Štorije o‘spize

 PRIVATNA ARHIVA
Hrana i vino

Split u znaku mediteranskih gastro užitaka: Počeo prvi Mjesec gastronomije - Štorije o‘spize

Štorije o‘spize priče su splitske Turističke zajednice i Grada Splita kojima na jedinstven način razvijaju i promoviraju najveći dalmatinski grad kao vrhunsku eno-gastro destinaciju

Nešto se dobro kuha u Splitu. Počeo je prvi Mjesec gastronomije – Štorije o‘spize! U njima sudjeluje čitav niz vrhunskih restorana koji nude dalmatinske delicije po promotivnim cijenama, organizirat će se prvi Gourmet maraton, a održat će se i brojne zanimljive manifestacije na otvorenome te edukacije. U grad pod Marjanom stiže i svjetska chefica broj 1.

Štorije o‘spize priče su splitske Turističke zajednice i Grada Splita kojima na jedinstven način razvijaju i promoviraju najveći dalmatinski grad kao vrhunsku eno-gastro destinaciju, produljujući na taj način turističku sezonu, a osim brojnih gostiju u njoj će itekako uživati i Splićani.

Istaknuti domaći chefovi idućih mjesec dana vode ih na nezaboravno gastro putovanje. Iz tjedna u tjedan vrhunski restorani nudit će nove jelovnike, ali na tanjuru će uvijek biti birane mediteranske namirnice sljubljene po tradicionalnim, ponekad i pomalo zaboravljenim dalmatinskim receptima.

Adriatic Sushi&Oyster Bar, Artičok, Baza food bar, Bokeria, Central-Hotel Santa Lucia, Chops Grill-Steak&Seafood, Corto Maltese, Dujkin dvor, Dvor, Maestro Grill Club, Mazzgoon, Méditerranée-Hotel Ambasador, Noir, Noštromo, Olive Tree, Pandora Greenbox, Pinku Fish&Wine, Štorija, Šug, Trattoria Tinel, Zinfandel, Zoi, Zona, Zora bila, Zrno Soli – impresivan je popis restorana koji će svaki na svoj način pričati štorije o‘ spize i tijekom listopada nuditi dalmatinske gastro delicije po promotivnim cijenama.

U grad pod Marjanom, u sklopu prestižnog, jubilarnog 10. festivala Taste the Mediterranean, stiže i inozemna kulinarska elita. Idućih pet dana 40 stranih i domaćih chefova, nagrađenih Michelinovim zvjezdicama, Gault&Millau kapicama i drugim važnim kulinarskim priznanjima pripremat će vrhunska jela u 20 splitskih restorana, ali i održati niz radionica i masterclassova za posjetitelje.

Na svoje će doći i ljubitelji dobre kapljice. Neka u svojim kalendarima svakako zaokruže 14., 15., 21. i 22. listopada, datume održavanja Vinskog festivala u Peškariji. Mitsko mjesto za Splićane tih će dana biti kulisa predstavljanja vinara autohtonih i zaboravljenih sorti dalmatinskoga kraja, a događaj je podržao i pjevač Petar Grašo, koji se može pohvaliti pjenušcem s njegovim potpisom. Zbog gustog koncertnog rasporeda on nažalost neće moći prisustvovati, ali sve koji se tih dana nađu na splitskoj Peškariji oduševit će i ponuda domaćih OPG-ova. Vina i delikatese poput pršuta, sira i soparnika moći će se degustirati i kupiti po posebnim festivalskim cijenama.

Vinski festivala neće ni završiti, a u Split će, na poziv Festivala Taste the Mediterranean i inicijative Mediterranean Women Chefs, sletjeti najbolja chefica svijeta prema izboru The World‘s 50 Best - Leonor Espinosa. Njezini savjeti i iskustvo bit će itekako vrijedni domaćoj gastro sceni koju će upoznati i sa svojom filozofijom ciklo-bioma, odnosno korištenja gastronomije za društveni i gospodarski razvoj.

Ova vizionarka pridružit će se i otvorenju Dana Turističke škole u Splitu – FitSplit RCK na Prokurativama, koji se organiziraju u sklopu Projekta uspostave regionalnog centra kompetentnosti, financiranog iz ESF-a. Zainteresirani za upuštanje u kulinarske i turističke vode, od osnovnoškolaca do onih starijih, i više su nego dobrodošli da na licu mjesta doznaju sve o ljepotama i tajnama danas vrlo traženih zanata i znanja te mogućnostima zapošljavanja. Dani će započeti 22. listopada manifestacijom ‘Kad narastem bit ću chef‘, u sklopu koje će učenici Turističko-ugostiteljske škole kuhati s poznatim splitskim chefovima, a sve će biti ‘začinjeno‘ i dobrom pjesmom. Pripremljeno će se, naravno, moći i kušati.

U subotu, 29. listopada očekuje nas gastro dvoboj titana - sarajevske i dalmatinske kuhinje. Opet na Prokurativama održat će se Kulinarski gastro show na kojem će najpoznatiji sarajevski chefovi pripremati tamošnje tradicionalne specijalitete, dok će se s druge strane nuditi oni dalmatinski.

U samoj završnici manifestacije Štorije o‘spize održat će se Split Grand Gourmet – međunarodni festival u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija koji, osim edukacije, donosi i niz natjecanja, konobara, barmena, barista, restorana i konoba, te timsko natjecanje konobar – kuhar. Sve detalje bogatog programa Mjeseca gastronomije pronađite OVDJE.

Linker
19. travanj 2024 09:42