Slanutak u salati sjajan je izbor
 FOTOGRAFIJE: shutterstock
Živim.hr
Živim.hr
2 u 1

Samo šalica ove namirnice dnevno može sniziti krvni tlak, ali i smanjiti opseg struka

16. srpanj 2021.
Ne sadrži kolesterol i ima samo oko tri posto masti

Istraživanja su pokazala da šalica mahunarki dnevno može sniziti krvni tlak, a jedno nasumično ispitivanje pokazalo je da su pretili ispitanici koji su jeli dva obroka mahunarki na dan i četiri porcije cjelovitih žitarica smanjili opseg struka, težinu, trigliceride i krvni tlak.


Bez kolesterola

Mahunarke ne sadrže kolesterol i imaju samo oko tri posto masti, pune su željeza, mangana, bakra, vitamina B, magnezija, cinka i fosfora. Vrlo su niskog glikemijskog indeksa, što znači da ne izazivaju nagle promjene razine šećera u krvi. Bogate su bjelančevinama: u samo pola šalice mahunarki ima oko osam grama proteina. Treba biti na oprezu s konzerviranim mahunarkama jer obiluju soli i drugim konzervansima koji u velikoj količini podižu tlak, pa ih prije pripreme treba ispirati.


Zdravlje crijeva

Grah, grašak i leća su bogate prebiotičkim vlaknima koji pomažu hraniti naše crijevne bakterije i poboljšati zdravlje crijeva. Mahunarke održavaju razinu šećera u ravnoteži što znači da se dulje vrijeme zadržava osjećaj sitosti. Sjajno, zar ne?

Teme
Linker
22. rujan 2021 09:46