Ma nema do domaćeg kruha, zar ne?
 Foto: Marko Bakes
RECEPT TJEDNA

S ovim ne možete pogriješiti - kruh od crnog kima i konoplje

Marko je od tri vrste brašna - glatkog bijelog, crnog kimovog i brašna konoplje, napravio trobojni kruh koji podsjeća na makovnjaču. Okus ne možemo vjerno dočarati, ali budite sigurni da je neizmjerno bolji od kupovnog.

Za vas pripremio: Marko Josipović - Marko Bakes

Ne znamo za vas, ali nas miris domaćeg kruha uvijek nekako podsjeti na djetinjstvo. Ono vrijeme kad nije bilo pekara na svakom uglu i kad su naše bake i mame same mijesile i kiflice, i kruh i one divne domaće kolače od dizanog tijesta.

No, vratimo se na kruh. Ovoga puta u jednoj malo drugačijoj izvedbi, ali jednako slasnoj.

Osim što će, dok se peče, zbog njega zamirisati cijela kuća, sigurno će vas oduševiti i njegov okus, jer je neizmjerno bolji od onog koji nam pruža kupovni kruh.

Što se peče?

Marko je od tri vrste brašna - glatkog bijelog, crnog kimovog i brašna konoplje, napravio trobojni kruh koji podsjeća na makovnjaču. Kao što možete vidjeti, nije tip 500 nije jedino brašno za pečenje kruha :)

Odvojite vrijeme, zagrijte kuhinju, zasučite rukave i zamijesite i vi kruh od kojeg će zamirisati cijelo susjedstvo. I ne čudite se ako vam se pojave nenadani gosti...

Pa krenimo...

Marka možete pratiti na njegovom Instagram profilu.

* Ako koristite brašno drugog proizvođača, možda ćete trebati prilagoditi recept

Priprema:

  1. U zdjeli pomiješajte glatko brašno i kvasac. U toploj vodi rastopite sol.
  2. U smjesu brašna i kvasca dodajte vodu, malo po malo, dok ne dobijete smjesu koja izgleda kao "slime". Pripazite, možda nećete trebati iskoristiti svu vodu.
  3. Tu smjesu podijelite na tri dijela tako da jednog dijela bude najviše, a druga dva manja i iste količine.
  4. U jedan od dva manja dijela dodajte Letifico brašno crnog kima, a u drugi konopljino brašno te dobro umijesite. Ako mislite da je smjesa previše mekana dodajte malo glatkog brašna, a ako mislite da je pretvrda dodajte još vode.
  5. U treći dio dodajte dodatnih 100 g glatkog brašna i dobro umijesite. Sve dijelove prekrijte i ostavite da se dižu između 1 i 2 sata.
  6. Dignuta tijesta razvaljajte na duljinu kalupa i posložite jedan na drugi. Kako biste ih bolje zalijepili možete koristiti malo vode. Zarolajte i premjestite u kalup da se diže dodatnih 30-40 minuta.
  7. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 40-60 minuta. Ostavite da se ohladi 10-20 minuta i uživajte u toplom kruhu s najdražom medenom kremom!

Linker
22. travanj 2024 19:47