SHUTTERSTOCK
HINA
HINA
studija

Redovito jedete plodove mora? Vrijeme je da saznate što mogu učiniti vašim bubrezima

23. siječanj 2023.
Istraživanjem je ustanovljeno da se konzumacija omega-3 masnih kiselina može povezati s umjereno manjim rizikom od razvoja kroničnih bolesti bubrega

Svi oni u čijoj su prehrani zastupljeniji plodovi mora vjerojatno su izloženi manjem riziku od razvoja kroničnih problema s bubrezima, pokazala je nova znanstvena studija. Istraživanjem je ustanovljeno da se konzumacija omega-3 masnih kiselina iz plodova mora može povezati s umjereno manjim rizikom od razvoja kroničnih bolesti bubrega i sa sporijim propadanjem funkcije bubrega.

Zanimljivo je da rezultati studije, objavljeni u časopisu The British Medical Journal, ukazuju i na to da omega- 3 masne kiseline koje nalazimo u biljnoj hrani ne nude jednaku zaštitu.

Stručnjaci s australskog George instituta za globalno zdravlje i Sveučilišta New South Wales kažu kako njihova najnovija otkrića upućuju na to da bi ljudi u prehranu, ako su u mogućnosti, trebali uključiti plodove mora.


Omega-3 masne kiseline

Znanstvenici su analizirali rezultate ranijih studija. Na temelju biomarkera saznali su koliko su pojedinci konzumirali omega-3 masnih kiselina.

Proučili su informacije o 25.570 sudionika istraživanja iz 19 prethodno provedenih studija. Sveukupno se, tijekom otprilike 11 godina praćenja njihova zdravstvenog stanja u njih 4944 ili oko 19 posto razvila kronična bolest bubrega.

Istraživači su otkrili za 13 posto manji rizik od razvoja kronične bubrežne bolesti u skupini ispitanika koja je konzumirala najviše količine omega 3 polinezasićenih masnih kiselina (n-3 PUFA), u usporedbi s onima koji su ih konzumirali najmanje. Zanimljivo je, kažu istraživači da nije pronađen pozitivan utjecaj konzumacije omega-3 masnih kiselina biljnog porijekla, koje se mogu pronaći u orašastim plodovima, sjemenkama i zelenom lisnatom povrću, i bolesti bubrega.

- Više razine n-3 PUFA dobivenih iz plodova mora znanstvenici su povezali s nižim rizikom od razvoja bubrežnih bolesti, premda takve povezanosti nije bilo u slučaju unošenja u organizam n-3 PUFA biljnog porijekla - napisali su autori.

Teme
Linker
03. veljača 2023 08:04