SHUTTERSTOCK
supernamirnica

Samo 25 grama ovog voća dnevno pomaže u bržem gubitku kilograma tijekom vježbanja

Mogu ubrzati oporavak i obnovu mišića nakon naporne tjelovježbe

Borovnice pomažu poboljšati sportske performanse i sagorjeti masnoću, tvrde američki istraživači koji su otkrili da svakodnevno konzumiranje 25 grama smrznutih borovnica ili šalice svježih borovnica potiče tijelo da sagorijeva više masti tijekom vježbanja. Povrh toga što nas čine mršavijima, borovnice bi također mogle pomoći mišićima da zadrže glikogen - glavni izvor energije u tijelu, što pridonosi da duže vježbamo i imamo bolju izvedbu.


Visoka razina antioksidansa

Prilikom vježbanja tijelo razgrađuje masne kiseline za energiju, proces poznat kao oksidacija masti. No, kako vježbanje postaje intenzivnije, stopa oksidacije masti se smanjuje i više ne osigurava dovoljno goriva - prisiljavajući tijelo da se okrene zalihama glikogena, koje se grade iz ugljikohidrata. Međutim, kako razina glikogena opada, tijelo postaje umornije, što ograničava performanse vježbanja. Poznato je da borovnice sadrže visoku razinu antioksidansa koji se nazivaju antocijanini, što im daje njihovu duboku ljubičastu nijansu. Nedavne studije sugeriraju da ovaj spoj također može povećati oksidaciju masti.

Tako je tim znanstvenika, sa sjedištem na Kalifornijskom politehničkom državnom sveučilištu i Odjelu za kineziologiju i sportski menadžment Sveučilišta Gonzago, nastojao utvrditi može li koncentrirana doza borovnica potaknuti taj proces. Prema rezultatima njihovog istraživanja, objavljenima u časopisu Nutrients, stopa oksidacije mesti povećala se za 19,7 posto u 20 minuta vježbanja i 31,1 posto u 40 minuta kod ispitanika koji su jeli borovnice. Također je utvrđeno da je razina laktata u krvi, koji se smatra markerom umora, također značajno smanjena, a to sugerira da je njihova izdržljivost znatno poboljšana.

Linker
30. ožujak 2024 09:18