Jeste li je danas već pojeli
 Getty Images/iStockphoto
svjetski dan jabuka

Samo jedna jabuka dnevno smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara

Jabuka se smatra jednom od najzdravijih voćnih vrsta pa zato i ne čudi što nosi naziv 'kraljica voća'


U Hrvatskoj je lani proizvedeno 68 tisuća tona jabuka, tom se proizvodnjom bavi 19.210 gospodarstava, od čega je čak njih 17.491 s manje od jednog hektara, objavile su u utorak Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) i Hrvatska voćarska zajednica u povodu Svjetskog dana jabuka, koji se obilježava 20. listopada.

Analiza jabuka po površinama, proizvodnji, starosti, sortimentu i broja gospodarstava na razini Hrvatske, koju je proveo HAPIH, pokazala je da se od ukupnih 30.500 hektara površina pod voćem jabuka nalazi na 5.100 hektara (ARKOD). Najviše površina pod jabukom je u Osječko-baranjskoj županiji.

Analizom strukture sortimenta jabuka u Hrvatskoj najzastupljenija je sorta idared (33 posto), golden delicious (13 posto), jonagold (9 posto), gala (7 posto), grany smith (5 posto), dok ostale sorte čine 35 posto proizvodnje.

Sortiment jabuka odudara od prosječne zastupljenosti sorata u EU, ali se i mijenja i prilagođava ekološkim i tržišnim uvjetima, napominje se u priopćenju.


Kraljica voća

Jabuka se smatra jednom od najzdravijih voćnih vrsta pa zato i ne čudi što nosi naziv 'kraljica voća'. Poznato je da se svakodnevnim konzumiranjem jabuka može spriječiti pojava mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja, ističu Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu i Hrvatska voćarska zajednica.

Plod srednje veličine ima tek oko 95 kalorija i bogata je naročito vitaminom C. Iako ima malo kalorija, jabuka daje osjećaj sitosti jer voćka srednje veličine sadrži oko četiri grama vlakana, što je 10 do 15 posto dnevnih potreba.

Ona je prava mala riznica sastojaka koji pozitivno utječu na naš organizam. Jabuka, naime, sadrži antioksidanse i pektin (vrsta vlakna) za koje se smatra da imaju koristan utjecaj na zdravlje srca. Brojna istraživanja pokazuju da jabuka dnevno smanjuje rizik od kardiovaskularnih i srčanih bolesti te da smanjuje rizik od moždanog udara. Antioksidansi u jabuci sprečavaju i oksidaciju LDL kolesterola, navodi se u priopćenju.

"Uzgojni uvjeti u Hrvatskoj omogućuju proizvodnju kvalitetnih jabuka - obilje sunca, kvalitetna zemlja i okoliš koji nije zagađen prekomjernom uporabom zaštitnih kemijskih sredstava. Jabuka iz hrvatskog voćnjaka je zaista svježa, a radi kratkih transportnih puteva od voćnjaka do stola, jabuke se beru u optimalnoj zrelosti. Hrvatska jabuka dozrijeva na stablu, a ne u hladnjači dok transport iz obližnjeg voćnjaka ekološki ne opterećuje okoliš. Proizvodnja jabuka u Hrvatskoj je strogo kontrolirana", poručuju iz HAPIH-a i Hrvatske voćarske zajednice.

Inače, svjetska proizvodnja jabuka iznosi oko 70 milijuna tona, najveći proizvođač jabuka je Kina s 44 milijuna tona, a slijede zemlje EU s oko 10,7 milijuna tona, SAD s 4,7 milijuna tona, Turska s 2,8 i Indija s 2,3 milijuna tona.

Najveći proizvođači u EU su Poljska s 2,9 milijuna tona, Italija s 2,1 milijun tona, Francuska 1,4 milijuna tona te Njemačka s 990 tisuća tona i Španjolska s 550 tisuća.


IZVOR: HINA

Linker
20. travanj 2024 16:00