Uživajte u bakalaru

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Obožavamo ga

Slobodno navalite: Bakalar sprječava srčane bolesti, visoki tlak i Alzheimer te ima još jedno čudesno djelovanje

Priprema se mnogim kućanstvima, a ova delicija iz sjevernog Atlantika je bogata nutritivnim sastojcima

Šunka je možda simbol Uskrsa, ali bakalar obilježava Veliki petak. Priprema se u mnogim kućanstvima, a ova delicija iz sjevernog Atlantika je bogata nutrijentima. Bakalar može težiti i do 200 kilograma i živjeti do 20 godina. Zbog prekomjernog izlova danas je zaštićen propisima o ribolovu kojima je cilj podići njegovu populaciju, a da ga se pritom još uvijek smije redovito loviti.


Koje su prednosti jedenja bakalara?

Odakle početi? Ova delicija sadrži puno vitamina, minerala i zdravih masnoća. Bogat je vitaminom B12, koji je važan za zdravlje živčanog i krvožilnog sustava. Isto tako, vitamin B12 sprječava anemiju održavajući crvene krvne stanice u dobrom stanju.


Smanjuje kolesterol

Bakalar, kao i mnoge vrste riba, sadrži puno omega-3 masnih kiselina. Naše tijelo treba ove esencijalne masti, ali ih ne može samo proizvesti zato je važno unositi ih hranom. Unos dovoljno omega-3 masnih kiselina može pomoći u smanjenju triglicerida, vrste nezdravog kolesterola.


Održava krvni tlak pod kontrolom

Studije su pokazale da konzumacija omega-3 masnih kiselina može smanjiti krvni tlak, kao i rizik od srčanih bolesti. Uz to, redoviti unos omega-3 masnih kiselina je bolji za kontrolu krvnog tlaka nego smanjenje unosa soli.


Smanjuje rizik od srčanih bolesti

Dokazano je da jedenje puno ribe smanjuje smrtnost od koronarne bolesti srca do 30 posto. Konzumiranje ribe poput bakalara barem jednom tjedno također smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. I to zbog omega-3 masnih kiselina.

Studija, koju su proveli stručnjaci s Harvarda, navodi da unos ribe pridonosi poboljšanju električnih svojstava srčanih stanica te također štiti od abnormalnih srčanih ritmova.

Uz sve dobrobiti koje riba ima, vjerojatno je najvažnija ta da brzo poboljšava njezino zdravlje. Istraživanje provedeno na pacijentima koji su konzumirali riblje ulje pokazalo je poboljšanje funkcije srca u samo dva tjedna.


Poboljšava funkcioniranje mozga

Ako tražite hranu koja će vam održati mozak u formi, odaberite bakalar. Konzumiranje ribe dva do tri puta dnevno tijekom tjedan dana osiguralo bi 380 miligrama EPA i DHA dnevno (omega-3 masne kiseline).

U studiji objavljenoj u časopisu Neuron, istraživači sa Sveučilišta u Kaliforniji izvijestili su da prehrana bogata DHA masnim kiselinama smanjuje utjecaj gena koji je povezan s razvojem Alzheimerove bolesti. Također, normalne razine folata i vitamina B12 u krvi povezane su sa smanjenom razinom demencije ili drugih poremećaja kognitivnih funkcija. Upravo sve te blagodati se nalaze u bakalaru.


Može smanjiti rizik od raka

Bakalar ima još jedno čudesno djelovanje. Naime, hrana bogata omega-3 masnim kiselinama može pomoći u smanjenju rizika od raka debelog crijeva, a upravo je bakalar bogat ovim važnim nutrijentima. Svakodnevna konzumacija ribljeg ulja može pomoći u usporavanju širenja raka debelog crijeva u ranoj fazi bolesti, no preporučuje se konzultirati se s liječnikom prije uzimanja dodataka prehrani.


Nutritivne vrijednosti

Bakalar je izvor proteina s niskim udjelom masti, što ga čini izvrsnim izborom za ljude koji žele smanjiti unos masti i poboljšati zdravlje srca. Sadrži značajnu količinu joda koji je važan mineral za rad štitnjače te joj pomaže regulirati hormone. Konzumiranje dovoljno joda može pomoći u sprječavanju problema kao što su gušavost i simptomi hipotireoze.

Uz to, bakalar je odličan izvor:

  • Vitamin B12
  • Niacin
  • Fosfor
  • Selen
  • Omega-3 masne kiseline
  • Jod


Gulaš od bakalara

Svoj recept ima i nutricionistica Vesna Bosanac koja koristi zamrznuti bakalar za pripremu ovog ukusnog jela.

Sastojci

  • 600 grama bakalara
  • 350 grama krumpira
  • 200 grama mrkve
  • 200 grama luka
  • 20 ml suncokretovog ulja
  • 20 ml maslinovog ulja
  • 1 dcl bijelog vina
  • začini (sol, papar, češnjak, slatka crvena paprika, lovorov list, ružmarin, vrlo malo ljute paprike)
  • peršinov list, za posipanje

Priprema

1. Na zagrijanom suncokretovom ulju popržite sitno izrezan luk dok ne poprimi staklasti izgled.

2. Dodajte na kocke izrezan krumpir, kockice mrkve, sitno izrezan češnjak i sve zajedno propirjajte još par minuta uz stalno miješanje.

3. Dodajte maslinovo ulje i bijelo vino. Miješajte jednu minutu. Začinite.

4. Dolijte vruću vodu da prekrije sve sastojke. Kuhajte na umjerenoj vatri.

5. Kada je krumpir na pola kuhan, dodajte na krupne komade izrezan bakalar i dalje nastavite kuhati.

6. Kada je krumpir skoro gotov, nekoliko komada zgnječite kako bi gulaš dobio na punoći. (Ovime ne trebate dodavati zapršku jelu.) Kuhajte još nekoliko minuta.

7. Pred služenje izvadite lovor i grančicu ružmarina. Pospite usitnjenim peršinom i poslužite uz salatu.

Linker
25. travanj 2024 01:34