Julka šnite

 FOTOGRAFIJE: Nešto slatko by Katarina
pripreme za vikend

Starinski kolač naših baka koji nestaje u trenu - Julka šnite morate isprobati, imamo super recept

Jednostavan je za napraviti, a tako ukusan


Isprobajte ovaj odličan kremasti kolač od lisnatog tijesta i biskvitom s orasima i čokoladom. Ne može bolje.


Recept je pripremila: Nešto slatko by Katarina


Biskvit:

  • 4 jaja
  • 150 g šećera
  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 70 g oraha
  • 2 žlice mekog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • +1,5 dcl toplog mlijeka

Krema:

  • 1 l mlijeka
  • 10 žlica oštrog brašna
  • 200 g margarina ili maslaca
  • 250 g šećera u prahu
  • 2 vanilin šećera
  • I još: pakiranje lisnatog tijesta (dvije kore)


Priprema:

1. Za biskvit razdvojiti bjelanjke od žumanjaka. Miksati žumanjke sa šećerom dok ne postanu pjenasti. Dodajte čokoladu koju ste prethodno otopili na pari. Dodajte postepeno orahe, brašno i prašak za pecivo. Na kraju umiješajte prethodno izmiksan snijeg od bjelanjaka. Dobivenu smjesu stavite u pleh srednje veličine na papir za pečenje i peći u pećnici na 180º C 25 minuta. Pečeni biskvit ohladite, a kad ga stavite na kremu prelijte ga sa 1,5 dcl mlijeka.

2. Za kremu pomiješajte brašno, vanilin šećer i jedan manji dio mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhati pa u njega stavite prvu smjesu s brašnom. Kuhati na laganoj vatri dok se krema ne zgusne. Ohladite kremu. U hladnu kremu dodajte maslac koji ste prethodno izradili sa šećerom u prahu.

3. Napravite lisnato tijesto po uputi proizvođača (ako je već razvaljano gledajte da pleh za biskvit bude veličine lisnatog, a ako lisnato kupite zamrznuto, razvaljajte ga u veličinu biskvita).

4. Ja sam donju koru pekla u komadu, a za gornju sam prije pečenja izrezala na kocke. Vi se možete odlučiti za moju varijantu, a možete obje kore peći u jednom komadu.

5. Kolač složite tako da na tacnu stavite koru lisnatog tijesta, pa prvi dio kreme, biskvit, drugi dio kreme i na kraju opet koru od lisnatog tijesta. Julka kocke režite po želji, odnosno na šnite ili kocke i pospite šećerom u prahu.

Linker
05. ožujak 2024 19:59