne kreme postaju lošije u hladnjaku

Čokoladne kreme najbolje će održati okus i mazivost na sobnoj temperaturi. U hladnjaku će postati grudaste, teško će se mazati i okus će im biti lošiji.


Jabuke će dozoriti u kuhinji i učiniti je ljepšom

Jabuke se mogu dosta dugo održati na sobnoj, odnosno kuhinjskoj temperaturi. Ako vam potraju dulje od dva tjedna, stavite ih u hladnjak kako biste im još malo produljili trajanje. Bez obzira gdje ih čuvate, svakih nekoliko dana ih proberite i uklonite one koje su počele truliti.


Maslinovo ulje uz začine

Maslinovo ulje najbolje će se očuvati na sobnoj temperaturi. U hladnjaku će izgubiti na kvaliteti i okusu i dobit će ljigavu teksturu. Idealno mu je suho mjesto, poput kuhinjskog ormara u kojem držite i začine


Hladnjak kvari okus orašastom voću i kavi

Orašasto voće, poput oraha, badema, lješnjaka..., najbolje je čuvati u čvrsto zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi, odnosno u ormaru ili smočnici. Tako će najbolje održati svježinu. Hladnoća u hladnjaku uništit će im okus, a ako su plodovi oljušteni navući će na sebe mirise i arome ostale hrane iz hladnjaka.

Jednako vrijedi i za kavu: zrnca čuvajte u smočnici ili ormaru u čvrsto zatvorenoj posudi. Mjesto im nije u hladnjaku, jer će im se zbog vlage tamo promijeniti okus, a jednako će se dogoditi i mljevenoj kavi.


Breskve i kompanija

Ako čekate da breskve, nektarine, šljive ili marelice dozru samo ih ostavite na kuhinjskom šanku. Ako su već dulje vani, možete ih premjestiti u hladnjak gdje će potrajati još koji dan.

Linker
14. travanj 2024 13:07