Jedna mandarina osigurava otprilike trećinu dnevne potrebe osobe za vitaminom C
 FOTOGRAFIJE: MARTIN-DM GETTY IMAGES
Dodajte ih u prehranu

Redovitom konzumacijom ove jesenske supernamirnice možete smršaviti, ojačati imunitet, ali i spriječiti rak jetre

Istraživanja pokazuju da nosi brojne benefite za naše zdravlje, tjelesnu formu i izgled

Mandarine su svojim slatko-kiselim okusom ukusan dodatak našoj prehrani sam po sebi, ali znate li da ovaj prirodni slatkiš ima brojne dobrobiti zbog kojih ćete pohrliti na tržnicu ili u trgovinu. Naime, istraživanja pokazuju da mandarine nose brojne benefite za naše zdravlje, tjelesnu formu i izgled. Jedna mandarina osigurava otprilike trećinu dnevne potrebe osobe za vitaminom C, a sadrže i aktivne biljne spojeve koji imaju protuupalna i antioksidativna svojstva. No ovo su brojni drugi benefiti za koje morate znati.

Bogate antioksidansima

Mandarine su bogate biljnim spojevima koji jačaju zdravlje, poput flavonoida. Oni su antioksidansi koja pomažu u obrani vašeg tijela od neravnoteže slobodnih radikala, što bi inače moglo dovesti do oksidacije. Oksidacija može potaknuti starenje i nastank raka i srčanih bolesti.

Drugi način na koji flavonoidi mogu pomoći u zaštiti od raka je supresija gena koji aktiviraju spojeve koji potiču rak. Međutim, potrebno je više istraživanja na ljudima kako bi se utvrdilo koliko agruma trebate jesti da biste postigli ove učinke.


Ojačavaju vaš imunološki sustav

S obzirom na visok sadržaj vitamina C, mandarine mogu ojačati vaš imunološki sustav. Vitamin C je antioksidans koji pojačava funkciju imunoloških stanica u borbi protiv oksidativnih oštećenja. Također promiče smrt štetnih mikroba te poboljšava integritet kože i tkiva. Uz to, povećana doza vitamina C može skratiti vrijeme zacjeljivanja rana u određenim situacijama.


Jačaju zdravlje crijeva

Agrumi, uključujući mandarine, posebno su bogati topljivim vlaknima, ona tvore gel u vašem probavnom traktu te uvlače vodu u vaša crijeva kako bi omekšali stolicu, potencijalno olakšavajući rad crijeva.

Mandarine imaju i neka netopljiva vlakna. Zapravo, imaju više ove vrste vlakana od mnogih drugih plodova. Netopljiva vlakna prolaze kroz crijeva, a da se ne raspadaju.

Obje vrste vlakana povezane su sa smanjenim rizikom od kroničnih bolesti, a mogu vam čak pomoći i pri mršavljenju.


Sprječavaju rak

Istraživanja su otkrila da mandarine mogu smanjiti rizik od razvoja raka jetre. Naime, karotenoidi (biljni pigmenti) prisutni u mandarinama zbog visoke koncentracija vitamina A, dokazano smanjuju rizik od raka jetre. Sok od mandarine koji se daje pacijentima s hepatitisom C spriječio je razvitak raka jetre zbog visokog sadržaja beta kriptoksantina (prirodni karotenoidni pigment). Uz to, ovaj agrum sadrži visoku razinu limonena koji djeluje protiv raka, a također pomaže u sprječavanju raka dojke.

image
FOTOGRAFIJE: PIOTR KRZESLAK GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Pomažu pri mršavljenju

S obzirom na to da sadrže značajan izvor vlakana, održavaju želudac punim dulje vrijeme i smanjuju želju i potrebu za unošenjem više hrane, mandarine pomažu pri mršavljenju. Liječnici su otkrili da konzumiranje mandarina pomaže u smanjenju inzulina pa se njihovi šećeri ne skladište u obliku masti nego se pretvaraju u energiju.


Smanjuju rizik od bubrežnog kamenca

Veliko istraživanje povezalo je prehranu bogatu agrumima sa smanjenim rizikom od bubrežnih kamenaca, kristaliziranih minerala koje tijelo izlučuje urinom. Niska razina citrata u urinu može uzrokovati stvaranje određenih vrsta bubrežnih kamenaca. Srećom, redovita konzumacija agruma, kao što su mandarine može povećati razinu citrata. Ipak, ova tvrdnja zahtijeva daljnja istraživanja prije nego što se mogu donijeti čvrsti zaključci.

Linker
20. travanj 2024 01:29