FOTOGRAFIJE: shutterstock
dobre vijesti

Sada i dokazano! Čokolada pomaže u skidanju kilograma, ali samo ako je jedemo u ovo doba dana

Objašnjenje vjerojatno leži u nekim tvarima prisutnim u kakau od kojeg se radi čokolada

Osim ako nije Uskrs ili Božić, pomisao na jedenje čokolade za doručak u našem društvu ne nailazi baš na odobravanje. Ipak, čini se da nije baš tako i da ljubitelji čokolade imaju razloga za veselje. Nedavno istraživanje provedeno u Brigham and Women's Hospital u Bostonu pokazalo je da konzumiranje mliječne čokolade za prvi obrok u danu može pomoći tijelu u bržem sagorijevanju masti.


San i metabolizam

Za potrebe istraživanja znanstvenici su tijekom dva tjedna davali po 100 grama čokolade 19 žena u menopauzi, prvo ujutro unutar jednog sata od buđenja i zatim ponovo navečer, jedan sat prije odlaska na spavanje. Vjerojatno mislite da bi dva tjedna takve prehrane neminovno dovelo do debljanja, no to se nije dogodilo. Naprotiv, rezultati su pokazali da čokolada nije dovela do promjene u tjelesnoj težini ispitanica, već da je čak pomogla u mršavljenju. Rezultati upućuju na to da konzumacija čokolade ujutro može pomoći u sagorijevanju masti te u smanjenju razine šećera u krvi. Objašnjenje vjerojatno leži u nekim tvarima prisutnim u kakau od kojeg se radi čokolada. Radi se o flavanolima koji povećavaju oksidaciju masti. Treba dodati i da je jedenje čokolade za doručak pomoglo ispitanicama da reguliraju san i da promjene metabolizam nabolje. Tijekom istraživanja ostala hrana koju su unosile, osim čokolade, ispitanicama nije bila ni na koji način ograničena.

Pokazalo se da jutarnja/večernja doza čokolade ima pozitivne učinke na glad i apetit, manji unos šećera tijekom dana, sastav i funkcioniranje bakterijske crijevne flore, spavanje i ritam tjelesne temperature. Autori studije zaključuju da je studija pokazala da nije samo bitno što jedemo, već i kada to jedemo jer vrijeme konzumacije može utjecati na psihološke mehanizme uključene u regulaciju tjelesne težine.

Ispitanice se nisu udebljale iako su povećale dnevni kalorijski unos, bile su manje gladne i manje su čeznule za slatkim tijekom dana, naročito kad bi čokoladu pojele u večernjim satima, odnosno prije spavanja. Pokazalo se i da je razina kortizola, hormona stresa, bila niža kad se čokolada jela ujutro nego navečer. Ipak, prije nego što navalite na čokoladu ujutro ili prije spavanja, imajte na umu da, kao i sa svim ostalim u životu, i s konzumiranjem čokolade treba biti umjeren. Drugim riječima, budete li jeli dvije table čokolade, vjerojatno ćete se udebljati neovisno o tome u koje doba dana je jedete.

Linker
12. travanj 2024 12:36