Vitaminska bomba

 SHUTTERSTOCK
Jednostavno, a ukusno

Slatko-ljuti smoothie za dugovječnost! U njemu se nalazi jedan antioksidans koji može spriječiti neke od najgorih bolesti

Neobični sastojci za zdravlje srca i kostiju

Odlučili ste se zdravije hraniti i zbog toga ste prošlog tjedna kupili kilograme i kilograma voća i povrća. Nažalost, malo vam se plan prehrane promijenio, ali ne želite da se namirnice pokvare. Što možete učiniti? Stavite svoje skoro prezrelo voće i povrće u smoothie. Jer budimo iskreni: Napraviti loš smoothie gotovo je nemoguće, pogotovo ako je pun najfinijeg voća.

Od jagoda, preko manga, sve do avokada, koji god sastojak dodate u svoj ljetni smoothie, napravite ćete hidrantni napitak puno važnih nutrijenata. A kad kažemo bilo kojih sastojak, to stvarno i mislimo. Iako ste možda više navikli vidjeti banane i maline u receptima, to ne moraju biti jedini sastojci. Zašto ne biste dodali krastavce ili rajčicu?

Možda vam rajčica zvuči neobično, ali s pravom ravnotežom slatkih, kiselkastih i voćnih sastojaka, ovo povrće bogato likopenom (moćni biljni pigment za dugovječnost) može postati vaš omiljeni sastojak.


Zašto uopće dodati rajčice u smoothie?

Konzumacija rajčica je odličan način da unesete likopen u svoje tijelo.

- Likopen je antioksidans koji se povezuje s poboljšanjem krvnog tlaka i kardiovaskularnog zdravlja, smanjenjem kolesterola i borbom protiv raznih vrsta karcinoma - rekla je Laura Iu, registrirana dijetetičarka i osnivačica Laura Iu Nutrition, za Well+Good.

Među brojnim zdravstvenim prednostima likopena, Iu objašnjava da hrana bogata ovim biljnim spojem može pomoći u borbi protiv slobodnih radikala koji se nakupljaju u tijelu te tako spriječiti oštećenje zdravih stanica. Na svakih 100 grama svježe rajčice možete pronaći oko tri miligrama ovog spoja.

U našem receptu za smoothie se, uz rajčicu, nalaze i kajenski papar, jagode i krastavci. Što znači da ćete unijeti gomilu vitamina i minerala, poput vitamina C, kalija, magnezija, vitamina K, vitamina B, mangana i bakra. Visoke razine vitamina C u krastavcima mogu djelovati kao snažan antioksidans u borbi protiv oksidativnog stresa i upala povezanih s određenim kroničnim bolestima. Dok kalij može igrati ulogu u ravnoteži tekućine i snižavanju krvnog tlaka, a vitamin K podržava zdravlje kostiju.

image

Vitaminska bomba

SHUTTERSTOCK

Recept za slatko-ljuti smoothie

Sastojci:

  • 220 grama jagoda
  • 1/2 svježeg krastavca srednje veličine (oguljenog i nasjeckanog)
  • 1 manja rajčica
  • 100 ml kokosovog mlijeka
  • sok 1 limete
  • 10 kocki leda
  • 1/4 čajne žličice kajenskog papra
  • med po vlastitoj želji
  • prstohvat soli

Priprema:

1. Stavite sve sastojke u blender i miksajte dok smjesa ne postane ujednačena i glatka.

2. Začinite po želji kajenskom paprikom, medom i soli. Ukrasite i poslužite.

Linker
24. travanj 2024 10:33