I naše bake su rado spremale rajčice za zimu.
 Foto: iStock
Najzdravije su kuhane

Spremite rajčice za zimu po našim receptima

Ono što rajčici daje posebnu vrijednost je likopen, biljni pigment koji joj daje crvenu boju i jak je antioksidans. Njegova apsorpcija najbolja je kad se konzumira prerađena, uz dodatak ulja.

Rajčicama je trenutno glavna sezona. Zrele su i sočne, a od njih se može spremiti izuzetno ukusna zimnica. Rajčica je jedan od rijetkih plodova čije se nutritivne vrijednosti ne gube, nego naprotiv povećavaju kuhanjem, pasiranjem i sušenjem.

Ono što joj daje posebnu vrijednost je likopen, biljni pigment koji joj daje crvenu boju i koji je najjači antioksidans iz skupine karotenoida.

Istraživanja su pokazala da likopen štiti od raka inhibirajući rast stanica raka, kao i od bolesti srca i krvnih žila.

Čak 85 posto likopena iz hrane dolazi iz rajčice

Apsorpcija likopena najbolja je kad se konzumira prerađena rajčica, uz dodatak ulja, jer se u nekuhanoj rajčici likopen nalazi u spoju s drugim tvarima, što otežava njegovu dostupnost. Kuhanjem se ti spojevi razaraju, pa se na taj način povećava njegova dostupnost u organizmu.

Zbog toga su najbolji prirodni izvori likopena gusta juha od rajčice, kuhani umak od rajčice te pasterizirani sok od rajčice.

Redovita konzumacija rajčice povezuje se sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, osteoporoze, oštećenja kože uslijed štetnog djelovanja UV zraka te se smatra da štiti od kognitivne disfunkcije. Čak 85 posto likopena iz hrane dolazi iz rajčice i proizvoda na bazi rajčice. Rajčica i obiluje vitaminom C, a u znatnim količinama sadrži i vitamine B, E i K, kao i kalij, natrij, magnezij, kalcij, bakar i željezo.

Plodovi za zimnicu moraju biti neoštećeni

Od 10 kilograma rajčice dobit ćete oko 5 litara ukuhane rajčice, ovisno koliko gusto ju napravite. Svaki plod prije pripreme treba dobro oprati, očistiti od peteljke i svih oštećenja na površini ploda, te ga narezati na četvrtine. Obratite pozornost i da unutrašnjost ploda bude zrela i zdrava.

Foto: iStock
Birajte zrele i neoštećene plodove, a prije kuhanja ih dobro operite pod mlazom vode.

Što se tiče posuda u koje ćete zimnicu spremiti, birajte neoštećene i čiste staklenke s metalnim poklopcima.

Staklenke i poklopce prije upotrebe operite i sterilizirajte u kipućoj vodi (oko 20-ak minuta) i osušite prije punjenja.

Staklenke možete sterilizirati i tako da ih nakon pranja stavite oko 5 minuta u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva ili desetak minuta na 150 stupnjeva.

Donosimo nekoliko provjerenih i ukusnih recepata za zimnicu od rajčice.

  • 6 kilograma rajčice
  • žličica soli
  • žličica šećera

Priprema:

  1. Rajčice procijedite kroz sito, da izađe čim više soka od paradajza.
  2. Pulpu od rajčice propasirajte.
  3. Procijedite još jednom kroz grubo sito.
  4. Ugrijte dok ne zakipi i na kraju začinite po ukusu.
  5. Želite li gušći sok kuhajte dok se ne zgusne.
  6. Ulijte u vruće boce.
  7. Poklopite ih i zamotajte u deku preko noći da se postupno hlade.
  8. Spremite na tamno mjesto.

  • 5 kg rajčice
  • sol
  • papar
  • bosiljak

Priprema:

  1. Zakuhajte lonac pun vode.
  2. Operite rajčice i zarežite ih na vrhu.
  3. Kada voda zakipi, stavite rajčice i kuhajte oko 10 minuta. Kožica će se sama početi skidati.
  4. Izvadite rajčice i oljuštite im kožicu do kraja.
  5. Lonac operite, vratite oljuštene rajčice u njega. Posolite, popaprite, dodajte lišće bosiljka.
  6. Lonac vratite na vatru i kuhajte oko 45 minuta na laganoj vatri.
  7. Ne miješajte.
  8. Kada su rajčice gotove, sipajte ih u vruće teglice. Poklopite i zamotajte u deku preko noći da se postupno hlade.
  9. Spremite na tamno mjesto.

  • 20 mini rajčica
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 žlica usitnjene majčine dušice i 1 svežanj
  • 1 žlica usitnjenog ružmarina i 1 svežanj
  • 200 ml maslinovog ulja
  • žličica šećera
  • sol
  • papar

Priprema:

  1. Rajčice operite i ako su veće prerežite po pola.
  2. Pleh obložite papirom za pečenje i na njega poslažite rajčice. Neka se ne dodiruju.
  3. Prelijte ih s malo maslinovog ulja uljem i posipajte sa šećerom, posolite i začinite.
  4. Stavite ih u zagrijanu pećnici na 100 stupnjeva C dva sata sata. Možete uključiti i ventilator.
  5. Kad isključite pećnicu ostavite rajčice unutra još sat vremena.
  6. U čistu staklenku posipajte prstohvat soli i papra, stavite cijele režnjeve češnjaka i svežnjiće začina, te osušene rajčice pa napunite maslinovim uljem do vrha.
  7. Možete ih držati u hladnjaku do šest mjeseci.

  • 5 kg rajčice
  • svežanj celera
  • ljute papričice
  • konzervans
  • ulje
  • sol

Priprema:

  1. Rajčice operite, dobro obrišite i ostavite da se prosuše.
  2. Izrežite ih na manje dijelove i izmeljite na mašini za meso.
  3. Dodajte konzervans, po ukusu posolite i dobro promiješajte.
  4. Listove celera sitno nasjeckajte pa dodajte rajčicama.
  5. Ako volite ljuto, dodajte ljute papričice po okusu.
  6. Promiješajte i sipajte u staklenke.
  7. Na vrh nalijte pola žličice ulja.
  8. Čuvajte na hladnom i mračnom mjestu.

Linker
25. travanj 2024 20:35