SHUTTERSTOCK
supernamirnica

Salata koju obožavamo: ima nevjerojatan učinak na probavu i prirodni je lijek protiv bolesti bubrega i slezene

Ova ukusna salata osvježavajućeg i blago gorkastog okusa, tipično je zimsko povrće

Endivija je ukusna salata osvježavajućeg i blago gorkastog okusa te je riječ o tipičnom zimskom povrću. Može se koristiti u brojnim receptima i napicima, a zbog visokog udjela vlakana korisnih za zdravlje probavnog sustava te impresivne količine kalija, vitamina A i beta-karotena trebala bi, barem tijekom zimskih mjeseci, biti stalno na vašem jelovniku.


Lako se probavlja

S obzirom na to da se uzgaja u mraku, ima nešto manje vitamina u odnosu na neke druge vrste povrća, no oni koje sadrži itekako su važni, naročito već spomenuti vitamin A te neki vitamini B-kompleksa, primjerice folna kiselina. Obiluje i brojnim mineralima, poput željeza, kalija i kalcija, a karakteristična je po izuzetno visokom udjelu vitamina C i beta-karotena. Endivija ima vrlo blagotvoran učinak na probavu i za razliku od nekih drugih vrsta povrća, ne izaziva nadutost već, naprotiv, ima umirujući učinak na probavni sustav jer se vrlo lako probavlja.

image
SHUTTERSTOCK

Pospješuje prolazak sadržaja kroz crijeva i sprečava zatvor. Cikorija ili endivija biljka je koja se često koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini zbog svog ljekovitog djelovanja na bubrege i slezenu. Potiče njihov rad te pomaže u čišćenju tijela od toksina, a uz to je izvrstan diuretik. Ima vrlo nisku kalorijsku vrijednost (samo 18 kalorija na 100 g) pa je pogodna i za održavanje optimalne tjelesne težine, a možete je pripremati kao salatu ili kuhanu, pa čak i nadjevenu poput sarme.

Linker
21. travanj 2024 05:13