Neke pogreške u odabiru i pripremi salate mogu osujetiti vaše dobre namjere da jedete zdravo i riješite se suvišnih kilograma
 FOTOGRAFIJE: WILLSELAREP GETTY IMAGES
Nina Čiča
Nina Čiča
Kad kile ne idu dolje...

Salata pomaže da smršavite - pod uvjetom da ne činite ovih osam pogrešaka

06. veljača 2021.
Salata se ne može se automatski poistovjetiti sa zdravim obrokom. Izbor određenih salata može biti nutritivno vrlo kvalitetan i pružiti vam podršku u nastojanju da smršavite, dok neke druge mogu sabotirati vaš trud

Žao nam je što vam to moramo reći, ali jedenje salate ne može se automatski poistovjetiti s jedenjem zdravog obroka. Izbor određenih salata može biti nutritivno vrlo kvalitetan i pružiti vam podršku u nastojanju da smršavite, dok neke druge mogu sabotirati vaš trud. Evo kojih osam pogrešaka u odabiru i pripremi salate mogu osujetiti vaše dobre namjere da jedete zdravo i riješite se suvišnih kilograma.

1. pogreška: Ne dodajete proteine
Kad za cilj imate mršavljenje, možda mislite da morate smanjiti broj sastojaka u salati kako biste smanjili kalorijski unos, no brisanje makronutrijenta kao što je protein iz obroka je velika pogreška. Preskočite li zasitne proteine u salati, samo povrće se ne može računati kao kompletan obrok. Naime, proteini usporavaju probavu i stabiliziraju šećer u krvi pa, ako nedostaju u vašoj salati, vjerojatno ćete se osjećati nedovoljno sito i posezati za dodatnom hranom ubrzo poslije ili tijekom cijelog dana. Visoko proteinska prehrana, osim što pruža veći osjećaj sitosti, smanjuje i količinu masnog tkiva te pomaže u očuvanju mišićne mase tijekom mršavljenja, pokazalo je istraživanje objavljeno 2014. u časopisu Nutrition&Metabolism.

2. pogreška: Odabirete pogrešnu vrstu proteina
Proteini su ključan dio zdrave salate, no kad je riječ o mršavljenju, jako je važno koju vrstu proteina odabirete. Trebate li dokaz, samo prosurfajte jelovnicima raznih restorana (onim koji navode kalorijsku vrijednost svojih jela) i vidjet ćete da neke salate mogu imati i do 1.000 kalorija. Većina tih kalorija dolazi od prekomjernih zasićenih masnoća prisutnih u prženim proteinima, slanini, sirevima i slično. Osim što su takvi masni proteini loši za vašu liniju, konzumacija hrane bogate zasićenim mastima povećava razinu lošeg kolesterola u krvi, a to povećava vaš rizik za razvoj srčanih bolesti. Kako svoju zdjelu salate ne biste pretvorili u kalorijsku bombu, odaberite nemasne proteine, poput piletine pečene na grillu, škampe i ribu ili one biljnog porijekla, kao što su mahunarke i tofu.

3. pogreška: Zaboravljate na zdrave masnoće
Iako morate izbjegavati zasićene masnoće u salati, to ne znači da se trebate riješiti svih vrsta masti. Baš kao i nemasni proteini, zdrave masnoće također usporavaju probavu, održavaju vas sitim i predstavljaju ključ za dobro uravnotežen obrok. Uvijek svoju salatu začinite masnoćama koje su poželjne za srce, poput avokada, maslinovog ulja, oraha i sjemenki. No, imajte na umu da zdrave masti također obiluju kalorijama pa morate kontrolirati veličinu porcije.

4. pogreška: Uvijek koristite samo iceberg slatu
Naravno, nije kraj svijeta ako vaša salata sadrži samo iceberg salatu (i to je bolje od king size cheeseburgera sa slaninom), no ona nema sve nutrijente kakvima obiluje tamnije povrće, poput špinata, rukole i slično. Tamnozeleno lisnato povrće, poput kelja, ne samo što obiluje antioksidansima, vlaknima i željezom, već ima i čvršću strukturu što može doprinijeti većem osjećaju sitosti. Ako baš obožavate svjetlo zelene vrste salata, pokušajte samo polovicu salate zamijeniti nekom tamnijom varijantom.

5. pogreška: natapate salatu preljevom
Ako inače mislite kako su salate dosadne i bezokusne, lako će se dogoditi da natopite svoje povrće kremastim, masnim preljevom koji frca kalorijama ne biste li nekako popravili njezin nikakav okus. No, ponavljamo da vam zasićene masti ne čine uslugu u nastojanju da smršavite i da se hranite zdravo. Radije odaberite maslinovo ulje pomiješano s octom i preljeve na bazi avokada koji sadrže zdrave masti – to neće samo obogatiti okusom salatu već će zadovoljiti i vaš želudac. Uz to, pomoći će vam da bolje apsorbirate vitamine i minerale prisutne u povrću, uključujući i vitamine A, D, E i K. Kad se nađete u restoranu i naručite salatu, zamolite da vam preljev donesu sa strane kako biste mogli sami kontrolirati količinu koju ćete staviti na salatu. Tako ćete sasvim sigurno upotrijebiti manje preljeva nego ako vam preljev stavi kuhar. I ne zaboravite kontrolirati veličinu porcije: 2 jušne žlice preljeva su više nego dovoljno za zdjelu salate.


6. pogreška: Uvijek naručujete salatu koja je unaprijed pripremljena
Naravno, gotove salate su praktične, ali mogu obilovati nezdravim sastojcima. Osim ako ne vidite jasno sve sastojke salate u prozirnoj posudici (i uvjerite se da je to uglavnom povrće) a preljev je zapakiran posebno, gotove salate mogu skrivati svakakve nepoželjne sastojke i obilje kalorija. Možda mislite da ste naručili zdrav obrok, ali niste, naročito ako je i preljev već umiješan: nemate pojma koliko je slanine u toj salati, koliko sira, od čega se sastoji preljev i koliko ga ima u salati, a moguće je da samo on sadrži više od 500 kalorija. U svakom slučaju, ako baš želite naručiti gotovu salatu, naručite da vam je sprave onako kako vi želite tako da sami kontrolirate što će u njoj biti, a što ne. Ili se držite salate pripremljene u vlastitoj kuhinji.

7. pogreška: Ne dodajete dovoljno povrća
Zelena salata ne mora biti jedino povrće u vašoj zdjeli salate. Ako u salati ima svega drugoga, a najmanje povrća, onda nešto nije u redu jer je poanta jedenja salate da se poveća konzumacija povrća i unos nutrijenata, antioksidansa i vlakana. Veći dio salate treba se bazirati na sirovom ili kuhanom povrću, neka to budu barem tri šalice povrća koje god povrće odabrali.

8. pogreška: Pretrpavate salatu dodacima
Za neke ljude ukusni dodaci su najbolji dio salate pa salatni barovi i restorani s velikom ponudom salata i dodataka mogu predstavljati ogromno iskušenje za njih. Dodaci poput, mini tortilja, kockica sira, prženih kockica kruha, ploški slanine i slično poništavaju cijelu ideju jedenja salate zbog zdravlja i mršavljenja. O dodacima morate razmišljati kao o začinima: sasvim malo je posve dovoljno. Za hrskavu strukturu, zaboravite pržene kockice kruha i radije prepržite šaku zdravih sjemenki i orašastih plodova. Volite li slatke note u salati, ubacite malo borovnica bogatih antioksidansima...Uglavnom za svaki nezdravi dodatak postoji zdravija i jednako ukusna zamjena.

Teme
Linker
14. rujan 2021 14:31