Snimila: Andrea Cukrov
Domaće je domaće!

Rustični namaz od grožđa Izabela

01. listopad 2017.
  • 3 kg grožđa izabela
  • lonac za kuhanje
  • pasirka
  • sterilizirane staklenke

Priprema:

  1. Grožđe operite pa skinite bobice s grozda.
  2. Stavite grožđe u veliki lonac te ga kuhajte nad umjereno-jakom vatrom povremeno miješajući.
  3. Kuhajte tako nekih sat vremena dok grožđe potpuno ne povene i počne se pretvarati u gusti sok. Tada ga maknite s vatre i propasirajte, radite to u turama kako bi ste izvukli što više sokova. Kožice i koštice koje vam ostanu nakon pasiranja bacite, a preostali gusti ljubičasti sok vratite na vatru.
  4. Kuhajte na laganoj vatri, povremeno miješajući još dva sata ili dok ne dobijete namaz željene gustoće. Ako želite možete ga skuhati do jako, jako guste konzistencije ili ga možete ostaviti malo rjeđeg, odluka je na vama.
  5. Kad je namaz skuhan do željene gustoće raspodijelite ga u sterilne staklenke te sve stavite u pećnicu zagrijanu na 110°C na pasterizaciju. Ostavite u pećnici tako petnaestak minuta.
  6. Pasterizirane staklenke odmah zatvorite i omotajte ih kuhinjskom krpom te ih ostavite na sobnoj temperaturi da se potpuno ohlade.
Teme
Linker
26. lipanj 2022 17:02