Povećaje unos namirnica čiji sastav jača jetru i stimulira njezin rad.
 FOTOGRAFIJE: ED CHECHINE GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Mijenjajte prehrambene navike

Sedam namirnica za prirodno čišćenje jetre - jedite ih što češće

Osim veće konzumacije namirnica čiji sastojci pomažu u uklanjanju toksina, za čišćenje jetre neophodno je i smanjiti konzumaciju alkohola i duhana

Jetra, u suradnji sa žučnim mjehurom, ima izuzetno važnu ulogu za zdravlje. Ne samo da sudjeluje u probavnim funkcijama, već i u vitalnim procesima poput proizvodnje hormona i pohranjivanja nekih nutrijenata. Pripada u skupinu organa za izlučivanje, s obzirom na to da filtrira krv kako bi uklonila toksine koji se u njoj talože. To olakšava uništavanje nekih sojeva virusa i bakterija, a time se sprečava razvoj nekih kroničnih bolesti koje utječu na kvalitetu života. Problem nastaje kad jetra počinje imati teškoće u obavljanju svoje funkcije bilo zbog neke bolesti ili zbog loših navika koje dovode do prekomjernog taloženja otpadnih tvari. Stoga je vrlo važno popraviti svoje prehrambene navike te povećati unos onih namirnica čiji prirodan sastav jača jetru i stimulira njezin rad. Evo sedam najboljih namirnica za jetru koje biste svakako trebali uvesti u svoj jelovnik.

1. Brokula
Smatra se jednom od najzdravijih vrsta zelenog povrća općenito, a idealan je izbor za prirodno čišćenje jetre. Sadrži moćne antioksidanse povezane sa smanjenjem rizika za razvoj tumora te s uklanjanjem otrovnih tvari nakupljenih u tijelu. Visok udio vlakana u brokuli pospješuje probavni proces, a time ujedno i regulira razinu kolesterola. Sadrži vitamin E, nutrijent topiv u masti koji ima antioksidalno djelovanje te štiti jetru od prijevremenog propadanja i oštećenja.

2. Suho voće
Suho voće sadrži nutrijente poput aminokiseline L-arginin, čiji učinci na organizam smanjuju razinu toksikacije jetre. Kad se tome doda sadržaj vlakana i masnih kiselina omega 3, suho voće je odlično rješenje za poticanje čišćenja jetre. Konzumacija suhog voća u minimalnim dozama održava stabilnim razinu kolesterola te pospješuje razgradnju masti.

3. Jabuke
Jabuke su jeda od supernamirnica koje ne bi smjele izostati s jelovnika. Njihova ljekovita svojstva poznata su od davnina i brojna, a među njima je i sposobnost čišćenja jetre te poboljšanje rada žučnog mjehura. Obiluju topivim vlaknom pektinom te pospješuju čišćenje probavnog sustava uklanjajući toksine nataložene u debelom crijevu i jetri. Konzumacija jabuka smanjuje razinu lošeg kolesterola, a time smanjuje i prekomjerno opterećenje jetre koja inače mora metabolizirati tu masnoću. Jabuke inače sadrže i jabučnu kiselinu, prirodni nutrijent koji olakšava izbacivanje kancerogenih spojeva i tokisna koji se zadržavaju u krvi.

4. Agrumi
Sve vrste agruma sadrže esencijalna ulja i vitamine antioksidalnog djelovanja koji stimuliraju prirodno čišćenje jetre i smanjuju njezinu upalu. Visok udio vitamina C povećava imunološki odgovor organizma te sprečava razvoj infekcija i teških bolesti. Poboljšava i sintezu toksičnih materijala te pospješuje njihovo izlučivanje putem probavnih procesa.

5. Avokado
Avokado je jedna od voćaka najbogatijih nutrijentima koji jačaju zdravlje i čiste jetru. Ističe se zbog svog sadržaja esencijalnih aminokiselina, vlakana i antioksidansa i idealna je namirnica za uklanjanje toksina nataloženih u tijelu. Sadrži i glutation, antioksidans koji je potreban jetri da bi se mogla boriti protiv vanjskih agensa i nataloženih toksina. Visoka koncentracija omega 3 masnih kiselina u avokadu olakšava smanjenje razine ldl kolesterola te ima važnu ulogu u reguliranju upalnih procesa.


6. Maslinovo ulje
Maslinovo ulje je jedna od najzdravijih masnoća koju možete uvrstiti u prehranu kako bi se zaštitilo zdravlje jetre. Sadrži antioksidalne i protuupalne tvari te spojeve koji pospješuju čišćenje krvi i uklanjanje toksina iz tijela. Masne kiseline koje sadrži održavaju pod kontrolom razinu lošeg kolesterola te poboljšavaju zdravlje krvnih žila, a time i smanjuju rizik od srčanog udara. Udio vitamina E i aminokiselina stvara zaštitnu barijeru protiv slobodnih radikala te smanjuje rizik za razvoj tumora i kroničnih infekcija.

7. Rajčice
Rajčice sadrže likopen i esencijalne aminokiseline koje, nakon što ih tijelo apsorbira, pospješuju rad jetre i optimalno uklanjanje otpadnih tvari iz jetre. Sadrže i glutation, moćan spoj koji rajčicama daje detoksikacijska svojstva koja poboljšavaju rad jetre. Sadrže i flavonoide i betakaroten, antioksidalne tvari koje poboljšavaju cirkulaciju i zaštitu od slobodnih radikala.

I za kraj, kako biste sačuvali zdravlje jetre i pospješili uklanjanje otpadnih tvari iz organizma, povećajte unos spomenutih namirnica, a njihov učinak pojačajte tako što ćete izbjegavati loše navike, poput konzumacije alkohola i nikotina.

Linker
06. ožujak 2024 01:39