Umjesto sira ribanca možete koristiti i feta sir ili kozji sir
 Foto: iStock
Hit namirnica

Rižoto od cikle

  • 300 g cikle
  • 1 glavica luka
  • 170 g riže
  • 2 dl bijelog vina
  • temeljac od povrća (ili voda)
  • 50 g sira ribanca
  • 1 žličica maslaca
  • prstohvat timijana
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje

Priprema:

  1. Ciklu ogulite i narežite na kockice, posolite, popaprite, dodajte nekoliko kapi maslinova ulja.
  2. Pokrijte aluminijskom folijom i pecite u pećnici na 200°C pola sata ili dok cikla ne postane mekana. Pečenu ciklu stavite u blender i sameljite u pire.
  3. Luk sitno nasjeckajte pa ga pirjajte na maslinovu ulju dok ne omekša. Dodajte rižu i nastavite pirjati dok ne postane staklasta.
  4. Dodajte bijelo vino, smanjite vatru i lagano krčkajte dok vino ne ispari pa dodajte timijan, pire od cikle i još malo soli i papra po potrebi.
  5. Kuhajte na laganoj vatri podlijevajući rižu temeljcem ili vodom dok nije potpuno kuhana.
  6. Kad je rižoto kuhan, umiješajte sir i žličicu maslaca.
Linker
16. travanj 2024 16:52