Foto: Shutterstock
Bez ovoga ne može

Slatka pletenica

22. ožujak 2018.
  • 30 dag oštrog brašna
  • 20 dag glatkog brašna
  • 1 kocka svježeg kvasca
  • 2,5 dcl mlijeka
  • 2 jaja
  • 5 dag maslaca
  • 5 dag šećera
  • sol
  • naribana korica 1 limuna
  • 1 vanilin šećer
  • 1 jaje, za premazivanje
  • krupni šećer, za posipanje

Priprema:

  1. Stavite kvasac da se uzdigne u malo toplog mlijeka i šećera.
  2. Brašno prosijte i pomiješajte. Dodajte ostatak šećera, vanilin šećer, naribanu koricu limuna, rastopljeni maslac, razmućena jaja, malo soli i na kraju uzdigli kvasac.
  3. Pomiješajte sastojke postupno dodavajući ostatak mlijeka i umijesite glatko tijesto. Stavite ga na toplo mjesto da se diže oko sat vremena.
  4. Kad se tijesto diglo ponovno ga premijesite pa razdijelite na dva ili tri dijela. Svaki dio duguljasto oblikujte pa napravite pletenicu. Ostavite dizati još oko 15 minuta na toplom.
  5. Pletenicu premažite razmućenim jajetom i pospite krupnim šećerom. Pecite u kalupu na 200°C oko 40 minuta.
Teme
Linker
01. prosinac 2022 00:12