Foto: Andrea Cukrov
Ovo se zove osvježenje

Semifreddo od mascarpone sira i jagoda

02. lipanj 2018.

Za jagode:

  • 300 g jagoda + nekoliko jagoda za dekoraciju
  • 3 žlice šećera
  • 1 žlica aceta balsamica

Za semifreddo:

  • 250 g mascarpone sira
  • 400 ml slatkog vrhnja
  • 3 – 4 žlice meda
  • 1 mahuna vanilije, ostrugane sjemenke
  • nekoliko piškota ili bilo koji drugi keksi

Priprema:

  1. Prvo skuhajte umak od jagoda tako da jagode pomiješate sa šećerom i acetom balsamicom te sve zagrijavate nad umjerenom vatrom dok se zgusne i ne pretvori umak.
  2. Umak od jagoda ostavite sa strane da se potpuno ohladi.
  3. Mascarpone sir pomiješajte sa slatkim vrhnjem, medom i vanilijom pa sve miješajte električnim mikserom dok ne postane čvrsto poput gustog šlaga.
  4. Sada dodajte i umak od jagoda i sve dobro promiješajte da se sjedini.
  5. Duguljati kalup za kruh obložite prozirnom folijom.
  6. Na dno kalupa posložite narezane ploške nekoliko jagoda.
  7. Prelijte preko svega pripremljenu smjesu od mascarpone sira i jagoda i poravnajte.
  8. Na kraju po vrhu poslažite piškote ili kekse po želji.
  9. Sve ostavite u zamrzivaču oko 3 sata da se dobro ohladi.
  10. Semifreddo ne treba biti potpuno zaleđen kada ga poslužujete pa ga svakako prije posluživanja ostavite malo na sobnoj temperaturi.
  11. Poslužite ga narezanog na kriške.
Teme
Linker
23. studeni 2021 01:52