SHUTTERSTOCK
riješite ih se

Šest najgorih prehrambenih navika zbog kojih nikad nećete doći do ravnijeg trbuha

Ako je ravan trbuh i dalje vaš cilj, obratite pažnju na ove navike

Ako već dugo bezuspješno pokušavate izravnati svoj trbuh, dva moguća krivca za to su loša prehrana i nadimanje. Svi znamo da višak kalorija iz prevelikih obroka i zaslađenih pića može dovesti do povećanja trbušne masti. Što se tiče nadimanja, ono može biti posljedica nekih neprepoznatih probavnih problema, prehrambenih netolerancija ili nedovoljnog unosa određenog nutrijenta. Nutricionistica Bonnie Taub-Dix dodaje i da zatvor može trbuh učiniti zaobljenim. U svakom slučaju, ako je ravan trbuh i dalje vaš cilj, obratite pažnju na ovih 6 prehrambenih navika koje vas možda sprečavaju da ga ostvarite.


1. Nedovoljan unos vlakana

Ako svakodnevno ne unosite dovoljno vlakana, to bi moglo biti uzrokom nadimanja. A nedostatak vlakana u prehrani može dovesti i do zatvora ili drugih probavnih tegoba. Vlakna mogu poboljšati pokretljivost crijeva, te tako olakšati pražnjenje i smanjiti nadutost. Ako niste sigurni koliko biste vlakana trebali unositi dnevno, držite se preporuka stručnjaka s Klinike Mayo koji kažu da bi žene trebale konzumirati 21-25 grama vlakana dnevno, a muškarci 30-38 grama.


2. Nedovoljan unos proteina

Preskačete li u svojoj prehrani proteine, to bi moglo uzrokovati nadutost i biti jedna od ključnih zapreka za postizanje ravnog trbuha. Proteini pomažu u održavanju ravnoteže tekućina u tijelu. Ako konzumirate previše jednostavnih ugljikohidrata i nedovoljno proteina, to može uzrokovati zadržavanje tekućine i nadimanje. Preporučeni dnevni unos proteina je oko 0,8 g po kilogramu tjelesne težine: primjerice osoba težine 75 kilograma trebala bi unositi 60 g proteina dnevno. Ipak, to se može mijenjati ovisno o starosnoj dobi i tjelesnoj aktivnosti. Kako starimo, naša tijela zahtijevaju više proteina kako bi se spriječio gubitak koštane mase. Tada bi unos proteina trebalo povećati na 1-1,2 g po kilogramu. Osobe koje su svakodnevno fizički aktivne trebaju oko 1,1-1,5 g proteina po kilogramu dnevno, a osobe koje se bave aktivnostima visokog intenziteta, poput dizanja utega, trčanja ili vožnje bicikla, trebaju čak 1,2-1,7 g po kilogramu.


3. Žvakanje žvakaćih guma, naročito onih bez šećera

Možda posežete za žvakaćom gumom kako biste se lakše oduprli napadaju gladi ili spriječili samog sebe da pretjerujete s grickanjem tijekom dana, no ta navika može biti uzrok nadutosti trbuha. Kad žvačete žvakaću gumu, gutate zrak, a to može dovesti do nadimanja i osjećaja neugode u trbuhu. A kad je riječ o žvakaćim gumama bez šećera, one često sadrže šećerne alkohole koji mogu uzrokovati nadimanje, nelagodu u probavnom traktu, pa čak i proljev.


4. Pijenje na slamku

Učestalo pijenje na slamku može uzrokovati ozbiljno nadimanje. Stoga, ako želite ravan trbuh, odviknite se od slamki. Svaki put kad usišete piće kroz slamku, u crijeva uvlačite i zrak, a to se dodatno pogoršava ako je riječ o gaziranim pićima. Radije popijte svoje piće iz čaše ili iz boce, samo neka bude bez slamke.


5. Prekomjerno konzumiranje gaziranih pića

Nažalost, vaša navika da svaki dan popijete čašu cole ili tonik vode vjerojatno vas čini nadutim. Gazirana pića doslovno unose mjehuriće u crijeva, a to može izazvati osjećaj nadutosti. Ako se vrlo često osjećate naduto, možda gazirana pića ipak nisu pravi izbor za vas.


6. Prekomjerna konzumacija alkohola

Prekomjerna konzumacija alkohola može dovesti do nakupljanja trbušne masti i udaljiti vas od željenog cilja. Prekomjeran unos alkohola povezuje se s debljanjem i većim opsegom struka jer alkohol sadrži mnogo praznih kalorija. A ne treba zanemariti ni namirnice koje često idu ruku pod ruku s alkoholom, poput slanih grickalica ili pržene hrane, a takva hrana također često izaziva nadimanje u trbuhu. Naposljetku, jedno je istraživanje pokazalo da prekomjerna konzumacija alkohola može doprinijeti prejedanju stimulirajući živčane stanice u mozgu koje su inače povezane s povećanim apetitom.

Linker
09. studeni 2023 15:39